avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Activitate alina_29

Activitate alina_29

Va multumim!
Buna ziua! Sora mea va roaga sa o ajutati cu un caz mai putin fericit! Lucreaza in cadrul unei firme de mai multi ani. A nascut un baiat in 2010 pentru care a stat in concediul de crestere a copilului timp de doi ani, apoi a intrat in maternitate cu cresterea fetitei....adica a trecut din maternitate in alta maternitate. Cu toate ca semnase la primarie ca opteaza pentru un concediu de crestere a copilului pentru 2 ani, seful a chemat-o la scurt timp dupa ce fetita implinise un an. Acum dupa 4 luni de servici , acelasi sef o ameninta ca o va da afara ..imediat ce se implinesc 6 luni...ca nu mai are nevoie de serviciile ei. Are acest drept? Nu este obligat prin lege sa o tina macar pina in august cand implineste fetita 2 ani? Va multumim!
Alocatia de sprijin se acorda si parintelui ramas singur in tara pentru cresterea copiilor? Am mers astazi la primarie sa intreb daca pot beneficia de alocatia de sprijin sau de sustinere pentru copii, pentru ca nu beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului pentru fetita mea de aproape 8 luni, si cu 240 de roni alocatia celor doi copilasi nu ma descurc..si mi s-a spus ca nu pot intocmi nici un dosar deoarece sotul intentioneaza sa paraseasca tara...si trebuie sa intocmim o ancheta sociala la fiecare 3 luni in urma careia se hotaraste daca primim acea alocatie sau nu. Este corect asa?
Buna ziua! Doream sa va intreb: daca nu beneficiez de indemnizatie de crestere copil..dar primesc totusi alocatie de 200 lei pentru el, nu pot beneficia nici de somaj, si nici de ajutor social? Asa mi s-a spus de la Directia Muncii..sa merg acasa si sa imi cresc copiii pina la 7 ani, nu voi putea beneficia de nici un fel de alt ajutor...dar cu ce sa ii cresc ? cu 240 de lei alocatie?
Va multumesc! Sa inteleg ca, daca in cele 24 luni premergatoare depunerii cererii pt somaj... ai nenorocul de a fi fost in medical...si nu ai 12 luni lucrate..in care ai cotizat..nu poti beneficia de indemnizatia de somaj..nu?
Vreau sa spun ca eu ar trebui sa depun actele acum la sfarsitul lunii iunie...Ce perioada se ia in considerare? iulie 2012_iunie 2014?
Si daca am lucrat in anul 2012...doar primele 5 luni din an, apoi in anul 2013- din luna iulie- pina in decembrie inclusiv... si din ianuarie 2014...am fost in medical, medical prenatal si apoi postnatal...nu cred ca voi beneficia de somaj...nu?
Am scos stagiul de cotizare pe luni si mi se spune ca am realizat un stagiu de cotizare de 6 luni si 3 zile in intervalul iulie 2013-aprile 2014...apoi mi-au dat si un desfasurator pe luni...inca din 2008- 2014...si mi se spune ca am cotizat 1 an , 11 luni si 8 zile...Ce sa inteleg din asta? Am dreptul, sau nu, la somaj?
Buna ziua! Am scos foia cu lunile cotizate catre stat in ultimele 24 luni..pentru a vedea daca ma incadrez pentru primirea indemnizatiei de somaj...si am observat ca lunile cit am fost in concediul medical prenatal si postnatal..cotizatiile mele au fost 0...de ce? are rost sa imi fac dosarul pentru a primi aceasta indemnizatie? contabilul firmei pentru care am lucrat a zis ca in perioada cit am fost in concediul medical...firma nu a platit si pentru somaj..ca nu se plateste, dar nu vede de ce nu as putea beneficia de somaj. Care e adevarul de fapt? Ar fi trebuit ca firma sa plateasca si nu au platit ei...sau are dreptate?
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Am nascut la sfarsitul lunii martie o fetita pentru care am incercat sa fac totul pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a acesteia...dar mi s-a spus ca imi lipseste 1 luna din cele 12 necesare anterior nasterii copilului. Anul trecut am lucrat in probe de lucru o saptamana la o crama...ore pentru care am fost platita..si am semnat o hartie conform careia mi s-au oprit din bani , cotizatiile necesare catre stat. Am intrebat contabila daca imi poate elibera o adeverinta pentru acele ore lucrate..care sa demonstreze ca am fost platita si am platit catre stat cotizatiile respective..si mi s-a spus ca nu au efectuat nici o plata. Acum eu ce pot face? Pot plati eu catre casa de pensii si la somaj...pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?
Am o mare rugaminte..imi puteti spune daca pot beneficia de somaj in cazul in care nu ma incadrez pentru primirea indemnizatiei de crestere a copilului.
Am primit preaviz de 20 de zile de la servici, a doua zi dupa ce mi-am instiintat sefii ca sunt insarcinata.Momentan sunt in concediu medical dar stiu ca sefii ar face orice sa nu trebuiasca sa imi plateasca ei prenatalul si postnatalul. Daca as lua in continuare concediul de risc maternal pina in clipa nasterii copilului, am sanse sa mi se plateasca concediul de maternitate de catre angajator, sau redevine valabil preavizul..si dupa citeva zile pierd sansa de a intra in prenatal?
In data de 12.12.2013 mi-am instiintat seful ca sunt insarcinata in 5 luni, instiintare la care am atasat si adeverinta medicala de la medicul de familie, ambele in dublu exemplar...pentru a primi un exemplar semnat si cu nr de inregistrare , dovada ca acesta a luat la cunostinta despre drepturile mele de femeie insarcinata.
A doua zi au venit la magazin directorul firmei si contabilul, care mi-au adus decizia de concediere si preavizul de 20 de zile...ambele datate cu 09.12.2013...pentru a anula validitatea instiintarii mele.
Am inteles ca pot depune contestatie la Judecatoria Suceava ,in termen de 30 de zile. Am vrut sa depun astazi contestatia, dar nu era nimeni cu care sa vorbesc depsre contestatia mea.
Sefii ar vrea sa ma dea in somaj...sau sa imi platesc singura ce mai am nevoie , ca sa nu fie ei nevoiti sa imi plateasca concediul prenatal. Mi s-a propus chiar sa apelez la o firma care sa ma angajeze ultima luna, pentru a scapa ei de orice obligatie fata de mine.
Din calculele mele reiese ca imi lipseste jumatate de luna pt a putea beneficia de somaj. Nu pot sa platesc eu ulterior ca o completare suma necesara pt a beneficia de somaj?
Daca as lucra pina la sfarsitul lunii ianuarie, as putea intra in concediul prenatal, pina nasc. Am inteles ca :
"O persoana poate beneficia de concediul medical de maternitate, pre si postnatal, cat timp este salariata si deci i s-a platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii medicale, si are stagiul minim de cotizare de o luna in ultimele 12."

