avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Activitate laurabica

Activitate laurabica

Răspuns la discuția Referitor la cass
Formularul A1 este necesar doar in situatia in care salariata din Spania urmeaza a fi detasata in Romania.
Răspuns la discuția Demisia
Dupa inregistrarea demisiei la angajator (obtii numar si data de inregistrare), efectuezi perioada de preaviz stabilita in contractul de munca. Odata finalizata perioada de preaviz, soliciti eliberarea unei adeverinte de vechime si a unei note de lichidare. Odata cu lichidarea drepturilor salariale ar trebui sa primesti urmatoarele: decizia de incetare a activitatii tale, adeverinta de vechime si nota de lichidare.
In afara de demisie (unde este necesara semnatura ta), nu vei mai semna niciun document.

Cu bine,
Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din
media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului.


Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Am infiintat o firma cu sediul social in Ilfov si am depus un dosar pentru obtinerea certificatului de inregistrare in scopuri de tva. Dosarul a fost respins pe motiv ca sediul social nu este amenajat. Sediul social este intr-o casa care este proprietate personala dar nu este tencuita la interior. Activitatea societatii se desfasoara pe internet.
Orice sfat este binevenit.
Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Contract drepturi de autor
Impozitul pe venit de 10% este retinut de catre societate. Exista posibilitatea sa i se retina 16% daca se opteaza in scris in contractul de DA.
Daca prestatorul obtine venituri din salarii, indemnizatie de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 nu datoreaza CAS (10.5%) si CASS(5.5%).
Venitul din DA se declara in D112 la sectiunea C pct.17.
Societatea nu achita nicio contributie sociala. Taxele sunt datorate si retinute doar de prestator.
Răspuns la discuția Calcul CAS 2012
ART. 296^22 Baza de calcul
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru PFA este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.
Răspuns la discuția Drepturi de autor, impozitare
Drepturile de autor sunt impozitate cu 10%. Cel mai probabil, pentru ca nu ati optat pentru impozitare de 16%, Anaf va solicita achitarea diferentei de 6%. Da, este legal.
Baza legala: Codul Fiscal, art. 52.
De asemenea, puteti solicita Casei de Pensii de care apartineti cu domiciliul, eliberarea unei adeverinte privind stagiul de cotizare (cost 15 lei). Astfel, puteti vedea daca vi s-a intocmit CIM sau nu.
Răspuns la discuția Spor de vechime in munca
Vechimea in munca se dobandeste numai in baza unui contract individual de munca.
Răspuns la discuția Tichete cadou
Daca tichetele cadou sunt acordate in beneficul copiilor minori, tichetele in valoare de 150 lei/ salariat sunt doar impozitate cu 16% iar diferenta pana la 1.000 lei sunt impozitate+contributii sociale.
Daca nu sunt acordate in beneficiul copiilor minori, asupra contravalorii tichetelor cadou se va retine impozit+ contributii sociale.