avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Activitate steflea

Activitate steflea

Buna seara, am o întrebare și va rog un răspuns clar. Este vorba de un sechestru asigurator asupra unui bun mobil într-o procedură de executare silita. Imediat am transmis primei instante cerere ridicare sechestru motivat, pe fondul unei contestații la executare introdusa in termenul legal, dar nu s-a pronunțat până acum și durează de ceva timp. In aceasta situație, in condițiile in care au trecut cele 5 zile, mă mai pot adresa instanței ierarhic superioare pentru soluționare ? Sunt șanse să fie admisă cererea de ridicare sau nu ? Mulțumesc mult
Buna seara ,
Va rog sa imi spuneti cum pot incheia un contract de mandat cu reprezentare . Este vorba de unchiul meu pensionar , hipoacuzic , inceput de Parkinson , sunt la acest moment clauza pe contractul pe care il are cu CEC Bank , pentru pensie . Avand in vedere , ca mai mult locuieste la mama mea , care il intretine , pe cale de consecinta , o ajut cu suma respectiva din pensia respectivului , as vrea sa gasesc o cale legala - de aceea m-am gandit la incheierea unui contract de mandat , inscris sub semnatura privata cu mentiunea " Bun si aprobat " , atat mentiunea cat si semnatura fiind originale , scrise de persoana in cauza , in care sa specific foarte clar , tot ceea ce se face pentru el , faptul ca sunt imputernicita sa ma ocup de operatiunile finaciare in totalitate , care sunt obligatiile si drepturile partilor . Este corecta si legala o asemenea abordare , adica , ma scuteste de eventuale dificultati ulterioare ?- trebuie sa recunosc , ca am incercat sa merg la un notar , pentru o reglementare cat mai clara si refuza . Daca ati putea sa imi oferiti cat mai multe detalii , in afara reglementarilor legale - pe care le-am citit deja , dar nu stiu daca se aplica intr-un asemenea exemplu - va multumesc foarte mult .
Dana
Buna ziua ,
Cand a fost pronuntata hotararea privind perimarea , in portal , aparea asa cum spuneti dumneavoastra - in 5 zile de la pronuntare , eu am trimis apelul in termenul respectiv . Acum , avand in vedere ceea ce mi-ati spus - inteleg , ca trebuie sa calific calea , ca fiind recurs ( poate puteti sa imi spuneti conform caror articole ) , sa invoc faptul ca nu mi s-a comunicat incheierea asa cum este mentionat in CPC si sa solicit , admiterea si judecarea pe fond . Am inteles corect ?
Multumesc ,
Buna seara ,
Instanta de fond , ar fi trebuit sa ia la cunostinta , faptul ca aveam domiciliul processual ales , la o alta adresa , ca atare , acolo , ar fi trebuit trimisa incheierea , pe care nu am primit-o .
Parerea dumneavoastra este - daca am inteles corect - dupa ce voi primi incheierea prin care mi se comunica aceste aspect , sa aleg recursul . Intrebare : daca admite recursul si repune cauza pe rol , judecata se va realiza pe fond ? Pentru ca pana acum , cauza nu a fost judecata pe fond sau odata declarat ca acceptam calea recursului se va si judeca ? Nu stiu , daca am fost prea clara , sper ca intelegeti exact ce vreau sa spun .
Multumesc mult
Buna seara ,
O contestatie la executare , la judecata pe fond , dosarul se suspenda pentru lipsa partilor , cu recurs pe perioada suspendarii ; nu am stiut care este termenul de recurs , astfel incat a fost declarat perimat - mai mult nici nu am primit incheierea respectiva , pentru ca m-am mutat . Printr-o intamplare , am vazut in portal , ca a fost declarat perimat , am depus apel , aceasta fiind calea indicata . Astazi , s-a judecat in apel si solutia este : repune cauza pe rol , pentru a pune in discutia partilor calificarea caii de atac . Imi pare rau , dar nu am inteles nimic - imi poate explica cineva , ce presupune concret ? Va rog , daca este posibil , raspunsuri clare si nu cele de genul " consultati un avocat " pentru ca am platit sume pentru astfel de sfaturi si nu mi s-au lamurit multe aspecte .
Multumesc
Buna ziua ,
Poate reuseste cineva sa lamureasca aceasta situatie : se depune o contestatie la executare in care s-a solicitat inclusiv suspendarea executarii silite , pe cale separata , se depune cererea de suspendare provizorie a executarii , pana la solutionarea in cadrul contestatiei - judecatorul o respinge . Mai departe , judecatorul depune cerere de admitere pe motiv de incompatibilitate , cerere care este admisa de urmatorul complet fara insa a dispune nimic cu privire la hotararea /masura dispusa in cadrul cererii de suspendare provizorie . Se repartizeaza altui complet contestatia si se solutioneaza direct , fara a invoca din oficiu si a pune in discutia partilor modificarea starii de fapt .
