Multumesc, cred ca la ISCIR voi gasi toate raspunsurile.
Bloc cu 3 etaje fara lift. Locatarii de la etajele 1,2,3 sunt interesati in instalarea unui lift/platforma care sa poata ridica greutati de pana la 50 Kg cu o platforma de 0.6 x 0.6 x 0.8 m cu ajutorul careia sa poata ridica cumparaturile (apa, sacose etc) .
Intrebare: 1. de ce autorizatii are nevoie asociatia
2. daca cunoasteti o firma specializata in astfel de instalatii de ridicat, pentru intocmire proiect si constructia liftului.
Va dau exemplul asociatiei noastre care a rezolvat aceasta chestiune astfel :
1. Toate apartamentele au fost contorizate
2. AG a adoptat un regulament de calcul a consumului de apa care prevede printre altele ca diferenta dintre indexul contorului de bransament si suma indexurilor comunicate de apartamente se imparte pe numarul de persoane prezente in imobil in luna respectiva
Valoarea astfel rezultata se inmulteste cu numarul persoanelor prezente in fiecare apartament si rezultatul se aduna cu consumul rezultat din diferenta indexurilor de la sfarsitul si inceputul lunii.
Dupa adoptarea acestei metode , care nu-i pune la plata pe cei absenti din imobil, nu am mai avut nici o obiectie asupra sumelor de plata pentru consumul de apa
3. Pierderile , in cazul unor defectiuni pe conductele de alimentare, se estimeaza functie de cat a durat timpul pana la reparatie si se repartizeaza la "cheltuieli pe cota indiviza " .
Sper sa va fie de folos
LIftul poate fi considerat ca parte a proprietatii comune si cota parte pentru modernizarea liftului sa fie suportata de proprietar.
In cazul unor reparatii curente ( ex. spargere oglinda,) datorate relei folosiri , opiniez ca suma ce revine apartamentului trebuie platita de chirias
Conform L 230 sunt membrii ai Asociatiei numai acei proprietari care au semnat documentele
de infiintare, Statul si Acordul de asociere. Proprietarii care nu au dorit sa intre in asociatie precum si cei care au devenit ulterior propietari pot face parte din asociatie in baza unei cereri scrise in care sa mentioneze expres si ca sunt de acord cu statul asociatiei. Aici intervine capacitatea membrilor Comitetului executiv in a-i convinge de avantajele intrarii in asociatie.
Proprietarii care nu fac parte din asociatie si/sau imputernicitii lor pot participa la Adunarile Generale ,dar nu au drept de vot. Ei sunt obligati sa respecte si sa aplice hotararile AG sau Deciziile Comitetului executiv .
Corect este ca dvs. sa aveti controlul asupra patrimoniului asociatiei, in cazul de fata banii proveniti din incasari si , daca este cazul, depozite provenite din fondurile de rulment, reparatii, investitii, speciale, penalizari.
V-ati asumat riscul de a lasa banii pe mana altora si, in opinia mea , trebuie sa anulati urgent clauza respectiva din contract.
Am inteles ca aveti persoane calificate in asociatie care stiu sa efectueze plati , inclusiv on line, catre furnizorii de uitilitati. Deschideti un cont la o banca care va cere cele mai mici comisioane si cereti admnistratorului sa depuna banii in contul asociatiei in aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi dupa incasare. Apoi faceti dvs. plata facturilor din cont. Atentie, exista si banci care incaseaza, fara comision, contravaloarea intretinerii in contul dvs.
Daca ati cerut scrisoare de garantie bancara , este normal ca firma de administrare sa recupereze costul acestei de la dvs. Dar nu in maniera expusa .
Firma trebuia sa mareasca valoarea contractului cu cei 300 lei, acesta ajungand la cca 1050 lei/ luna. Oricum realizati o economie de 400 lei fata de situatia anterioara. Astfel , plateati aceeasi bani si nu mai va confruntati cu problema pt care cereti consultanta.
Ceea ce va cere acum presedintele asociatiei este un abuz. Dvs. ati platit apa , in sisteme pausal, luna de luna.
Deci pentru ce sa va calculeze penalizari ? La ce sume calculeaza penalizari, cum le stabileste ? A intarziat plata facturii catre furnizorul de apa din cauza dvs.?
