avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters298774

Activitate ContSters298774

Răspuns la discuția Conflict de interese
Daca in ONG are doar calitatea de angajat nu. Daca este asociat sau administrator da. Fiind activitate comerciala intrati sub incidenta preturilor de transfer. Se complica situatia.
Daca se alege contract de mecenat, va trebui autentificat la notar, deci vor fi costuri destul de mari. Puteti incheia contract de sponsorizare daca beneficiarul va aduce o adeverinta emisa de o institutie publica care atesta faptul ca sunt in nevoie sociala. Prevederile legii sponsorizarii sunt destul de vagi dar permit sponsorizarea persoanei fizice daca se face dovada printr-un document eliberat de o institutie publica sau organizatie neguvernamentala ca respectiva persoana se incadreaza in categoriile eligibile pentru sponsorizare (in cazul de fata ca este un caz social sau medical)
Spor!
Răspuns la discuția Înființarea unui ONG
conform codului civil pot sa fie membri inca de la 14 ani. Nu pot sa fie in consiliul director.
Cum de altfel pot sa incheie de la 16 ani contract de voluntariat si contract de munca :)
In consiliul director se pot numi persoane din afara fundatiei. In interpretarea mea, daca nu se prezinta nici un fondator sau nu isi exprima prin mandat / procura optiunea, puteti solicita judecatorulu sa numeasca un consiliu alcatuit din minim 3 pers propuse de dvs.
Buna tuturor,
Probabil cum cunoasteti cu totii, Guvernul Romaniei a lansat o campanie de identificare a proceselor birocratice din administratie si formularea unor solutii care se deruleaza pe portalul www.maisimplu.gov.ro

Cadrul legal privind organizarea și funcționarea asociațiilor și fundațiilor, reprezentat prin OG 26/2000, este neactualizat de mai bine de 10 ani, cu excepția unor modificări minore, și presupune proceduri și costuri administrative care descurajează înființarea de noi organizații dar și îngreunează funcționarea celor deja înființate. Doar cu titlu de exemplu, pentru a înființa o organizație neguvernamentală o persoană petrece între șase săptămâni și 3 luni și presupune alocarea unui cost total de aproximativ 200 Euro, procesul de înregistrare a unei asociații sau fundații rămânând, în continuare, unul anevoios, birocratic și costisitor. Dacă ne referim la procedurile de modificare acestea sunt învechite și au rămas la nivelul anilor 2000 fără a fi adaptate mecanismelor moderne de transparență și înregistrare.

Intucat stiu ca pe acest forum sunt foarte multe organizatii si cetateni care doresc sa contribuie la o simplificare a procesului de infiintare a unei asociati sau fundatii va indem sa scrieti/contribuiti cu solutii fie cu propuneri noi fie cu comentarii
[ link extern ] /

Propunerile la care ne-am gandit noi ar fi:
1. Comasarea statutului cu actul constitutiv intr-un singur document (mai putine costuri, informatii redundante)
2. Incheierea documentelor sub semnatura privata.
3. Obtinerea disponibilitatii denumirii pe canale online,
4. Eliminarea rolului procurorului din procedura de infiintare,
5. Admiterea cererii de inregistrare sa nu se mai supuna apelului, ci doar respingerea
Buna,
Am si eu nevoie de serviciile unui avocat din Miercurea Ciuc pentru atestarea a doua documente: Statut si act constitutiv. Actele sunt redactatea, spun eu bine si nu ar avea motive de revizuire. Este vorba de un grup de persoane care doresc demararea unui ONG.
Costuri nu isi permit prea mult. Un cost total de 200-300 lei ar putea oferi. Cine ma poate ajuta un mesaj pe privat octavian@clnr.ro.
O saptamana frumoasa.
Octavian
Răspuns la discuția Despre ONG
Sunt 2 aspecte de clarificat.
Fondatorul unei fundatii nu are nici un drept in organizarea si functionarea fundatiei, cu exceptia schimbarii scopului fundatiei.
Consiliul deirector este organul care raspunde de conducerea fundatiei. Daca fondatorul s-a retras din consiliul director, nu mai poate, din calitatea de fondator sa decida unilateral revenirea in fundatie.
Noul consiliu director trebuie sa ia decizii in conformitate cu statutul (convocarea si qvorum conform statut). Decizia CD se poate contesta de persoana care nu a participat la sedinta in termen de 15 zile de la data la care a luat cunostinta.

Orice parte interesata, poate solicita instante, daca considera ca nu se mai poate constitui legal consiliul director numirea unui nou CD. Prevederile le gasiti la art.30 alin.2 din OG26. Aceasta este procedura pe care eu v-o recomand.
Situatia mai sus precizata nu constituie clauza de dizolvare, decat daca trece mai mult de 1 an de la data la care consiliul director trebuia sa se intalneasca si nu s-a putut intruni. Un lucru important este de a se vedea daca deciziile de modificare a CD au fost inregistrate la instanta.

Extras din OG26
Art. 30
....
(2) In cazul in care, pe parcursul functionarii fundatiei, componenta consiliului director nu se poate modifica in conditiile stabilite de statut, instanta prevazuta la art. 17 va desemna, pe cale de ordonanta presedintiala, la cererea oricarei persoane interesate, persoanele care vor intra in componenta consiliului director.
Răspuns la discuția Dividende
Stiu ca sunt asociatii infintate si in baza legii 18/1991. acolo cred ca se poate redistribui membrilor veniturile realizate.
Atentie!
Din interpretarea Art.27 alin.3 din OG26, reiese faptul ca cenzorul nu poate fi membru al consiliului director

Art. 27. - (1) Actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.
(2) Daca numarul asociatilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoana din afara asociatiei.
(3) In cazul in care asociatia nu are obligatia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociati care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control.@
Răspuns la discuția Activitate economica ONG
Eu as incadra-o la activitati ocazionale care sunt considerate venituri scutite. Trebuie sa ganditi evenimentul in asa fel incat fie sa percepeti taxa de participare fie tombole cu taxa.
Mai jos extras din Codul Fiscal
(2) Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru următoarele tipuri de venituri:
.....
i) veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;

Spor!