avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Activitate ozana_alexandra

Activitate ozana_alexandra

Buna ziua,

Tocmai mi-am reluat activitatea ca PFA, dupa CCC. Imi puteti spune cu ce acte trebuie sa merg acum la ANAF si ce declaratii am de depus? S-au schimbat multe din 2016 pana acum...
Multumesc
Discuție CASS coasigurat
Buna ziua. Sunt PFA si obtin venituri lunare sub 1900 lei brut. Mi se pare foarte mult sa ma asigur la sanatate pt 190lei/luna in conditiile in care nu ma folosesc de aceste servicii si ma intrebam daca pot deveni coasigurat, avand in vedere ca sotul meu e angajat si plateste aceasta contributie. Se poate sau e valabil si anul acesta faptul ca nu trebuie sa obtin deloc venituri ca sa fiu coasigurat?
Multumesc!
Buna ziua,

Sunt PFA, in prezent in concediu de crestere a copilului. Inainte de suspendarea activitatii obtineam venituri sub 1900 de lei/luna, ceea ce estimez ca se va intampla si din mai, cand imi voi relua activitatea. Este adevarat ca daca nu completez D600 raman fara asigurare medicala? Nu merge mai departe contractul pe care il am cu Casa? Trebuie sa completez acum D600, nu mi se mai calculeaza si trimite automat suma de plata in decizia de impunere? Pana acum eu nu completam D600 la inceput de an, deoarece nu am contract cu casa de pensii. Dar CASS plateam si as vrea ca acest lucru sa se intample in continuare - sa platesc sanatatea, nu si pensiile. Se poate? Sau de anul acesta sunt obligata sa le platesc pe amandoua, daca aleg sa fac asta?...
Multumesc
Activitatea nu va fi suspendata la infinit, iar in aceasta perioada, fiind in concediu, am timp sa rezolv hartiile si drumurile necesare. Sa inteleg ca nu se poate?...
Buna ziua. Sunt PFA si momentan sunt in concediu de crestere a copilului, deci am activitatea suspendata. As dori sa stiu daca imi pot schimba sediul social in aceasta perioada, sau trebuie sa astept reluarea activitatii. Multumesc!
Buna ziua. Mi-am inaintat demisia de la firma unde lucrez si am solicitat ca zilele de preaviz sa imi fie acoperite cu zile din concediul de odihna pe care inca nu le-am luat. Mi se comunica apoi din partea conducerii ca cererea de demisie trebuie sa imi fie aprobata, la fel si acordarea concediului in preaviz, altfel nu pot parasi locul de munca. Se poate asa ceva? Imi puteti spune cu ce articole din lege pot sa ma apar si la ce institutie sa apelez daca mi se refuza demisia? multumesc
Mai este valabil acest raspuns sau s-a modificat ceva in iulie 2017?
. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

2. Explicatia o gasiti la lit.b) unde se spune ca daca celalalt parinte nu solicita sa intre in concediu crestere copil (CCC) cel putin o luna atunci nu poate transfera acest drept primului parinte si de aceea acea luna se reduce din CCC al primului parinte.

3. - Conform lit.a) celalalt parintre trebuie sa intre cel putin o luna si el in CCC.
- In cazul dvs. mama intra la inceput in CCC un an si apoi intra tatal pana cand copilul implineste 2 ani (adica mai mult de o luna).

4. Pentru cei de la resurse umane:
- nu CCC este netransferabil ci numai acea parte din CCC pe care trebuie sa o ia celalalt parinte;
- daca ar fi asa cum spun ei nu s-ar putea acorda nici acea luna celuilalt parinte;
- daca nu cunosc bine legea sa intrebe la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

5. - Este foarte bine si legal asa cum doriti dvs. sa impartiti CCC intre ambii parinti.
- Cei de la resurse umane or fi fost bine intentionati dar nu cunosc bine legea.
Buna ziua,

Primesc informatii in contradictoriu despre situatia in care ma aflu si v-as ruga sa ma lamuriti. Am nascut in 21 iulie 2016 si sunt in ccc. As vrea ca acum, dupa 8 luni, sa imi reiau activitatea si sa intre sotul in ccc pana la 2 ani. Se poate? Da sau nu? ce paragraf din lege stipuleaza asta?
Va multumesc!
Răspuns la discuția schimb CCC intre mama si tata
Multumesc! Oare cui sa ma adresez daca doamnele refuza sa preia dosarul sotului si o tin in continuare pe varianta lor?
Buna ziua,

In luna iulie 2016 am nascut si am optat pt CCC pe 2 ani. Acum, in ianuarie 2017, deci dupa aprox. 6 luni, as dori sa imi reiau activitatea si sa ramana sotul meu in CCC. Am fost la Serviciul Public de Asistenta Sociala din localitate (Turda, jud Cluj) si ni s-a spus ca nu se poate, ca daca am optat pt doi ani, sunt obligata sa stau acasa cel putin 1 an si sotul nu poate intra in CCC acum din ianuarie. Ca nu cunoastem legea si ca acestea sunt normele de aplicare ale ei. Mie personal mi se pare aberant asa ceva. Este adevarat? imi puteti da mai multe informatii? Mentionez ca eu sunt P.F. A. va multumesc