avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Activitate Casa de Avocatura Dobrescu

Activitate Casa de Avocatura Dobrescu

Răspuns la discuția Credit neplatit
Buna ziua!

Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, mai concret dupa trecerea a 3 ani de cand nu a mai platit ratele

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu
Răspuns la discuția Contract telefonie mobila
Buna ziua!
Penalizarile de intarziere sunt mentionate in contractul semnat cu firma de telefonie mobila, astfel prin incheierea acelui contract ati acceptat clauzele prevazute de acesta. In schimb, Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani. Dupa implinirea celor 3 ani de la data ultimei facturi achitate, debitorul nu mai are dreptul, potrivit legii, de a solicita creditorului restituirea banilor

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu
Buna ziua!
Contractul de credit constituie titlu executoriu, iar dreptul bancii de a solicita executarea s-a nascut din momentul in care debitorul nu a platit cel putin 3 rate. Daca in contract se specifica faptul ca in caz de neplata, se poate trece la executarea silita a unor bunuri mobile, atunci banca este indreptatita sa recurga la acest gest. Totusi, este foarte posibil ca executorul despre care se pare ca nu aveti suficiente date sa actioneze in baza creditului ipotecar (spuneati ca i s-a pus poprire pe contul in care achitati ratele unui credit ipotecar, deci banii nu au mai acoperit ratele catre acel credit).
Procedura este urmatoarea: Creditorul se duce cu titlul executoriu la un executor judecatoresc. Acesta verifica daca este un titlu executoriu si daca sunt indeplinite conditiile cerute de lege, daca nu s-a prescris etc. Daca toate conditiile sunt indeplinite se va adresa instantei in vederea “incuviintarii executarii”. Daca instanta a incuviintat executarea, dvs trebuia sa primiti o somatie prin care sa vi sa ceara indeplinirea obligatiei intr-un termen acordat cu precizarea ca in caz contrar se va proceda la executarea silita. Deci nu s-ar putea trece la o executare fara ca dvs sa fiti pusa in intarziere, fara sa vi se acorde un termen rezonabil de acoperire a datoriei etc.
In plus, fara suficiente date nu puteti stii nici daca executorul este sau nu competent sa initieze procedura. Va recomand sa faci demersuri pentru a verifica toate informatiile legate de executor pentru ca daca el nu este competent, actele de procedura efectuate de el sunt nule absolut.

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu
Răspuns la discuția Recuperari cheltuieli de judecata
Buna ziua,
Dvs aveti un titlu executoriu (hotararea judecatoreasca prin care vi s-au acordat cheltuielile de judecata), nu este necesara pornirea unei noi actiuni pentru a le recupera. Puteti solicita executarea silita, conform art 705 in termen de 3 ani de la nasterea dreptului de a obtine executarea silita. Faceti o cerere de executare la un executor judecatoresc, iar acesta va urma procedura stabilita de lege.

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu
Buna ziua,

In anul 2008 partilor le era interzis sa modifice termenul de prescriptie, prin urmare se aplica termenul general de 3 ani, prevazut la art 2517 din noul cod civil.

Acest termen se aplica tuturor actiunilor prin care se valorifica drepturi de creanta atunci cand nu exista un termen special. In plus, inscrisul autentic este titlu executoriu, (deci nu ati fi avut nevoie sa il actionati in instanta) ati fi putut trece la o executare silita, dar dreptul de a obtine executarea silita s-a prescris dupa 3 ani de la data nasterii dreptului de a obtine executarea.

Cu deosebita considerarie
Av. Bogdan Dobrescu
Buna ziua,
Contractul de locatiune este un contract consensual, asta inseamna ca legea nu prevede o anumita forma pentru validitatea lui.Forma scrisa este folosita pentru a proba si pentru a cere executarea contractului.

Deci din acest punct de vedere, contractul este perfect valabil.

Posibilitatea investirii contractului cu formula executorie este un element de noutate.

Practic, pentru a fi considerat titlu executoriu el trebuie sa fie incheiat pe o perioada determinata, in inscris autentic sau sub semnatura privata, dar inregistrat la organul fiscal competent pentru a primi o data certa.

Prin urmare, nu mai trebuie autentificat din moment ce contractul este inregistrat, are stampila si semnatura organului fiscal si semnaturile ambelor parti. Autentificarea este in cazul de fata o simpla optiune, pe care o puteti alege sau nu.

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu
adimar123 a scris:

buna seara, unde ma pot informa despre o amenda penala primita pe teritoriul statului german in anul 2010, pt infractiunea de furt din magazin, dar pe care nu am gasit o la domiciuliu de resedinta?as dori sa o platesc dar nu stiu unde si cit am de plata....?spre ex; daca sint in tranzit prin germania as putea sa o platesc in primul oras dar fara sa intimpin greutati in a ma retine? va multumesc pt timpul alocat.