Faptul ca nu ati dat indexul contoarelor , chiar daca ati platit pausal, nu va indreptateste sa solicitati recalcularea consumului . Renuntati la acesta idee si incepeti sa comunicati lunar indexurile. Pentru a nu avea probleme , puteti fotografia contoarele si apoi sa trimiteti imaginile prin email pe adresa administratorului, sau le imprimati si apoi le depuneti in casuta postala a administratiei.
Hotararea Ad. Generale este nelegala. Aveti grija pe cine alegeti in Comitetul executiv si ce hotarari adoptati. Legislatia s-a schimbat , nu mai administram imobilele dupa ureche, sunt raspunderi si penalitati in Legea 230/2007
Dar cenzorul ce a facut ? El are obligatia sa avizeze dpdv legal toate deciziile si hotararile Ad.Gen. si Com. Executiv.
Cum este corect sa inregistrez fila din registrul de casa pe ziua de incasari/plati:
- separat platile
-separat incasarile
sau numai soldul final aflat in casa
Aceeasi intrebare si pentru extrasul de cont :
separat plati respectiv incasari
sau numai soldul final
Poate cineva sa descarce o pagina de registru jurnal cu astfel de opratiuni
In textul publicat de dvs. dupa ce ati studiat legislatia ce reglementeaza modul de repartizare a cheltuielilor s-au strecurat cateva erori, care tin de modul de calcul a cotelor de cheltuieli. Am sa comentez pe materialul dvs.:
1. trebuie ca in rubrica persoanelor prezente la ap. dvs. sa fie 0
2. consumul de apa se calculeaza in raport de indexul contoarelor , pe care aveti obligatia sa-l comunicati lunar . Daca exista un Regulament privind modul de calcul al ccheltuielilor cu apa in care sa fie prevazut ca diferenta dintre indexul contorului general si suma indexurilor din contoarele din apartamente se repartizeaza pe persoane prezente in imobil, dvs. avand 0, nu trebuie sa vi adauge nici o suma. Daca este prevazut ca diferenta se repartizeaza pe cota indiviza ( este o aberatie, dar exista acolo unde nu exista interes din partea locatarilor) vi se va adauga o suma la intretinere.
Atentie : acest Regulament trebuie supus discutiei locatarilor si aprobat de Adunarea Generala
3. gazele , serviciul de salubritate si curentul electric pentru parti comune (iluminat, lift) se repartizeaza pe persoanele prezente ; deci in cazul dvs. costul este 0
4. aici sunteti in eroare ; apa pt parti comune, service-ul pt lift, salariile, cheltuielile cu materialele de curatenie si intretinere, reparatiile partilor comune ( conducte, retea caldura,electricitate, zugraveli, etc) se repartizeaza pe cota indiviza nu pe cheltuieli pe persoana. Deci trebuie sa le platiti luna de luna,
5. Revizia instalatiei de gaze , din doi in doi ani, este obligatorie , prin lege, si dvs trebuie sa asigurati prezenta in intervalul de timp cand este anuntata efectuarea acesteia.
De altfel, ma intreb cum a acceptat firma verificatoare sa trimita procesul verbal de verificare daca dvs. nu ati asigurat verificarea. Nu va jucati cu instalatiile de gaze, puneti in pericol tot imobilul in cazul aparitiei unei scurgeri datorate imbatranirii unor garnituri sau fisurarii unei conducte, incidente care pot apare si atunci cand instalatia nu este folosita .
6. asa cum am precizat la pct.4 este corect ca vi sau repartizat cota ce va revine din reparatia terasei sau a conductelor
7. proportia sumelor platite de dvs si apartamentul locuit mi se pare rezonabila, cota de gaze , electricitate si salubrizare este regula cuprinsa intre 8-15 lei/pers iar restul cred vine din consumul de apa .
Cred ca trebuie sa discutati cu administratorul , care din cele relatate calculeaza corect Lista de plata, si sa clarificati cateva diferente care pot apare din faptul ca trebuie luate in calcul 0 persoane prezente.Nu trebuie sa va asteptati la o reduce mare ci doar la cativa lei lunar.
Proprietarii unor apartamente in condominium au obligatii chiar daca tin apartamentul nelocuit : culoarele se spala si in fata apartamentului dvs., lumina, liftul , apa, incalzirea trebuie sa functioneze permanent mai ales ca unele conducte trec si prin apartamentul dvs. catre etajel superioare sau inferioare.