nu, nu este abrogata, mai mult la art.17 din legea 329/2009 se precizeaza ca se poate cumula pensia cu salariul, cu conditia ca nivelul pensiei sa nu depaseasca castigul salarial mediu brut utilizat in bugetul asigurarilor sociale de stat, adica suma de 2.117 lei. Daca salariul depaseste aceasta suma, este evident ca plata pensiei se suspenda, persoana in cauza avand obligatia de a formula o cerere de suspendare. Aici ne referim la CIM sau raport de serviciu ( bugetarii nu incheie CIM). Primul raspuns s-a referit doar la CIM, neluand in seama faptul ca persoana lucreaza sau a lucrat la o institutie de stat, or nu in domeniul privat.
Da, se prelungeste cu o zi perioada de preaviz, tinand cont ca ziua de 1 mai este declarata zi nelucratoare, iar in calculul preavizului vorbim de zile lucratoare si nu calendaristice. Tot ceea ce trebuie sa faceti in perioada de preaviz acordata angajatorului este va continuati activitatea, sa nu savarsiti abateri de la normele de munca, disciplina muncii, iar la incetarea perioadei de preaviz CIM inceteaza ca urmare a demisiei dvs. Angajatorul are la dispozitie cele 20 de zile lucratoare pe care i le-ati acordat sa recruteze si sa angajaze o alta persoana calificata pentru postul pe care il detineti.
Daca persoana este pensionata pentru limita de varsta si a avut un contract de munca, nu exista nici o interdictie de a cumula pensia cu salariul. In situatia in care persoana beneficiaza de pensie anticipata sau anticipata partial, nu poate cumula pensia cu salariul in conditiile in care presteaza activitate. In conformitate cu prevederile art.114 alin.1 lit.b din Legea nr.263/2010 plata pensiei se suspenda in conditiile in care persoana incheie un contract de munca. Pensionarii sunt obligati sa comunice casei de pensii orice modificare cu privire la situatia proprie, in termen de 15 zile de la data aparitiei acesteia. In caz contrar, va fi sanctionat cu restituirea sumelor incasate necuvenit.
Starea de graviditate nu permite angajatorului sa dispuna incetarea CIM, in conditiile in care ati anuntat in scris angajatorul cu privire la starea de graviditate. In cazul in care nu ati depus o astfel de cerere, recomandabil este sa o faceti in cel mai scurt timp. In ceea ce priveste modificarea postului, angajatorul trebuie sa va incadreze pe acel post daca indepliniti conditiile de studii pentru postul respectiv, sa aveti calificare. Refuzul dvs. intemeiat nu da dreptul angajatorului sa va concedieze, motivele care tin de persoana salariatului pentru care concedierea poate fi dispusa sunt foarte clare si prevazute in c.muncii la art.61. Desfacerea CIM fara respectarea prevederilor C.muncii sau a CCM aplicabil la nivel de unitate este lovita de nulitate absoluta.
Demisia fara preaviz este posibila in cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin CIM. Demisia este un act unilateral de vointa a salariatului si implica un preaviz acordat angajatorului, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contract sau CCM aplicabil si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, 45 de zile pentru functii de conducere. In situatia dvs. este recomandata incetarea CIM prin acordul partilor, in temeiul art.55 lit.b) din C.Muncii.
Biletul la ordin ajuns la scadenta se investeste cu formula executorie de catre instanta, apoi contactati un executor judecatoresc pentru inceperea executarii silite impotriva debitorului - prin poprire, executare silita a bunurilor mobile, imobile.
In cazul in care tatal nu participa la cheltuielile necesare pentru a-i asigura copilului cele necesare traiul, educatiei, invatatura, puteti sa va adresati instantei de judecata pentru obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere. Va fi sesizata autoritatea tutelara, se va efectua o ancheta sociala la domiciliu.Mai aveti la indemana si procedura medierii.
Contractul de munca pe peroada determinata inceteaza la expirarea perioadei pentru care a fost incheiat. Asadar, la finele celor 3 luni contractul dvs. inceteaza de drept. ITM va raspunde solicitarii pe care o formulati, in 30 de zile, insa nu este competent sa solutioneze disputa dvs. cu privire la plata drepturilor salariale, doar instanta de judecata.
Angajatorul este obligat sa evalueze anual locurile de munca impreuna cu medicul de medicina muncii, conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca. Ati instiintat angajatorul, ati depus documentele care fac dovada situatiei dvs, angajatorul trebuie sa anunte in termen de 10 zile de la data instiintarii medicul de medicina munci si ITM ca sunteti insarcinata. Daca locul de munca prezinta riscuri pentru sanatatea dvs., angajatorul este obligat - art.9 din ordonanta, sa modifice conditiile de munca, program, sau sa va ofere un alt loc de munca. In caz contrar, angajatorul risca o amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei, ITM prin inspectorii de munca aplica sanctiunea. Puteti sa va adresati cu o sesizare ITM .
Obligatia principala a angajatorului consta in plata salariului pentru munca prestata de catre salariat. Intr-adevar, puteti sa va dati demisia, fara preaviz - art.81 alin.8 din C.Muncii pentru ca angajatorul nu efectueaza plata drepturilor salariale. Nu exista metode de constrangere a angajatorului. In situatia in care dvs. nu va prezentati la locul de munca riscati sa fiti sanctionat pana la desfacerea CIM pentru abatere de la normele de disciplina muncii. ITM nu are competenta de solutionare a acestei dispute, va puteti indrepta cu actiune in instanta impotriva angajatorului, insa eu va recomand o alta alternativa si anume medierea, ca modalitate de solutionare a disputei dvs.