Astfel : se respinge cererea de suspendare provizorie , judecatorul formuleaza abtinere pentru motiv de incompatibilitate , completul care admite abtinere , nu mentioneaza daca pastreaza sau nu hotararea pronuntata , ca atare ar trebui anulata , atunci pe rationament logic , suntem in situatia initial inainte de solutionarea cererii de suspendare provizorie - ca atare , completul care a luat in discutie contestatia la executare , ar fi trebuit sa invoce din oficiu aceasta modificare . Este correct rationamentul logic ? Daca da , atunci aceste atitudini nu sunt considerate nereguli procedurale , sanctionabile cu nulitate ?
Multumesc mult
Incercati sa obtineti , mergand la instanta comunicarea hotararii , declarati apel si ulterior depuneti : exact asa se numeste " cererea in vederea incuviintarii provizorii a suspendarii executarii potrivit dispozitiilor art.450 alin 5. Cod de procedura civila " . Trebuie sa achitati din nou cautiunea , nu se va tine cont de faptul ca ati achitat la prima instanta . Executorul va continua procedura , pentru ca instanta de fond nu a mentinut masura de suspendare a executarii silite .
Mai aveti o solutie si anume : daca se continua executarea si s-a anuntat termenul de licitatie , vedeti , daca au fost indeplinite toate actele de procedura , respectiv : raportul de evaluare , incheiere de stabilire a pretului , comunicarea proceselor verbale aferente - daca sunt susceptibile de a fi atacate in instanta , depuneti o noua contestatie la executare , pe cale separata solicitati din nou suspendarea provizorie a executarii cu plata cautiunii si va doresc sa vi se admita . Care a fost motivul primei contestatii ?Ce anume ati invocat si fata de ce act executional ?Multa bafta , va doresc
Buna seara ,
In primul rand multumesc pentru raspunsuri - asa am facut , ma voi gandi la execptia incompatibilitatii , sa gasesc o solutie astfel incat sa o pot invoca , in functie si de ceea ce mi-ati spus . As vrea sa va mai rog ceva inca o intrebare - avand in vedere , competenta dumneavoastra - si anume : o alta executare , inceputa in 2014 , dreptul de a executa contractul este prescris , executorul incepe , cu somatie , poprire , dupa care nu mai face nimic ,pana in 2017 , cand un altul finalizeaza si se inscris la distruibuire - fata de acest ultim act , am depus contestatie la executare su invocarea perscriptiei - la fond , instanta invoca 713 alin 3 , dar nici nu o declara indamisibila , o da neintemeiata . Din punctul meu de vedere , prescriptia se poate invoca tot timpul , cu atat mai mult cu cat nu se mentioneaza in Coduri sau alte legi , momentul la care poate fi invocata . Am inteles corect ?
Multumesc mult ,
Răspuns la discuția precsriptie
Buna ziua ,
Uitati cum stau lucrurile : este o executare silita a unui contract de credit dupa ani de zile - executorul , obtine incuviintarea in 2014 , si ultimul act este o somatie trimisa la inceputul lui 2015 , dupa care totul ramane in nelucrare . In iunie 2017 , se inscrie la proiectul de distribuire , intr- alta executare care a fost finalizata . Deci , timp de 2 ani , nu face absolut nimic , se inscrie la distribuire si vrea recuperarea creantei . La acest moment , am depus contestatie la executare : nu exista decizie de conexare a dosarelor respective ( sunt doi executori diferiti !), este intervenit termenul de prescriptie asupra dreptului creditorului de a cere executarea silita , in niciun articol din Codul Civil , Codul de procedura civila , Decretul 167/1958 , nu se mentioneaza ca invocarea prescriptiei se face la primul act de executare - este corect ? Spuneti-mi , daca faptul ca nu mi se permite invocarea prescriptiei la acest ultim act de executare nu este o incalcare a dreptului constitutional la aparare ? Eu asa cred , ca nu este posibil sa nu ai dreptul la aparare , pentru ca este statuat din practica si nu din Codurile respective sau alte legi , sa invoci prescriptia la primul act de executare ; prescriptia functioneaza oricum pe toata perioada .
Multumesc
Buna seara
In primul rand multumesc . Instanta de fond , a motivat ca este vorba de autoritate de lucru judecat , numai ca eu am invocat alte alineate ale aceluiasi articol . Motivarea in apel este pe art 836 alineatele mentionate , dublata de Decizia 3125 a Inaltei Curti , care explica cumva cum se aplica autoritatea de lucru judecat sau asa am inteles - nu se poate invoca aceasta institutie , atata timp , cat difera temeiul legal , respectiv alineate diferite ale aceluiasi articol - deci , cred ca am dreptate sau cel putin ar trebui sa fie admisa contestatia .
Am inteles corect , ca daca se va admite exceptia incompatibilitatii , legal ar fi ca acest proces sa fie rejudecat , fie de completul de apel , fie retrimis catre o alta instanta ?

Multumesc mult inca odata