Bun, inteleg faptul ca nu TREBUIA sa fiu inscris in ROI inainte de atingerea pragului, insa realitatea este ca eu am fost inscris in ROI de la bun inceput. Prin urmare, absolut toate achizitiile din Europa le-am facut pe acel cod special, furnizorii facturand FARA TVA.
Prin urmare, firma de contabilitate trebuia sa depuna 390 si 301 pentru toate achizitiile facute de mine din Europa. Nu a facut acest lucru.
Cum ii conving sa faca acest lucru ? Pentru ca mi se pare, citind articolele legate de acest subiect, ca scenariul in care ma aflu eu (inscris in ROI de la bun inceput) nu este atins nicaieri.
Bună ziua,
Administrez un start-up înființat în urma câștigării unei finanțări în cadrul programului România Start-Up.
Sfătuit de consultanții din cadrul proiectului, și de firma de contabilitate cu care am ales să colaborez pe bază de contract+procură, am solicitat înscrierea în ROI.
În România sunt neplătitor de TVA (CUI fără RO în față), și am primit un CUI pentru Europa cu RO în față. Toate achizițiile din Europa (de la înființarea firmei), începând cu septembrie 2015, le-am făcut furnizând codul cu RO în față vânzătorilor plătitori de TVA, iar ei facturau fără TVA (după ce mă verificau în VIES). M-am bucurat când am auzit că aceasta este o facilitate fiscală, și chiar simțeam că mă ajută. Nu mi-a spus nimeni de vreun prag, de TVA în România, de alte declarații, etc.
În Decembrie 2016, în urma unei discuții cu câțiva amici întreprinzători la rândul lor, și privind mirarea de pe fața lor când spuneam de aceasta facilitate fiscală miraculoasă, a apărut îndoiala în mintea mea și am început să citesc și să întreb. Am aflat că trebuiau depuse 390 și 301 pentru toate acele achiziții fără TVA de afară, iar ANAF-ul urma să îmi impună TVA în România.
Firma de contabilitate nu a făcut acest lucru (nu a depus declarațiile), și susține în continuare faptul că au procedat corect, și trebuie depuse declarații 301 doar pentru ce depășește pragul de 10.000 euro la cursul de la aderare (34.000 lei), cam 7500 de euro la cursul de azi, într-un an calendaristic (așa cum am depășit în 2016).
Trezindu-mă din visul frumos, unde ca microîntreprindere ce se chinuie să crească nu plăteam TVA-ul, am întrebat ”Bun, și înseamnă că ei nu plătesc TVA, eu nu plătesc TVA, nimeni nu plătește TVA, cineva pierde de aici, nu??”. Mi s-a răspuns că aceasta este facilitatea, până la acel prag de 7500 de euro nu se plătește.
În naivitatea mea, am crezut că dacă mă duc la ANAF fizic, pot discuta cu cineva care să-mi arate ”Deci conform articolelor X,Y,Z unde vă încadrați ca firmă, trebuie să platiți TVA în România”. Eventual să primesc o hârtie scrisă, cu o parafă/ștampilă/orice, cu care să mă duc la contabili să-i determin să depună toate declarațiile din urmă și să reglăm să vin pe 0. Nu am primit așa ceva, în schimb am primit râsete și ochi dați peste cap de la aproximativ 40 de funcționari publici. Deși eu m-am dus să mă auto-denunț pentru evaziune fiscală.
Am trimis și o solicitare prin site-ul ANAF, dar de unde nu mă aștept să primesc un răspuns, sau un răspuns clar.
Întrebarea este următoarea: sunt într-un blocaj, ce pot face ? vreau să plătesc și si să stau liniștit. Firma de contabilitate nu înțelege acest lucru, sau nu vrea să înțeleagă, pentru că amenda și penalizările sunt ale lor. Eu clar nu mă descurc să completez atâtea declarații din urmă. ANAF-ul nu mă bagă în seamă.
