Multumesc mult pt clarificare.
Art. 249. Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune.
Nu inteleg cum sa-l interpretez in practica.
Am urmatoarea abatere disciplinara: absente nemotivate. La prima abatere (primele absente nemotivate) am dat ca si sanctiune disciplinara avertisment scris. In acelasi an, la distanta destul de mica de timp, aceasta abatere disciplinara (absente nemotivate) s-a repetat. In acest caz eu nu mai pot sa dau nici o sanctiune disciplinara pt ca deja am dat una pt aceasta abatere disciplinara (absente nemotivate)?
Cum se interpreteaza exact acest text de lege, in practica?
O angajata are CIM suspendat din data de 24.04.2014 pana in data de 23.05.2014 (vineri). Deci ultima zi de suspendare este 23 si cade vineri. Cand operez in revisal reactivarea cim? In 23 cu data de 26.05.2014 (pt ca 26 e prima zi lucratoare si atunci e prima zi cand vine la lucru exact dupa incetare suspendarii) sau in data de 23 tot cu data de 23 pt activare? Dar nu are logica asa. Cum spuneti dvs. ca e corect sa procedez? Iar decizia de incetare suspendare cu ce data o fac? Mai trebuie si cerere de incetare suspendare din partea angajatului? Sau doar decizia angajatorului?
Multumesc.
La 2 firme la care a fost ITM in control au dat avertismente la amandoua pt. ca nu au raportat fiecare cfp (chiar si o zi, chiar si nemotivatele) in revisal.
Si eu inteleg la fel din codul muncii, si anume ca "poate fi" suspendat in cazul cfp, dar de ce actioneaza astfel cei de ITM? Poate fi obligatorie suspendarea in caz de cfp, daca angajatorul are specificat clar ca si obligativitate in CCM sau ROI, dar asa din codul muncii nu se intelege obligativitate. Si totusi ITM iti da avertisment sau te sanctioneaza. Cum e de inteles situatia in acest caz si cum e de procedat?
Multumesc.
1. Adica am operat corect in revisal: suspendare inceput 07.05.2014 pana in 25.03.2016 (adica 1 an si 11 luni suspendare)?
2. Cand revine din suspendare trebuie sa faca o cerere de revenire si noi sa eliberam o decizie de revenire? Daca da, in data de 25.03.2016 trebuie facute?
3. Data ultimei zile de suspendare fiind 25.03.2016 (vineri) cand se opereaza in revisal data de revenire la munca (respectiv 26.03.2016 - sambata). In data de 25.03.2016 sau lunea 28.03.2016? Ca sambata nu lucram.
E prima suspendare in caz de CCC pe care o fac si chiar am emotii sa nu cumva sa fi gresit la date in revisal, si la cum o sa procedez la finalul suspendarii.
Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Cu respect!
Deci legal, nu este obligatoriu sa fac nimic? Doar daca vreau eu, sa fac un act aditional?
Va multumesc pt raspuns.
Situatia este in felul urmator: Mama a intrat pe prenatal pe 09.01.2014. Pe 25.03.2014 a nascut iar medicul de familie i-a mai dat postnatal pana pe 06.05.2014 inclusiv. In acest caz am doua nedumeriri. Exista concediu medical in timpul caruia contractul de munca poate fi suspendat. Aici poate intra si postnatalul? Ma gandesc asa pt ca scrie in lege ca suspendarea CIM pt CCC este pe o perioada de 2 ani (in cazul meu), adica pana implineste copilul 2 ani? Pai daca suspendarea este pana implineste copilul 2 ani, atunci suspendarea trebuia facuta incepand cu data de 25.03.2014 (si CIM ar fi inceput suspendarea odata cu concediul postnatal). Adica de cand a nascut mama. Pt ca eu am operat in revisal suspendarea cu data de 07.05.2014 (dupa terminarea postnatalului) pana la data de 25.03.2016 (adica exact pana implineste copilul 2 ani). Deci CIM e suspendat 1 an si 11 luni aproape. E in regula cum am facut? Adica scopul e sa fie suspendat pana implineste copilul 2 ani, nu 2 ani in sine de cand incepe suspedarea, nu?
Va multumesc.
CCM a fost intocmit abia dupa 3 ani de la infiintarea firmei. La contractele individuale de munca pe care le-am facut dupa intocmirea lui, am pus nr. si data CCM. Este un paragraf spre finalul CIM care cere nr. si data CCM si ca este conform cu el. Intrebarea mea este ce fac cu CIM facute inainte de intocmirea CCM, mai trec in ele la final conform CCM nr, data daca au fost facute inaintea lui?
Multumesc.
Am refacut fisele de post pt fiecare post. In acest caz, pt angajatii care au deja la dosar varianta primei fise de post, le mai pun si aceasta varianta? Sau e ok si cu acea prima varianta? Nu e nici o problema la un eventual control ITM, ca unii au o varianta si altii alta? Mai exact, de fiecare data cand actualizam fisa postului (la unele nu am facut mari modificari, decat de aspect) trebuie sa o dam angajatului sa o semneze si sa o punem la dosarul lui?
Multumesc.
Buna ziua.
Avem un angajat care absenteaza nemotivat de la lucru deja de 5 zile lucratoare consecutive. 1. Cum trebuie sa procedam? Nu am vrea sa ajungem la sanctiunea cu desfacerea disciplinara a CIM. Am citit ca putem aplica si suspendarea contractului. Dar noi nu am introdus asta si in Contractul colectiv ca sanctiune disciplinara, este doar in codul muncii. Prin urmare, nu putem sa o aplicam? Daca da, cu ce art. se suspenda in acest caz CIM? Si pe ce perioada avem dreptul sa il suspendam? Informam in scris prin posta angajatul de decizia de suspendare? Si daca la expirarea suspendarii nu se prezinta la lucru, ce facem?
2. Bineinteles, inaintea aplicarea sanctiunii am face o cercetare disciplinara prealabila. De asemenea, dvs. cum sugerati sa procedam la cercetarea disciplinara, ce pasi trebuie urmati exact, ca sa nu avem probl la vreun control ITM, ca nu am respectat anumiti pasi?
Va multumesc.