avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Activitate atlantiana

Activitate atlantiana

Buna ziua,

sunt salariata si am stabilit la angajare ca voi primi salariu brut cat jumatate din contravaloarea serviciilor prestate, dar nu mai putin de o suma minima mentionata in contract. Aceste incasari variaza de la o luna la alta (intodeauna mai mari decat suma minima mentionata in contract). Initial stabilisem ca suma neta sa imi fie platita in cont, dar acum seful evita sa faca asta si imi da banii numerar, eu nu semnez nicaieri de primire. Am o banuiala ca de fapt ma plateste la negru si in realitate, in actele lui contabile apare doar suma minima, deci si contributia mea la sanatate si pensie este minima.
Cum pot verifica cat mi se plateste pentru pensie, sanatate, etc. ?

Va multumesc
Buna ziua,

Anul trecut mi-au intrat hotii in casa si mi-au furat o suma de bani. Am dat declaratie la Politie, m-am constituit parte civila. Politia i-a prins pe baza amprentelor si s-a ajuns la proces penal. Am primit citatie, cu mentiunea ca trebuie sa demonstrez paguba.
Am facut precizari scrise in dosar, prin care am cerut sa fiu despagubita, dar fiindca trecusera mai bine de 6 luni, nu am mai stiut exact suma si am cerut o suma mai mica decat cea furata.
Dupa ce am depus hartia, la unul din termene am dat declaratie in fata judecatorului. Acolo am specificat ca nu mai stiu exact suma reala si ca solicit sa mi se restituie suma mentionata in declaratia data la Politie, imediat dupa comiterea furtului.
Am crezut ca lucrurile s-au lamurit, dar acum 2-3 saptamani mi-a venit sentinta, in care mi se acorda ca despagubire suma cea mica, cea din precizarile scrise depuse de mine la dosar.
Azi am primit o noua citatie, de la Curtea de Apel. Hotii au facut probabil recurs si eu sunt intimata.

1. La recurs, pot depune precizari, cu solicitarea de a mi se acorda suma reala furata? Inscrisurile depuse de mine la prima instanta arata ca aveam la acel moment in casa acei bani.

2. Aparator din oficiu primesc tot hotii? sau eu, ca intimata, am dreptul la avocat din oficiu?

3. Hotii sunt tigani, doi dintre ei minori si un adult. Cum pot eu sa recuperez despagubirile acordate de prima instanta? Daca adultul nu are nici un fel de proprietati si nu lucreaza, ce se poate executa silit? Are rost sa ma adresez unui executor? Banuiesc ca trebuie sa il platesc, indiferent daca imi recupereaza sau nu suma acordata de Judecatorie.
Buna ziua,

la clasa a IV-a, anul acesta mai este inca valabil planul cadru prevazut in OMEC 5198/2004. In anexa 1.1, numarul de ore atribuit unei discipline variaza - de exemplu 2-3 la limba moderna 1 - cu maxim 24 ore pe saptamana pentru toate disciplinele la un loc.
Art. 7 alin 3 prevede ca „orele prevazute in planul cadru la fiecare disciplina peste numarul minim (daca exista) pot fi alocate in schema orara pentru Extindere sau pentru Aprofundare “
alin 4: „in cazul in care la o disciplina se opteaza pentru extindere, atunci programa scolara se parcurge in integralitatea ei...“

In ce conditii se pot aloca ore pentru extindere, cine hotaraste, cine trebuie sa opteze pentru extindere: parintii sau directorul?

Programa scolara pentru clasa a IV-a (OMEC 3919/2005) prevede pentru limba straina 1: „obiective de referinţă şi conţinuturi la decizia şcolii: obligatorii numai în situaţia când, la o anumită clasă, se optează pentru curriculum extins (3 ore pe săptămână)“.
Iarasi, intrebarea mea este: cine trebuie sa opteze: directorul sau parintii?

Copilul meu face anul acesta, in clasa a IV-a, 3 ore de limba straina 1 pe saptamana, dupa ce in anul anterior, primul an de limba straina, a avut 2 ore pe saptamana. Asa a hotarat acum directorul scolii, pentru ca doamna profesor sa isi acopere norma.
Nici un parinte sau copil nu este incantat de decizie, mai ales ca profesorul de limba straina a fost schimbat si doamna cea noua nu este placuta de elevi.
Toate celelalte clase de a IV-a au doar 2 ore limba straina pe saptamana.

