avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Activitate ponterra

Activitate ponterra

Ordinul 1802 , art 242 (2)Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare

Dar daca nu dispun de informatiile necesare cum procedez ?
In speta este urmatorul caz : In urma cu 10 ani am cumparat o cladire Acum este necesara inlocuirea parchetului care s-a degradat spatial fiind destinat activitatilor cu publicul. La cumparare nu s-au precizat separate valoarea parchetului , a balustrazilor ori acoperisului care si acestea e posibil sa fie necesar de inlocuit. Deci nu se imbunataesc parametrii care sa conduca la cresterea profitului.
Răspuns la discuția Declaratia 205 pentru anul 2015
E obligatoriu. In decalratia publicata pe site ANAF, initial nu se putea bifa optiunea de venituri din salarii. Intre timp au schimbat-o. Merge.
Răspuns la discuția Fiscalitate firma srl
In D100 nu se declara si nu se repartizeaza dividende.
Multumesc pentru raspuns,am citit articolul cu pricina dar ptoblema ramane neclara dar si incorecta si inechitabila.
Art.459. c) clădire rezidenţială - construcţie alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii
Articolul nu obliga proprietarul s-o si locuiasca efectiv pentru a fi considerata rezidentiala. SAU DA ?
Proprietarul o inchiriaza (cui gaseste sau cui ii convine mai bine ca pret) :
a)unei perosoane fizice banuiesc ca va plati impozit in conditiile art.457.
b)unei persoane juridice va plati impozit in conditiile art.458 adica un impozit mult mai mare .

Sa mentionez ca nu e treaba proprietarului daca chiriasul, persoana juridical, foloseste cladirea ca sediu de firma sau pentru a-si depozita butoiul de muraturi.
E corect ? Imi scapa ceva ?

Multumesc !



Persoana fizica detine o cladire nerezidentiala care este inchiriata unei societati comerciale. La ce categorie de impozit se incadreaza.
Va multumesc !
1.Dupa cate zile de la termenul scadent se pot trece creantele la client incerti respective constituirea provizioanelor.
Ma refer la perioada actuala ( inainte de 2007 era precizata o perioada de 270 de zile).

2.In cazul in care creanta este mai veche de trei ani dar nu suntem in posesia unei hotatrari judecatoresti privind incheierea procedurii de faliment se poate scoate din evidenta creanta ( ca si cheltuiala nedeductibila) ?

Va multumesc !
Răspuns la discuția Amortizare
Cauta catalogul cu duratele normale de utilizare. Nu vei gasi exact ce cauti (ex. linie tehnologica pt peleti dar vezi ce utilaje apropiate de ale tale gasesti. Mai exista si coduri de clasificare cu specificatia 'neregasite' la . Mai poate exista si posibilitatea ca linia tehnologica sa fie compusa din diferite utilaje separate . Ai putea avea de ex. Amestecatoare cod 2.1.17.5 sau pompe .
OMFP 3055/2009 si art. 16 din Legea 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, prevede ca, in situatii justificate, agentii economici sunt scutiti de la calculul amortizarii, cu avizul directiei generale a finantelor publice si controlului financiar de stat, pentru urmatoarele active corporale:

b) mijloacele fixe din patrimoniul agentilor economici trecute in conservare pe o durata mai mare de 30 de zile;

Ce politica de amortizare ar trebui adoptata in cazul unor
mijloace fixe folosite in activitati sezoniere respectiv terase de restaurant, casute camping , utilaje in constructii (ex.:excavatoare , buldozere) ori chiar utilaje agricole ( semanatori).
Mi se pare prea multa birocratie ca in fiecare an sau de de mai multe ori pe an 0functie de starea vremii sau de alti factori sa iei aviz de la DGFP.
Aceiasi intrebare in conditiile Ordinului 1802.
Cu multumiri !
In luna ianuarie am urmatoarea situatie :
1-salariu realizat 533 lei
2.indemnizatoe OUG 158 :
a) suportata de angajator 360 lei
b)suportata de fnuass, 1350 lei
3.- Baza CAS din salariu, 533 lei
-Baza Cas din indemnizatii OUG 158, 684lei
Ce numar de puncte realizez in luna ianuarie.?
(Perioada este contributiva dar nu imi dau seama care este baza de calcul a numarului de puncte.)
De asemenea ma nedumereste :
Art. 49. - (1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;

f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
Nu se face o referie la perioadele de icapacitate temporara de munca sau cel putin eu nu am inteles.
Va multumesc!
1.Pentru autoturismele pentru care “patronii” nu intocmesc foi de parcurs costul combustibilului si intretinerii este deductibil in proportie de 50 %.
2.Folosirea cu titlu gratuit a autoturismului este venit impozabil cu un procent de 1,7 pe luna din valoarea de intrare a acestuia proportional cu numarul de kilometri efectuati in interses propriu.
Acest lucru implica insa neaparat intocmirea foilor de parcurs.
-Intrebare 1: Aplicarea prevederilor de la punctul 1) exclude aplicarea prevederilor punctului 2) sau se plica abbele prevederi.(desi raspunsul este previzibil as vrea totusi parerea dvs)
-Impozitarea folosintei se face in statul de salarii.
-venit din salarii 3600 X16 % = 576 lei impozit si un rest de plata de 2525 lei
-folosinta autoturism 250.000lei (VI) X 1,7 % = 4250 lei impozit
Insumand cele doua impozite rezulta un impozit total de 4826 lei depasind practic restul de plata ba chiar ar rezulta o imputatie lunara de 2301 lei.
-Intrebare 2 : Este corect calculul de mai sus ?
-Intrebare 3: Daca patronul nu este si salariat impozitarea ar trebui facuta prin declaratia anuala de venit ?
( In acest caz cum ar trebui procedat ca impozitarea sa fie lunara ?)
Va multumesc !