avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Activitate iflorin11

Activitate iflorin11

Buna ziua,
Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, un PFA trebuie sa aiba asigurare medicala si sa plateasca 1% din venituri, conform acestui articol?

www.avocatnet.ro/articol_475...

Multumesc
Buna ziua,

Am vazut de curand ca pentru ca un PFA sa poata beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, trebuie mers la casa de asigurare cu minim 6 luni inainte de a se naste copilul, pentru a face asigurare de concediu medical si trebuie platit 1% din venitul ales, potrivit acestui articol de pe avocatnet.ro: www.avocatnet.ro/articol_475...

Imi poate spune cineva ce documente trebuie pregatite pentru a intocmi aceasta asigurare?

Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Am achizitionat un autovehicul nou in urma cu 2 luni pentru o suma considerabila, iar acum 2 saptamani a aparut un zgomot la motor. Am mers cu masina in reprezentanta (de unde s-a cumparat si masina) si s-a constatat ca este spart un furtun care trebuie inlocuit urgent.

Daca nu se inlocuieste, se risca sa se strice compresorul masinii, dar ei au zis ca se mai poate merge cu masina si asa, dar in oras si mai incet. Eu nu pot face asta pentru ca nu stau in oras. Au zis ca vor da comanda de piesa. Am stat cu masina in repaus o saptamana ca sa nu o stric si sa mai pierd alte saptamani in service apoi. La ce zgomot facea imi era frica sa nu explodeze, sincer. Apoi au zis ca mai dureaza inca o saptamana comanda piesei care trebuie inlocuita. Am cerut masina la schimb si mi-au dat una mult mai slab dotata, iar masina am lasat-o la ei.

Apoi au zis ca mai dureaza sa vina piesa inca 2 saptamani. Deci se fac 4 saptamani si eu nu pot merge cu masina in parametrii normali. Nu se stie sigur ca va veni piesa peste cele 2 saptamani. Piesa, un furtun, necesita 4 saptamani sa fie fabricata!!!

Ce se poate face?
In SUA exista niste legi numite in termeni populari "lemon law" (legea lamaii) prin care daca bunul este supus unor defecte repetate sau daca beneficiarul nu poate folosi bunul un numar X de zile, atunci isi poate cere banii inapoi, plus daune morale.

As dori sa stiu daca exista ceva de genul la noi sau daca in astfel de circumstante as avea vreun castig de cauza si nu ar fi o idee rea sa discut cu un avocat.

Buna ziua,
Daca o firma din Romania, platitoare de TVA, presteaza servicii IT furnizate pe cale electronica, catre o firma care nu se regaseste in spatiul intracomunitar (Australia), se va emite factura cu sau fara TVA?

Cum se inregistreaza TVA-ul in acest caz?

Multumesc
Buna ziua,
O microintreprindere din Romania, neinregistrata in scopuri TVA, doreste sa achizitioneze servicii informatice (realizare pagini web) de la o firma extracomunitara, din India, neinregistrata in scopuri TVA.

Intrebarea este: beneficiarul trebuie sa plateasca TVA pentru aceasta achizitie? Daca da, care este cota de TVA?

Multumesc
Buna ziua,

Intentionez sa achizitionez servicii IT de la o persoana din afara Europei, care insa nu are nici o firma sau PFA deschis.
Plata s-ar face prin PayPal, cu cardul firmei mele, din contul bancar al firmei mele, insa as dori sa stiu daca aceasta cheltuiala este deductibila, intrucat pe factura emisa de PayPal nu va aparea o firma, ci o persoana fizica, in dreptul furnizorului de serviciu.

Mai exact, as vrea sa stiu daca factura care va fi emisa de PayPal este legala si daca o pot folosi sau nu ca document justificativ pentru cheltuiala care va fi efectuata.
O factura poate fi emisa de o persoana fizica (PF nu PFA)?

Multumesc


Buna ziua,
Daca o microintreprindere, neplatitoare de TVA, depaseste plafonul de TVA de 65000 EUR(aproximativ 48000 EURO calculati la cursul de la aderare), atunci firma trebuie sa se inregistreze si in ROI?

Multumesc
iar pentru achizitii non-UE aveti vreo informatie la intrebarea mea de la punctul c) ?
MarianBratu a scris:

www.avocatnet.ro/content/for...

vedeti daca va ajuta ceva din discutia de mai sus.


Multumesc pentru link. Pentru a avea tranzactii cu firme intracomunitare, neplatitoare de TVA, trebuie ca firma noastra sa fie inregistrata in ROI intai? Sau nu este necesara inregistrarea in ROI pentru firma noastra?
Buna ziua,

Firma pentru care lucrez este o microintreprindere, neplatitoare de TVA, neinregistrata in ROI si nu a depasit nici un plafon de TVA, avand ca domeniu principal de activitate servicii web.

Urmeaza sa cumparam la randul nostru servicii web furnizate pe cale electronica de la alte firme din afara Romaniei, insa achizitiile au valori care insumate nu depasesc nici pe jumatate plafonul de 10000 EURO.

Avem urmatoarele cazuri pe care as vrea sa le clarific:

A.Pentru achizitii intracomunitare de la persoana juridica platitoare de TVA, trebuie sa ne inregistram in ROI? Furnizorul factureaza fara TVA si se aplica taxarea inversa, deci trebuie sa platim TVA pe tranzactie chiar daca facturarea se face fara TVA? Cota este de 24% deoarece locul prestarii este considerat in Romania?

B.Pentru achizitii intracomunitare de la persoana juridica neplatitoare de TVA, trebuie sa ne inregistram in ROI? Trebuie sa platim TVA pe tranzactie chiar daca facturarea se face fara TVA, nici una din cele doua firme nefiind platitoare de TVA? Cota este de 24% deoarece locul prestarii este considerat in Romania?

C.Pentru achizitii non-UE de la firme neplatitoare de TVA si neimpozabile dpdv TVA, trebuie sa ne inregistram in ROI?
Trebuie sa platim TVA pe tranzactie chiar daca facturarea se face fara TVA si nici una din cele doua firme nu este platitoare de TVA? Cota este de 24% deoarece locul prestarii este considerat in Romania?

Multumesc