Multumesc pentru raspunsuri, dar as mai avea cateva intrebari:
- codul civil a intrat in vigoare la data de 1 oct 2011, decesul a avut loc in ianuarie 2011, as putea invoca uzucapiunea din noul cod civil, respectiv cea de 10 ani? problema se pune astfel: toate utilitatile sunt pe numele defunctului, contractele nu pot fi schimbate decat in baza unui act ce face dovada dreptului de proprietate al imobilului, cum se procedeaza in astfel de cazuri? se achita facturile pe numele defunctului si se asteapta implinirea celor 10,30 de ani?
Speta este urmatoarea: MC a decedat, singurul mostenitor este un nepot dupa fiica decedata, problema este ca nu se mai stie nimic de nepot de peste 30 de ani.
Eu in calitate de fiica a fratelui defunctei MC, as dori sa gasesc aceast nepot pt ca acesta sa intre in posesia mostenirii, cum as putea afla domiciliul nepotului, tel sau orice detaliu, nu pot deschide in instanta actiune daca nu am macar domiciliul, ii stiu doar numele.
În situatia in care acest nepot nu e de gasit chiar daca ulterior se afla un ultim domiciliu, in instanta daca deschid succesiunea si el nu raspunde la citatie, ce se va intampla cu masa succesorala a defunctului? pot solicita intrarea in posesia acestei mosteniri ca singur mostenitor, intrucat nu mai exista alte rude?
Copilul meu, care se afla in clasa a IV-a, a primit in prima zi de scoala o parte din manualele necesare, astfel ca celelalte manuale trebuie sa le cumpar eu, si binenteles, ca cele primite arata mizerabil si trebuie sa le cumpar si pe acestea.
In contextul in care manualele sunt gratuite sa inteleg ca ar trebui sa primeasca toate manualele si sa fie si intregi, fara lipsa foi, fara mancare si bautura rasturnate pe ele, etc
Ce as putea face intr-o astfel de situatie? nu mi se pare normal sa cumpar manualele, dat fiind faptul ca la celelalte scoli din judet s-au dat manuale noi pt elevii din clasa a IV-a.
În cazul in care copilul meu în varsta de 27 de ani, diagnosticat cu forma severa de retardare mentală, primeste cf L. 448/2006 o indemnizatie lunara, tatal acestuia, daca copilul este major, este obligat sa plateasca pensie de intretinere?
Acesta a platit pana la varsta de 18 ani, exista temei legal, tinand cont de handicapul acestuia, in baza caruia sa fie obligat sa plateasca lunar o pensie de intretinere, sau numai in baza L 448/2006 poate primi copilul ajutor financiar.
Daca defunctul lasa prin testament toata masa succesorala unei fundatii neînfiinţate la data decesului acestuia, cu scopul ca aceasta să se înfiinţeze ulterior este posibil, permite legea?
In cazul in care defunctul a intocmit in aceeasi zi doua testamente, unul olograf prin care lasa masina nepoatei si unul la notar prin care lasa matusei apartamentul, care dintre cele doua testamente va produce efecte juridice daca nu se poate demonstra care a fost incheiat primul.
În ipoteza în care de cujus-ul ar dispune prin testament ca ritualul
de înmormântare să fie cât mai sobru şi discret, am fi în prezenţa doar a unei
moşteniri legale?