Buna ziua,

In mod normal ar fi trebuit sa stiti de continutul condamnarii. Va sugerez sa va adresati instantei care v-a condamnat la amenda penala in vederea luarii la cunostinta a cuantumului sau sa consultati site-ul de specialitate al respectivei instante.

Fiecare instanta are o evidenta a hotararilor pronuntate. Ar putea exista si posibilitatea ca in cazul in care va aflati pe teritoriul Germaniei si se descopera ca figurati cu amenda neplatita (din 2010) sa fiti retinut.


Cu deosebita consideratie

Av. Bogdan Dobrescu



[editat]

Buna ziua,

Din ceea ce relatati inteleg ca doriti sa transcrieti in Romania un act de stare civila eliberat in strainatate.

In cazul de fata nu suntem in prezenta alin 5 deoarece greseala nu se gaseste in documentul eliberat de autoritatile straine, ci in cel eliberat de autoritatile romane, deci nu actul strain este in neconcordanta cu cel roman, ci cel roman este in neconcortanta cu cel strain. (in cazul in care prenumele corect este ?Romulus?). Daca actul strain este cel care nu corespunde, transcrierea se va face doar dupa ce autoritatile straine indreapta eroarea.

Nu suntem nici in prezenta alin 3 neconcordanta nu s-a ivit in momentul depunerii cererii de transcriere ca autoritatile sa constate ca prenumele trecut in actul strain nu mai corespunde realitatii.

Trebuie sa va adresati primariei la care ati depus cererea de transcriere in vederea rectificarii erorii, daca prenumele gresit a aparut ca urmare a erorii ofiterului de stare civila care a inscris/transcris actul.

[EDITAT]
Buna ziua,

Codul muncii prevede la art 145 alin 2, ca un concediu de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Angajatorul dvs este obligat sa plateasca salariatului concediul de odihna, de care nu a beneficiat, pana la sfarsitul anului urmator, in cazul de fata pana in iunie 2013 nu intregul an 2013, deoarece contractul individual de munca a incetat in iunie. (deci ianuarie-iunie 2013. se va calcula concediul neefectuat la care ati fi avut dreptul in aceasta perioada). Aveti dreptul si la concediul de odihna din perioada iulie-decembrie 2011.

In al doilea rand, pe perioada preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca efectele, prin urmare dvs trebuia sa prestati activitate si in perioada preavizului pentru a fi platita (pentru zilele efectiv lucrate in aceasta perioada).

Dvs, relatati ca vi s-a cerut sa stati acasa, dar contractul de munca poate fi suspendat daca lipsiti nemotivat si prin urmare pe zilele lipsa nu vi se mai datoreaza plata. Angajatorul v-a solicitat sa faceti acum cererea pentru concediu de odihna (acea jumtate de luna) pentru a plati pentru perioada cat ati stat acasa, deoarece pe perioada preavizului ar fi trebuit sa veniti la munca si daca este asa, vi se datoreaza si salariul pentru aceasta perioada de concediu.

Puteti sesiza Inspectoratul teritorial de Munca dupa ce ati indeplinit procedura prealabila a informarii asupra medierii.

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu
Răspuns la discuția Contract matrimonial
[ editat citat]
Buna ziua!

Conventiile matrimoniale sunt incheiate de notari publici si sunt utilizate la protejarea bunurilor personale, dar si pentru reglementarea impartirii bunurilor in cazul decesului unui sot.

Potrivit art. 30 Codul familiei, bunurile dobândite de oricare dintre soţi în timpul căsătoriei sunt bunuri comune de la data dobândirii lor, iar la desfacerea căsătoriei se împart de comun acord sau, în caz contrar prin hotărâre judecătorească, în raport de partea de contribuţie a fiecăruia.

Exista, prin excepţie bunuri proprii dobandite in timpul casatoriei, insa acest caracter necesita a fi dovedit.
In general, exista prezumţia că ambii soţi au contribuit la achizitionarea bunurilor în mod egal, insa aceasta situatie se poate schimba cu ajutorul unor probe care sa dovedeasca faptul că aportul unuia din soţi a fost mai mare decât al celuilalt. In cazul decesului, bunurile se impart astrfel:

? din mostenire, daca sotul vine in concurs cu clasa I de mostenitori (adica, descendetii defunctului)
- 1/3 din mostenire, daca vine la mostenire alaturi de ascendentii privilegiati (parintii defunctului) si de colateralii privilegiati (frati, surori), indiferent de numarul lor
- ? din mostenire, daca vine in concurs fie numai alaturi de ascendentii privilegiati, fie numai alaturi de colateralii privilegiati
- ? daca vine in concurs cu clasa a III-a sau cu clasa a IV-a de mostenitori, indiferent de numarul lor
- daca vine singur la mostenire, sotul supravietuitor va primi toata masa succesorala.

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu