avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Activitate adrianef

Activitate adrianef

Discuție Acord
Ce forta juridica are un acord intre doua parti ? Care este diferenta dintre acord si contract ?

Multumesc frumos
Am pe rol la ICCJ un recurs pe conflict de munca cu termen in martie 2013. Conform Capitolul III - Dispozitii tranzitorii si finale din Legea 2/2013Legea 2/2013 ....


Capitolul III - Dispozitii tranzitorii si finale


Art. XXIII

(2) Recursurile aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal la data intrarii in vigoare a prezentei legi si care, potrivit prezentei legi, sunt de competenta curtilor de apel se trimit la curtile de apel.
.....
(4) In cazurile prevazute la alin. (1)-(3), dosarele se trimit, pe cale administrativa, la instantele devenite competente sa le judece.

Acum, am urmatoarea dilema. Ce inseamna "cale administrativa" ? Cand se hotarasc cei de la registratura probabil. ...asta poate insemna 1 saptamana ...o luna.... 6 luni ...
Pot face o cerere sa fie trimis cu prioritate la CA Bucuresti avand in vedere faptul ca dupa ce ca am stat o groaza de timp sa se judece cand s-a apropiat termenul sunt nevoit sa o iau de la capat ?

Ce ma sfatuiti sa fac ?
Precizez ca primisem citatie, depusesem intampinare ...etc
Răspuns la discuția Aplicare NCPC
Concret: pot depune concluzii scrise sau face recurs singur fara sa apelez la serviciile unui avocat?
Discuție Aplicare NCPC
Daca sunt parte un proces civil in derulare ....mi se aplica NCPC, vechiul sau cel care ma "avantajaza" ?
Răspuns la discuția Citare parti
"De preferat".... insa exista temei legal sa formulez o cerere de citate cu agent procedural avand in vedere "antecedentele" ?

Discuție Citare parti
Am calitatea de reclamant intr-un dosar civil cu o institutie. Dosarul se afla in faza de recurs la inalta curte. Am primit citatie cu 2 luni inainte.
Avand in vedere ca din "experienta" anterioara institutia nu se prezinta la 1...2....3. termene iar la dosar nu se intoarce dovada citarii pot cere citarea prin agent procedural?
Ca sa fiu mai explicit ...Eu am fost citat pe data de 1.02.2013. Teoretic dovada citarii se intoarce la Inalta curte in 10 zile, sau cel putin asa zice posta romana... Daca pe data de de 22.02 de ex consult la arhiva si nu s-a intors aceasta dovada, si pana la termen mai e 1 luna, pot formula o cerere ca partea adversa sa fie citata prin agent procedural ? sau trebuie sa astept primul termen, instanta sa constate ca nu a fost indeplinita procedura de citare ... etc?

Multumesc frumos.
Răspuns la discuția Solicitare preschimbare termen
Multumesc frumos pentru raspuns. Insa, presupun ca nu ma impiedica nimic sa mai formulez o alta cerere de preschimbare. Am vazut situatii in care s-a admis preschimbarea termenului dupa a 3-a cerere.
Motivul pt care solicit preschimbarea este ca termenul dat de instanta in 2014 este dupa termenul de prescriere fiscala a spetei mele. Am platit taxa in 2008 iar prescriptia intervine in 2013. Daca dintr-un motiv oarecare ....viciu de procedura etc mi se respinge actiunea practic sunt imposibilitatea de a mai exercita o alta actiune pt a-mi recupera paguba.

Am facut o solicitare de preschimbare termen la TMB. Aveam termen de peste 1 an pentru o solicitare de restituire taxa auto si am zis sa incerc. Cererea mi-a fost respinsa cu posibilitatea de a declara recurs.
Intrebare: Recursul se judeca la curtea de apel bucuresti ? In ce termen de la comunicare se depune?

Ca un fapt divers ....Pe principiul unii sunt mai ...."egali ca altii" in fata cererilor de preschimbare :) a. gasit pe siteul TMB ...un dosar care bate "viteza luminii" ...
Uitati aici "celeritate" ...in rezolvarea spetelor.

[ link extern ]

Înregistrat în data de: 23 Ianuarie 2013
Obiectul cauzei: pretentii - taxa de poluare

Termene ..de judecata
1. 19 Martie 2014 Termen preschimbat

2. 30 Ianuarie 2013 -

Asta da ...viteza in mai putin de o luna ....


Pentru cererile de preschimbare termen de judecata intr-un proces de recuperare taxa auto poluare, se plateste taxa de timbru ?

Multumesc frumos.
Răspuns la discuția taxa de timbru
Am gasit raspunsul . Il postez in ideea ca poate mai are cineva aceiasi dilema ...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că pentru anularea acţiunii ca netimbrată, în temeiul prevederilor art. 20 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, instanţa de judecată este obligată să înştiinţeze partea nu doar asupra existenţei obligaţiei de timbrare prin raportare la valoarea contestată, ci are obligaţia legală de a indica cuantumul exact al taxei de timbru datorate. Înalta Curte a precizat că această obligaţie rezultă din interpretarea sistematică a dispoziţiilor din Legea nr. 146/1997 referitoare la dreptul părţii în sarcina căreia s-a stabilit o anumită taxă de timbru, de a contesta cuantumul acesteia prin formularea unei cereri de reexaminare. Or, în absenţa indicării cuantumului taxei de timbru, partea în cauză este lipsită de posibilitatea de a beneficia de un astfel de mijloc juridic.

vezi: Decizia nr. 1436 din 5 aprilie 2011 pronunțată în recurs de Secția comercială a Înaltei Curți de Casație şi Justiție ([ link extern ] )