Stagiul complet de cotizare înseamnă 35 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Depășirea cu opt ani, adică 43 de ani de stagiu de cotizare (efectiv lucrat, nu perioade asimilate), dă dreptul la pensie anticipată (fără penalizare) cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Nu e clar despre ce reducere cu doi ani vorbiți. Pentru cei care au locuit în zone poluate?
Bună seara! Soacra mea a cumpărat împreună cu cel de-al doilea ei soț apartamentul în care locuia inițial doar ea, în alt oraș decât cel în care stăm noi. Soțul a murit în 2009, dar fiul lui (amândoi au câte un fiu din căsătorii anterioare) nu a vrut să se facă dezbaterea succesorală, în interiorul primilor doi ani. Intrând în ecuație o cerere de punere sub interdicție (ea are de puțină vreme, deși boala e veche, un certificat de handicap cu IQ necuantificabil), am aflat că apartamentul nu e intabulat. Am contactat un expert pentru lucrare, dar acesta spune că nu se poate face înscrierea în Cartea Funciară din cauza situației menționate. Un notar contactat ulterior ne-a întrebat de ce ne grăbim, recomandând intabularea după ce se va fi dus și soacra.
Asta ar fi oarecum a doua întrebare, fiindcă am aflat că, de fapt, va fi mult mai complicat cu două dezbateri. Acum, din câte știu, se împarte jumătatea de apartament, partea decedatului, între fiu și soția supraviețuitoare, astfel că ea va avea 5/8, iar el 3/8 din imobil. Soțul meu nu intră acum în acest proces, doar în calitate de curator, dacă obține sențința, să o reprezinte. Ce ar trebui să facem ca să soluționăm această situație, să punem lucrurile în ordine?
Părinții mei au vândut anul trecut, tata 86, mama 80, iar notarul a spus că este imperativ necesar certificatul medico-legal de discernământ. Dacă experții stabilesc că se poate.... Dar contractul trebuie semnat chiar în acea zi, cel mult în 24 de ore.
Ajutorul de deces îl ridică acela care poate dovedi că a facut cheltuielile pentru înmormântare, adică oricine are chitanţele şi facturile. În rest, nu are nici un drept.
Furt şi ocupare abuzivă, asta dacă nu cumva tatăl dvs. i-a făcut vreun act de închiriere. Pentru ocupare abuzivă, mama dvs., fiindcă ea e coproprietarul.
Bună ziua!
Văr rog să-mi spuneţi care sunt actele normative care îi pot ajuta pe părinţii mei să intre în posesia unui teren. Este vorba despre o grădină pe care ei o îngrijesc de mai bine de 30 de ani, fusese confiscată de stat, luată în administrare de Primărie, după '90 a fost împărţită la trei, au plătit chirie doar ai mei, a apărut moştenitorul, i s-a retrocedat, dar nu îl mai interesează, nu a mai venit. Este un teren în pantă, l-am terasat noi, am pus zarzavaturi, ai mei au îngrijit-o, au curăţat-o, au tras apă, pe care doar ei o plătesc. În fine, pentru ei e doar o chestie de suflet, noi, copiii lor, o vedem doar ca pe un loc pentru care îşi irosesc forţele împuţinate şi banii.
Sper să se însănătoşească repede. Prin MS însă este mai greoaie procedura, cele mai multe dosare admise au fost pentru copii cu cancer/leucemie. Tot prin CNAS, prin formularul european este mai rapid şi cu mai multe şanse de reuşită.
Din păcate, nu, doar dacă clinica ar avea contract cu Casa de Asigurări. Şi atunci se decontează doar la tarif pe caz rezolvat, care este foarte mic, în raport cu costurile reale ale intevenţiei şi spitalizării.
Puteţi încerca cu formularul european, fostul E112, actual S1. Dar trebuie să găsiţi o clinică dintr-un stat membru UE sau din Spaţiul Economic European + Elveţia, care să accepte această formulă de plată (că va avea de aşteptat până la decontare) şi să găsiţi un medic de specialitate din ţară care să ateste că intervenţia este urgentă, nu suferă amânare, că altfel viaţa sau sănătatea dvs. este în pericol. Cu acest referat şi cu acceptul clinicii, primiţi formularul şi puteţi să vă operaţi.