Mulțumesc
Bună ziua,
În cazul în care dosarul pentru înființarea unei asociații a ajuns la Apel la Tribunal (după ce a trecut prin Judecătoria de sector), și a fost respins și acolo, există vreun articol în vreo lege care să menționeze faptul că nu se poate depune din nou la Judecătoria de sector același dosar ?
Mai exact, a expirat rezervarea de nume, azi am depus pentru a-l obține iar. Vreau să depun dosar care să conțina același nume, aceiași 3 membri fondatori și același sediu social, reparând bineînțeles problemele din Actul Constitutiv și Statut.
Există vreo prevedere legală care să spună că nu pot face acest lucru, și trebuie să schimb unul dintre numele asociatiei, membri fondatori sau adresă?
Dacă este nevoie, pot da numărul dosarului pentru căutarea pe portal.just.ro, notificarea oficiala inca nu a ajuns la sediu.
Mulțumesc
Bună ziua,
Sunt implicat în obținerea unei finanțări printr-un program POSDRU, și am o nelămurire de natură juridică.
Din discuțiile avute cu persoanele din program, am înțeles că eu nu pot să fiu în același timp asociat unic, administrator și angajat cu CIM.
Punctele fixe sunt faptul că eu trebuie să fiu angajat cu CIM pe 8 ore și fondator (sau asociat, dar cealaltă persoană este momentan plecată din România și nu aș vrea să pierdem timp prețios). Este obligatoriu să existe și un administrator, sau pot reprezenta eu firma legal fiind fondator ?
Dacă firma trebuie să aibă neapărat și administrator, pot să fiu eu fondator (asociat unic), administrator delegat (fără CIM - doar să reprezint firma în spețele legale, să semnez pentru ea, etc.) și salariat (cu CIM) ?
Mulțumesc
Și eu sunt în aceeași situație, deci voi urmări cu interes subiectul.
Bună ziua,
Am câștigat recent o finanțare pentru înființarea unei firme și susținerea acesteia pentru 6 luni, printr-un proiect POSDRU din linia Romania Start-Up.
Cât timp cei de acolo încearcă să elaboreze documentele și să-și dea seama ce pași trebuie urmați în continuare, nu am cu cine să discut de acolo și mi-am dat seama că am o dilemă:
În planul de afaceri, în buget, am trecut ”Chirie spațiu”, formulare acceptată de Comisia de Evaluare. Ulterior, mi-am dat seama ca mi-ar fi mult mai ușor mie să mă mut în același spațiu unde doresc să desfășor activitatea firmei. Suma bugetată pentru chiria spațiului este suficientă pentru acest obiectiv.
Problemele sunt următoarele:
1) Contractul de închiriere pentru spațiu, pentru a putea plăți chiria acelui spațiu din finanțare, trebuie să fie semnat neapărat între întreprinderea care se va înființa și proprietarul spațiului ?
2) Este legal, în cazul în care semnez contract de închiriere între întreprindere și proprietar, să locuiesc și eu în același spațiu ?
3) Cum fac cu sediul social ? La ONRC trebuie să declar un sediu social, dar ca să semnez contract pentru sediu social, trebuie să am firma. Oare acceptă prorietarii de obicei acest lucru ? Sau trebuie să fac sediul social la o firmă de avocatură, iar la acel apartament să deschid punct de lucru ?
Informațiile se cam învârt acum în capul meu.
Mulțumesc
Scuze, dădusem din greșeala click, am editat acum ;)
Bună ziua,
Mă gândesc de ceva timp la deschiderea unui Parc de agrement (În genul Parcului Aventura din Brașov de exemplu) într-un oraș micuț, care momentan are o singura atracție turistică (o salină).
Am citit cred eu cam tot ce se putea citi despre fondurile nerambursabile de la stat, și toate schemele de finanțare presupun riscuri ridicate din partea mea. Asta pe lângă faptul că este riscul mare să nu fie suficiente sumele.
