avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Activitate Elena Ciobanu

Activitate Elena Ciobanu

Daca sunteti deja citat intr-un proces ce are ca obiect dezbaterea unei succesiuni, partile implicate pot sa solicite instantei de judecata un termen pentru mediere. Mediatorul poate incheia cu toate partile care au calitate procesuala in dosarul instantei un acord de mediere. Instanta de judecata va lua act de acest acord de mediere, pronuntand o sentinta care va prelua in dispozitiv intelegerea partilor. Se poate solicita si restituirea taxei judiciare de timbru.
In baza art. 22 din Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, asiguratorul casco este indrituit sa recupereze despagubirile de la persoana vinovata de producerea accidentului. Daca insa la data accidentului aveati o asigurare RCA valabila, trebuie sa va faceti aparari in sensul de a fi obligata societatea de asigurare la plata despagubirilor si a cheltuielilor de judecata. Strategia de aparare difera in functie de calitatea d-voastra procesuala in dosar.
Despagubirile se stabilesc plecand de la valoarea de nou a autoturismului, care poate fi determinata, fie prin pretul pentru tipul repectiv de autoturism mentionat in cataloagele de specialitate (si aici, atentie la tipul autoturismului si la dotarile acestuia mentionate in cartea tehnica, pot fi o serie de ... capcane), fie prin solicitarea unei adrese direct de la producator sau distribuitor.
Despagubirile nu pot depasi cuantumul pagubei, valoarea reala a autoturismului la data accidentului si nici suma la care a fost incheiata asigurarea, astfel cum se prevede in art. 27 din Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania. Cuantumul pagubei se determina prin cv. reparatii necesare, respectiv piese, materiale si manopera. Valoarea reala a autoturismului la data accidentului se determina in functie de starea de intretinere, uzura si valoarea de nou. De regula, asiguratorul CASCO se subroga in drepturile asiguratului sau si recupereaza despagubirile achitate de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate pe calea regresului administrativ. Diferenta de despagubire dintre cea acordata pe CASCO si cea din RCA, doar daca este justificata in baza normelor tehnice, poate ramane pe contul asigurarii casco, sau, in lipsa, in sarcina pagubitului. Aceasta justificare este o problema destul de sensibila, se determina de obicei pe calea unei expertize tehnice auto.
Potrivit art. 36 din Ordinul CSA nr. 5/2010, aplicabil in cauza, asiguratorul RCA aste obligat sa plateasca despagubirile in termen de 10 zile de la data depunerii ultimului document in dosarul de daune. Daca insa acesta considera necesara o investigatie privind cauzele si imprejurarile evenimentului, plata despagubirilor se suspenda in perioada investigatiilor insa nu mai mult de 3 luni, cu respectarea conditiei de a fi instiintati in termnen de 10 zile despre aceasta investigatie. In cazul in care nu au fost achitate despagubirile peste aceste termene, trebuie inceputa procedura pentru cauza litigioasa, prin convocare la conciliere directa si apoi cu actiune in instanta, avand nevoie in acest sens de avocat.
Reclamantul este cel care are tot interesul sa finalizeze dosarul de partaj si nu sa-l suspende, pentru ca apoi sa se perime. In aceste conditii, reclamantul ar putea sa achite in aceasta faza intreagul onorariu pentru expertiza dispusa in cauza de instanta, insa fiind vorba de un partaj ca obiect al actiunii, contravaloarea expertizei va intra in cheltuielile judiciare care in final se impart intre parti, in raport cu cota ce va fi stabilita de instanta pentru fiecare.
Declaratia trebuie data/depuasa de partea vatamata la Parchet pentru dosarul penal deschis in cauza. In aceste conditii, retragerea plangerii penale,( in conditiile in care anterior fusese formulata o astfel de plangere), determina incetarea urmaririi penale, fiind astfel stinsa actiunea penala. Deci Impacarea partior inlatura actiunea penala si stinge actiunea civila. Impacarea partilor poate fi realizata si pe calea medierii, insa avand in vedere faptul ca daunele materiale si morale pot fi acordate de asigurator, acesta trebuie sa fie de acord cu valoarea acestora.
Se deschide dosar de dauna la asigurator pentru pagubit -partea vatamata in cauza, in baza politei RCA. In urma negocierilor asiguratorul poate accepta un cuantum al despagubirilor, insa plata nu se va face decat in urma unei declaratii a partii vatamate, de preferat in forma autentica, prin care arata ca prin primirea sumei stabilite, nu mai are nicio pretentie de la asigurat si de la asigurator in urma acestui accident de circulatie. Ar fi de preferat pentru solutionarea laturei penale, sa declare prin acelasi inscris ca intelege sa nu formuleze plangere penala, sau daca a formulat o astfel de plangere, sa arate ca intelege sa-si retraga plangerea penala formulata, in conditiile in care nr de zile de ingrijiri medicale sunt sub 60 si cu o astfel de declaratie depusa in dosarul penal se va dispune NUP, rezolvand astfel intr-un mod simplu latura penala a cauzei.
Persoana vatamata poate sa depuna plangere penala impotriva d-voastra intr-o perioada de maxim 60 de zile de la data producerii accidentului, in conditiile in care vor fi stabilite un numar de zile de ingrijiri medicale prin certificatul medico-legal mai mare de 10 zile si pana in 60 zile.Daca sunt stabilite un numar mai mare de 60 de zile ingrijiri medicale, actiunea penala se porneste din oficiu. In prima ipoteza, cu nr. de zile pana in 60, impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Va recomand sa incercati o rezolvare a pretentiilor persoanei pagubite pe cale amiabila printr-o cerere de despagubire la societatea de asigurare emitenta a politei rca. Se pot acorda despagubiri prin acordul celor 3 parti: persoana pagubita, asiguratul rca, respectiv persoana vinovata si asigurator. Este in avantajul d-voastra o astfel de solutionare a cauzei, din toate punctele de vedere. Sunt insa cativa pasi de urmat.
Răspuns la discuția Talharie
Pedeapsa prevazuta de lega pentru talharie, savarsita de 2 sau mai multe persoane impreuna, este inchisoarea de la 7 la 20 de ani, potrivit art 211 Cod Penal. Prin urmare, in lipsa unei strategii coerente de aparare in instanta, risca o pedeapsa cu executare. Deci anuntati-va urgent prietenul ca are nevoie de avocat care ar putea sa obtina, in raport de probele ce vor fi administrate in dosar si o achitare, daca dovedeste ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii pe latura subiectiva si obiectiva in sarcina sa.