Apoi , cu putin noroc , daca se voteaza legea de la 1 ianuarie 2014:

Propunere legislativă: Modificări la indemnizaţia de creştere a copilului

ARTICOL | 24. SEPTEMBRIE 2013 - 19:23

Senatorii din Comisia pentru muncă au întocmit, marţi, în unanimitate, un raport favorabil pentru o propunere legislativă prin care se stabileşte că părinţii care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii vor beneficia de indemnizaţie lunară pentru creşterea copiilor.

Aceste drepturi ar urma să fie acordate începând cu 1 ianuarie 2014.

Daca se voteaza aceasta lege , si daca :
In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga;

Cred ca as beneficia de concediul de crestere pt copil.
Iata exact lunile lucrate:

Daca nasc in 30 martie 2014, am inteles ca se ia in considerare inclusiv luna in care am nascut; adica intervalul de timp de 2 ani in care s-au ralizat cotizatiile celor 12 luni, ar fi martie 2014- martie 2012.
Si ar fi lunile: martie, aprilie, mai ( 15 zile) 2012.
Iulie, august , septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2013.
si ianuarie 2014..la care se adauga cele doua luni de prenatal _ februarie si martie 2014.
Adica as avea cele 12 luni necesare, nu?

Acum intrebarea mea este, daca depun contestatie impotriva sefilor la judecatorie , pt ca doresc sa ma concedieze , desi i-am anuntat ca sunt gravida...ce sanse am sa castig si mai ales sa ii conving sa ma tina la lucru pina la sfarsitul lunii, pt ca apoi sa imi plateasca prenatal si postnatal. Mi-e frica de actiunile acestea in judecata! Nu mi-am imaginat vreodata ca voi fi nevoita sa faca asa ceva.
Daca in decizia de concediere sefii stipuleaza faptul ca inchid punctul de lucru, si nu mai au posturi vacante unde ar putea sa ma angajeze... au dreptul sa ma concedieze chiar daca sunt gravida? Are vreun rost sa depun contestatia?