Astfel, am încercat să caut variante alternative. Cea mai bună la care m-am putut gândi a fost inițierea unei discuții cu primăria/autoritățile locale în care prezint ideea, demonstrez beneficiile creerii unui ”cuplu” de atracții turistice (salina+parcul), posibilitățile de dezvoltare ale orașului prin acest lucru, atragerea segmentului tânăr de turiști, dezvoltarea altor mici afaceri pe lângă parc, etc.
Știu că primăriile accesează mult mai ușor fondurile, având departamente juridice întregi care se ocupă cu acest lucru, cu experiență în acest lucru, cu alte posibilități de a cere ajutorul instituțiilor statului care ar trebui să se ocupe cu acest lucru, nu se supun acelorași riscuri financiare la care se supun persoanele juridice.
Alte avantaje sunt obținerea mult mai ușoara a terenului pentru construcție pentru ca dispare problema contractului de cesiune, obținerea mult ușurată a autorizațiilor de construcție, optimizarea căilor de acces către parc, conectarea la utilități (dacă nu este deja), etc.
Este o situație win-win din cum văd eu lucrurile:
1)Primăria obține dezvoltarea orașului, a turismului, suportul pentru micile afaceri ce se pot dezvolta pe lângă parc, fonduri din încasările parcului
2)SRL-D-ul își poate îndeplini obiectivul de a manageria un asemenea parc, pe baza unui contract cu primăria și/sau cotă-parte din încasarile parcului, dar eliminând riscurile financiare la care se supune persoana juridică și persoana fizică din spatele persoanei juridice.
Astfel, ajung la întrebarea mea: există vreo formă de parteneriat prin care SRL-D-ul meu să se ocupe de concepția de bază a parcului, contractarea firmelor ce plănuiesc și construiesc asemenea parcuri, administrarea ulterioară, promovare, tot ceea ce presupune managementul unui asemenea proiect, dar plățile să se facă prin intermediul primăriei printr-o finanțare obținută de către ea ?
Sau, mai concret, este posibilă punerea în aplicare a unei asemenea idei ?
In acele momente, cand am aflat ce facuse si a continuat sa faca, am cedat nervos. Mai ales cand am vazut ca in ochii multor persoane comune (in afara de prietenii mei), lumea ma considera pe mine hartuitor, obsedat sexual, nebun. Mai putin cei care s-au mai lovit de ea, direct sau indirect, si stiau ca ... este de o calitate indoielnica. Am simtit nevoia sa lamuresc lucrurile, ca sa ma simt eu impacat.
Ulterior, am tot continuat sa aflu diverse lucruri, unele ajungeau la mine total aleator. Chiar saptamana trecuta, la o discutie amicala intre barbati, cu un prieten cu care nu vorbisem de vara trecuta, mi-a povestit cum avea una X, in camera X, si ce si cum ii facea. Si el si inca un prieten. Pe langa mine si celalalt (cu care ea era in relatii serioase in cele 2 cercuri diferite). SI am cedat din nou nervos. Nu mai spun ca acest amic avea poze si cu mine si cu celalalt (fiind amic cu mine si coleg cu celalalt), deci ea stia clar ce si cum. Si asta nu a oprit-o.
Cu toate acestea, nu am amenintat-o fizic niciodata, pentru ca pur si simplu nu as putea lovi o femeie.
Este o persoana oribila, cu care nu am cum sa mai vorbesc calm.
@medieribucuresti: textele sunt sterse, a ramas doar disclaimerul, dar probabil se bazeaza pe print-screen-uri. Eu detin 2 bloguri publice si inca un cont public de facebook (sub un alias), unde am publicat in ultimii ani situatii amuzante, pamflete, ce observam amuzant in viata de zi cu zi, review-uri la stiri, concerte, muzica, povesti din viata mea. Mereu am fost atent sa nu dau nume, dar si daca am mentionat persoane, erau prieteni care nu au avut nimic impotriva acestui lucru, care cunosc textele si care nu au obiectat.
