avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Activitate pfa_it_bucuresti

Activitate pfa_it_bucuresti

Sunt PFA neplătitor de TVA. Am o asigurare privată de sănătate care face parte dintr-un pachet de familie (toți membrii familiei sunt asigurați), iar prima este detaliată separat pe fiecare persoană în cuprinsul poliței. Plata o fac lunar pentru prețul total al primei. Sunt curios dacă aș putea considera suma plătită pentru mine cheltuială deductibilă (evident, în limita a celor 400€ anual). Contractul este încheiat pe numele meu, pe persoană fizică.
În cazul în care răspunsul este afirmativ, voi complica lucrurile cu o nouă întrebare: ocazional am plătit prima de asigurare cu cardul de credit (din comoditate). Tranzacția apare în raportul de activitate al cardului de credit. Cardul de credit este pe numele meu, pe persoană fizică. Pot deduce suma și dacă plata a fost făcută în acest mod?
Bună ziua. Sunt PFA neplătitor de TVA, am CIF valabil intracomunitar, iar la începutul anului am început colaborarea cu o firmă din Spania plătitoare de TVA cu CIF valid în Spania. Firma a depus cererea pentru activarea CIF-ului intracomunitar, insă autoritățile de acolo aparent au termen de 90 de zile de soluționare a acestei cereri și nu intenționează să se grăbească în vreun fel. Problema este că am încasat deja o plată de la respectiva firmă și nu știu dacă pot emite factura sau trebuie sa aștept până când se activează CIF-ul intracomunitar?
Bună ziua. Acum o lună am avut un accident cu victime în care celălalt șofer a fost de vină. Victima a fost tot la el în mașină, în mașina mea, în care mă aflam eu (șofer), soția și copilul de 1 an, nimeni nu a pățit nimic. La momentul respectiv a venit poliția și a constatat accidentul, iar eu am primit pe loc o autrizație de reparație în care erau trecute daunele vizibile ale mașinii și atât. Eu am reparat masina prin polița CASCO cu regres RCA din ce mi-a explicat inspectorul care a deschis dosarul de daună. În accident a fost avariat și un scaun de copil, iar acesta nu era inclus în asigurarea CASCO, iar pentru aceasta am fost îndrumat de inspector să deschid dosar separat direct la asiguratorul celuilalt. Scaunul se afla, evident, în mașină în acel moment cu copilul în el. Problema este că această firmă de asigurări nu vrea să deschidă un dosar pentru că zice că nu am nici o dovadă că scaunul s-a aflat în mașină la momentul accidentului. Mi-au zis că scaunul trebuia trecut pe autorizația de reparație ca să îl poată lua în considerare. La momentul respectiv i-am atras atenția polițistului și de scaun, dar mi-a zis că nu se trece pe acea autorizație. Ce altceva pot face pentru a-mi recupera banii? Este un scaun destul de scump pe care nu l-am folosit nici 2 luni. Vă mulțumesc.
Anul trecut am primit de la ANAF o regularizare de CAS pentru anul 2016 și regularizări de CASS pentru 2014 și 2016. Am plătit sumele din decizii, iar întrebarea mea este: pot considera aceste plăți ca fiind cheltuieli deductibile pentru 2019? Vă mulțumesc
Am o asigurare privată și trebuie să fac o intervenție chirurgicală în zona lombară. Am decis să fac intervenția într-un spital privat. Conform asigurării, intervenția trebuie preautorizată de asigurator. Asiguratorul refuză să facă aceasta deoarece acum 9 ani medicul de familie mi-a dat o trimitere pentru o radiografie la coloana lombară și a scris în fișă "discopatie lombară". Acest diagnostic nu a fost confirmat de acea radiografie și atunci mi s-a zis că nu am nimic la coloană. Medicul de familie a trecut rezultatul radiografiei și în fișă. Asiguratorul susține că am avut o condiție preexistentă pe care nu am declarat-o la încheierea contractului și ignoră orice argument sau dovadă contrară. Ce pot să fac?
(Găsiți un rezumat al postului la final)
Acum doi ani am încheiat o asigurare privată de sănătate pentru că m-am gândit că, trăind în România, nu ar strica să poți apela la servicii private de sănătate la nevoie. La încheierea contractului am completat un chestionar despre starea de sănătate și istoricul medical, pe care eu consider că l-am completat cât de sincer am putut.
Acum câteva luni m-a lovit ghinionul și se pare că sufăr de o hernie de disc cu complicații care s-ar putea să necesite o intervenție chirurgicală. La un moment dat intervenția chirurgicală chiar era opțiunea recomandată de medicul neurochirurg, acum nu mai e cazul, însă problema ar putea reveni.
La momentul respectiv m-am adresat asiguratorului din partea căruia trebuia să obțin o preautorizare. Inițial nu mi s-a cerut nici un document, apoi mi s-a cerut fișa de la medicul de familie. Eu tocmai schimbasem de câteva luni (înainte să apară simptomele totuși) medicul de familie, am menționat asta, dar mi tot mi s-a cerut, menținând că este doar o formalitate. După ce am obținut și trimis documentul mi s-a cerut fișa de la medicul de familie precedent pe motiv că la el eram înscris când am încheiat polița. Atunci am protestat un pic deoarece mi-era dificil să mă deplasez pentru a obține un nou document. Cu toate acestea am făcut rost și de această fișă și am trimis-o.
Problema a apărut cu această nouă fișă. Când am primit-o am aflat și eu că în urmă cu 9 ani aveam trecut în fișă un diagnostic de "discopatie lombară". Mi-am adus aminte despre ce a fost vorba: la prima vizită la acel medic de familie i-am spus că am niște dureri de spate. Mi-a dat trimitere pentru o radiografie. Îmi mai aduc aminte că la radiografie, nici nu am vorbit cu medicul radiolog, însă asistenta mi-a spus că nu am nici o problemă. Mi-a dat și un film și, probabil o interpretare. Între timp mi-au trecut durerile de spate de la sine și după mai mult timp am ajuns din nou la medicul de familie cu filmul și interpretarea. Acum, nu îmi mai aduc aminte bine, însă cred că interpretarea a rămas la medicul de familie. Filmul înca îl am. Totodată, la următoarea consultație, medicul de familie a notat în fișă rezultatul radiografiei, care nu confirmă diagnosticul inițial de disopatie lombară. Nu am primit nici o altă trimitere, nici un tratament și am considerat problema îngropată. De atunci nu țin minte să mai fi avut dureri de spate.
Acum, asiguratorul insistă că am suferit de discopatie lombară și că nu am declarat asta la încheierea contractului de asigurare, iar asta îi dă dreptul să îmi refuze decontarea costului intervenției chirurgicale. Am vorbit numai prin e-mail și senzația este că ignoră întreg contextul problemei și repetă obsesiv că în fisă este trecut că am suferit de discopatie lombară. Nu pare să accepte și notele de la a doua consultație de la medicul de familie care conțin rezultatul radiografiei și insistă să trimit interpretarea de la medicul radiolog pe care nu o am (îmi amintesc vag că era o bucățică mică cât un post-it cu câteva cuvinte și o parafă). Totodată zice că trebuie să completez un nou chestionar în care să detaliez istoricul medical, ceea ce mi se pare absurd, deoarece din punctul meu de vedere este același.
Ce aș putea face în acest caz? La modul cel mai sincer, nu știu să fi avut vreo problemă cu spatele până acum, episodul de acum 9 ani cred ca a fost doar o contractură musculară care e durat ceva mai mult timp. Intervenția chirurgicală este una destul de costisitoare și aș avea nevoie de partea achitată de asigurator. Totodată mă simt neputincios și hăituit într-una din cele mai vulnerabile perioade a vieții mele, însă asta este o discuție pentru alt forum.