Exista vreo cale legala prin care sa contestam decizia directorului si sa reducem limba straina la 2 ore sapamanal?
Buna ziua,

am devenit din decembrie 2014 PFI (medic), am depus atunci in termenul legal declaratia 220. Era planificat sa imi incep efectiv activitatea in ianuarie 2015, dar acest lucru nu s-a intamplat. Acum caut o clinica cu care sa colaborez, posibil sa incep din martie (cel ma devreme), dar nu e ceva sigur.
De la inregistrarea ca PFI si pana in prezent nu am obtinut asadar venituri. Si nu stiu sigur cand si daca voi incepe sa am venituri. Nu lucrez nici cu contract de munca, nu platesc contributii sociale si nu primesc pensie. Anul trecut am lucrat cu contract de munca o luna.
Intrebarea: Am obligatia sa depun declaratia 600? Am inteles ca o pot depune daca vreau, dar in cazul meu nu ar fi obligatorie.
Daca nu depun declaratia pana pe 2 februarie, dar voi lucra din martie (de exemplu), inteleg ca nu mai pot reveni cu alta declaratie, dupa data de 2 februarie. In acest caz, cand voi declara in 2016 venitul real din 2015, si se va constata ca nu am avut venituri (sa zicem mai mari decat salariul mediu brut lunar) incepand cu luna martie, voi fi sanctionata in vreun fel? Va trebui sa platesc CASS restante si penalitati?
Nu cred sa fie prevazut undeva ce rubrici trebuie sa contina listele de plata a intretinerii. Scutirea de la plata caldurii trebuie, intr-adevar, sa apara distinct.
Un administrator care vrea ca listele sa fie cat mai clare, poate introduce in liste rubrici cu consumul de apa calda si apa rece. La mine in bloc asa se face.
Daca doriti sa apara aceste rubrici si administratorul/ presedintele asociatiei refuza, discutati acest subiect in urmatoarea sedinta a adunarii generale. Daca adunarea generala hotaraste ca pe liste sa apara respectivele rubrici, administratorul si presedintele trebuie sa se conformeze.
Va multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Reluarea executarii silite?
Va multumesc pentru raspunsuri.
Asociatia de proprietari a castigat un proces cu fostul administrator (inclusiv recursul) si a inceput executarea silita. Administratorul detine un apartament impreuna cu sotia, asa ca a inceput un proces de partaj inainte de executarea propriu-zisa.
Intre timp s-a schimbat conducerea asociatiei, care la ultimul termen din procesul de partaj a spus ca renunta la executare.
Intrebarea mea este: se mai poate reveni la executare sau odata renuntat la dreptul castigat, acesta s-a pierdut definitiv? Daca se mai poate relua executarea, in cat timp?
Cu multumiri.
Am lucrat cu contract de munca pentru o perioada de 2 ani (fara intrerupere) in Germania. Potrivit conventiei pentru evitarea dublei impuneri, as putea beneficia de impunerea salariului in Romania (unde impozitul este mai mic) si nu in Germania, asa cum s-a petrecut in fapt. Cel putin imformatia asta am primit-o la o Agentie fiscala.
Numai ca citind Conventia respectiva, m-am lovit de un „pot“ din art.15 alin.1. La alin. 2 nu ma incadrez fiindca am lucrat fara intrerupere 2 ani, iar angajatorul a fost un spital din Germania.
Din textul art. 15 inteleg ca salariul meu poate fi impozitat in Germania sau in Romania. Exista vreun argument legal prin care sa conving autoritatile germane sa imi restituie impozitul retinut si sa mi se impoziteze salariul in Romania?


Legea Nr. 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Convenţiei dintre România şi Republica Federală Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la Berlin la 4 iulie 2001

ART. 15 Profesii dependente
1. Sub rezerva prevederilor art. 16 - 19, salariile şi alte remuneraţii similare obţinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariată sunt impozabile numai în acel stat, în afară de cazul în care activitatea salariată este exercitată în celălalt stat contractant. Dacă activitatea salariată este astfel exercitată, remuneraţiile primite pot fi impuse în celălalt stat.

2. Independent de prevederile paragrafului 1, remuneraţiile obţinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariată exercitată în celălalt stat contractant sunt impozabile numai în primul stat menţionat, dacă:
a) beneficiarul este prezent în celălalt stat pentru o perioadă sau perioade care nu depăşesc în total 183 de zile în orice perioadă de 12 luni, începând sau sfârşind în anul fiscal vizat; şi
b) remuneraţiile sunt plătite de o persoană sau în numele unei persoane care angajează şi care nu este rezidentă a celuilalt stat; şi
c) remuneraţiile nu sunt suportate de un sediu permanent sau de o bază fixă pe care cel care angajează o are în celălalt stat.

Răspuns la discuția Impozit autoturism radiat
Va multumesc pentru raspuns.