avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Activitate Ioan-Dorin

Activitate Ioan-Dorin

As dori raspunsuri la urmatoarele doua intrebari:

1) Un cetatean care a renuntat la cetatenia romana si are domiciliul stabil in afara Romaniei, poate detine terenuri intravilane sau/si extravilane in Romania obtinute prin punerea in aplicare a Certificatului de succesiune ca urmare a decesului parintilor sai ?

2) Un cetatean care are cetatenia romana dar are domiciliul stabil in afara Romaniei poate detine terenuri intravilane sau/si extravilane in Romania obtinute prin punerea in aplicare a Certificatului de succesiune ca urmare a decesului parintilor sai ?

Rog raspunsuri calificate, distincte precum si baza legala ale acestora, ptr fiecare intrebare in parte.
Pentru o persoana care, in acelasi timp, este angajata cu CIM atat la o Regie Autonoma, Societate comerciala tip SA sau SRL, dar si, cu timp partial, la o Asociatie de proprietari ( constituita in baza Legii 196/2018), trebuie sa i se achite CASS atat de Regia Autonoma, SA sau SRL cat si de catre Asociatia de proprietari ?
Va rugam sa ne precizati, inclusiv cu procentele in cauza, care sunt contributiile care trebuie achitate de angajati, respectiv de asociatia de proprietari la care acestia sunt angajati, in 2018 (CAS, CASS, impozit, fond garantare creante salarial etc).

Precizam ca sunt doar 2 angajati care, in fapt, sunt pensionari si care au, fiecare, CIM cu timp partial (2 ore/zi, 10 ore/saptamana).
In asociatia noastra de proprietari avem 5 rau platnici a cotelor lunare de intretinere, astfel incat au acumulat, pana la aceasta data, cca 16000 lei.Cu toate ca au fost dati in judecata pentru a se obtine hotarari judecatorest ptr obligarea acestora sa plateasca debitele constituite si cu toate ca am actionat prin executori judecatoresti ptr a recupera aceste debite, nu s-a obtinut mai nimica deoarece cei in cauza continua sa nu plateasca. Din acest motiv, probabil, pe durata lunilor cu intretinere ridicata ca valoare, cum ar fi lunile noiembrie '15 - martie '16, o sa ni sa inchida alimentarea cu apa (rece+ calda), gaz si apa calda de incalzire.

Am vrea sa stim daca putem intreprinde vreun demers legal la furnizorii acestor utilitati, pentru a le sista furnizarea utilitatilor in cauza, in apartamentul in care domiciliaza acesti rau platnici, pana la achitarea de catre acestia a debitelor cumulate de d-lor.

Cu stima,
Presedintele unei asociatii de proprietari.
Poate o persoana care presteaza serviciul de curatire a spatiilor comune ale imobilului aferent unei asociatii de proprietari, cunoscuta si sub denumirea de "ingrijitor", sa fie "angajata" cu conventie civila pe perioada nedeterminata ?
Daca persoana in cauza este angajata si la o alta societate comerciala, cu CIM, adica este asigurata sistemului public de pensii, mai datoreaza contributia de asigurari sociale (pensie) pentru venitul pe care-l va obtine ca angajat, cu conventie civila, al asociatiei de proprietari ? Care sunt contributiile (CAS, CASS, Impozit etc) pe care angajatorul (asociatia de proprietari) trebuie sa le verse bugetelor aferente ?
Cu multumiri anticipate,
I-D
Se poate incheia un CIM cu timp partial pentru o fractiune de norma, dar cu max 8 ore/saptamana, deoarece subiectul mai este salariat al unei alte societati comerciale si, conform codului Muncii, nu poate depasi 48 ore/saptamana ?
Dupa o perioada cat am fost doar pensionar, am fost reangajat intr-o regie autonoma. Nivelul pensiei mele nete este mai mare decat salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat aprobat prin legea bugetului, adica pesia mea neta este mai mare decat 2298 lei. Sunt subiect al vreunei prevederi a legii 329/2009?