Rezumat: un asigurator refuză să preautorizeze o intervenție chirurgicală datorită unui diagnostic prezumtiv de acum 9 ani din fișa medicului de familie, diagnositc care nu a fost confirmat de investigațiile făcute la acea vreme
Buna ziua

Locuiesc impreuna cu prietena mea in chirie intr-un apartament in Bucuresti si am si un PFA cu sediul profesional la aceeasi adresa. Pentru locuit am un un contract de inchiriere, iar pentru PFA am un contract de comodat. Proprietarul mi-a semnalat ca este ingrijorat ca va trebui sa plateasca un impozit pe locuinta mult mai mare anul acesta. Intrebarea mea este cum va fi incadrat un astfel de apartament si cum se va calcula impozitul pentru el?
Ar trebui sa mentionez urmatoarele:
- apartamentul nu a fost cumparat, vandut, renovat sau evaluat in ultimii 5 ani
- apartamentul este folosit in principal pentru locuit (repet, mai locuieste inca o persoana impreuna cu mine)
- sunt programator si singura activitate economica ce se desfasoara in apartament se refera la codul pe care il scriu pe laptopul personal si pe care apoi il public prin internet
- lucrez aproximativ 8 ore pe zi in timpul spatamanii
- nu vine nici un client niciodata la sediu, tin legatura cu clientii doar online
- nu am dedus niciodata nici o cheltuiala cu utilitatile pe PFA
Răspuns la discuția Schimbare sediu PFA
Multumesc pentru raspunsuri

@andabelea: Copia contractului trebuie legalizata?

@danacj: Acolo m-am uitat si eu, insa nu imi este clar. De aici:

[ link extern ]

reiese ca doar contractul de comodat este suficient, insa sunt sceptic ca daca ma prezint doar cu acesta imi va fi acceptat
Buna ziua

Ma pregatesc pentru chimbarea sediului social al PFA si as vrea sa reduc cat mai mult drumurile la Registrul Comertului sau alte institutii de aceea incerc sa fiu cat mai informat.
De pe site-ul ONRC inteleg ca am nevoie de:
- Cererea de înregistrare
- Document care atestă drepturile de folosinţă asupra spaţiului
- formularul tip cu semnaturile presedintelui asociatiei de locatari si a fecinilor pe orizontala si verticala

In cazul meu am ales sa fac un contract de comodat cu proprietarul apartamentului in care se va gasi sediul. De ce acte din partea proprietarului este nevoie pe langa acest contract pentru a fi acceptat de catre Registrul Comertului? Totodata, care ar fi cea mai buna varianta pentru a face rost de aceste acte cu un deranj minim din partea proprietarului? Nu doresc sa pun proprietarul pe drumuri sau sa mergem sa stam la nenumarate cozi.

Va multumesc
Răspuns la discuția Sediu social PFA
Am verificat documentele mele si, intr-adevar, aveti dreptate: in acea rezolutie se mentioneaza ca data expirarii sediului este in 2012. Sincer mi se pare un pic redundant sa trebuiasca sa revii in fiecare an sa anunti ca nu s-a schimbat nimic.
Cat despre partea cu gazduire la un avocat, din ce inteleg din acest articol:
www.avocatnet.ro/content/art...
nu se poate pentru pfa