florinm. a scris:
Un alt tip de supratensiune, care apare de obicei la blocuri, este cea cauzată de întreruperea conductorului neutru din rețeaua de alimentare trifazată a clădirii. Acest tip de supratensiune nu apare la un singur abonat, ci afectează toți abonații alimentați de coloana electrică al cărei conductor neutru s-a întrerupt. Dacă dvs locuiți la bloc și s-ar fi produs o astfel de supratensiune, ar fi trebuit ca toți locatarii blocului să fie afectați și să li se fi „prăjit” electrocasnicele aflate în funcție în acel moment. Într-o astfel de situație este foarte ușor de dovedit existența supratensiunii, dar când e vorba de o singură placă electronică a unui singur aparat electric, nu prea cred că aveți vreo șansă să dovediți ceva. Oricum, și pentru acest tip de supratensiune există dispozitive de protecție care se montează în tabloul general al locuinței și care-și fac treaba foarte eficient. Dacă dvs. nu aveți un astfel de dispozitiv, amintiți-vă pe viitor că prevederea este mama înțelepciunii.
În general centralele ,,nemțești,,(germane) sunt mai sensibile față de cele,italiene,franceze etc.la fluctuațiile de curent frecvente la noi în tara.Acest lucru l-am aflat de la sevice-ul centralei Bosch după ce sa ars placa electronica la centrală.Dar,nu sa mai ars nimic din aparatele electronice gen TV,calculator(PC),HomeCinema,PlayStation sau electrocasnic frigider,masina de spalat rufe,vase etc.pe care le dețineam în apartament și nu am auzit pe vecinii din bloc să fi avut asemene probleme.Norocul meu a fost că era în garanție,cei de la service au spus dacă se mai strica încă odata o plateam,tot la 1400-1500 lei.Recomandarea celor de la service a fost cumpararea de un ,,stabilizator de tensiune cu servomotor,, ca să nu mai am probleme cu ,,prăjirea,, placii electronice de la centrală,ceeace am și făcut,de atunci nu am mai avut probleme de genul acesta la centrala.