Textele publicate de care incearca ea sa se lege erau explicite in masura in care se putea presupune daca este vorba de o persoana anume sau nu, in functie de cateva caracteristici (universitatea unde studiaza/facultatea, zona geografica de provenienta) .. cred ca tine de interpretare.
Nu m-a ajutat publicarea lor, a fost o metoda de a ma descarca si de a face haz de necaz pe ideea ca in orice situatie, se gaseste ceva de invatat. Da, sunau rau pentru anti-eroul povestii, dar tocmai de aceea se numeste anti-erou.
Dar probabil, pentru orice poveste scrisa in lumea asta, orice text fantezist, pentru orice personaj creat din mintea unui scriitor (si 90% sunt inspirate din persoane reale), se potriveste cineva din lumea reala. Acum inseamna ca trebuie infranate pornirile beletristice ?
Nu am cum sa blochez pentru ca nu stiu de la ce numar suna.
@IANCUTA: nu stiu locul de munca al tatalui ei, stiu adresa cred, din ce am vazut la ea la un moment dat in buletin.
Nu stiu de ce sectie apartin din moment ce nu am viza de flotant pe Bucuresti.
Dupa telefonul primit duminica seara, am depus luni dimineata plangere la cea mai apropiata sectie de politie pe care o stiam, nr. 10, imediat cum am ajuns la munca. Din birou pana acolo fac 3 minute pe jos. Azi am fost sunat si mi s-a spus ca nu trebuia sa depun acolo, pentru ca nu sunt in raza acelei sectii, si ca vor incerca sa o trimita ei la sectia potrivita (nr.11). Dar ca voi fi contactat de cineva de acolo, probabil dupa perioada asta libera, pentru a incerca sa gasim acea persoana. Deci in concluzie, poti sa patesti orice aici la noi, pana se pun lucrurile in miscare. Merg pe strada si ma uit peste umar, ma uit la oamenii din jur. Nu stiu cum arata nici tatal ei, nici "prietenii" tatalui ei. Nu ma pot concentra la ce am de facut la birou. Nu este ok.
Din ce mi-am dat seama, ei incearca sa construiasca un caz de hartuire pentru ca:
1) Tatal ei repeta in mod obsesiv expresia "obsedat sexual", si ca stie de un an de mine ca o hartuiesc dar m-a lasat in pace
2) Ca sa-si poata sustine ea povestea cu hartuirea, le-a spus ca nu stie unde locuiesc, astfel incat am aflat ca duminica, 27 aprilie 2014, fratele ei a sunat pe toti colegii de birou ai fetei (si totodata fostii colegii mei de birou pana recent cand am schimbat locul de munca), sa-i intrebe unde locuiesc, cum ma purtam eu in birou, cat de profesionist eram. Foarte probabil, secretara (fiind singura femeie pe langa ea, a empatizat si a crezut-o pentru ca aceasta fata disimuleaza intr-un mod fantastic) le-a dat toate datele mele, pentru ca nu aveau de unde sa le afle in alt caz.
3) Toate persoanele din birou, care sunt si acum sau care au prins o perioada in care eram amandoi acolo pot declara ca in timpul petrecut la birou m-am purtat total profesionist si echidistant.
4) Sunt minim 8 persoane care pot declara ca au vazut-o la mine acasa, incepand cu iulie 2013 pana in februarie 2014. Sunt mii, zeci de mii de apeluri si mesaje si de la ea catre mine, apeluri de la ea catre mine sigur sunt de minim 10 ori mai multe decat de la mine catre ea. Sunt conversatii pe facebook, mailuri. Mi-a trimis pe mail, de pe mailul ei, poza facuta in februarie chiar cu telefonul ei, in care ea este noaptea, in pijama, la mine in camera.
Jur ca nu ma pricep deloc la drept, dar asta nu are cum sa fie hartuire !!