avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Activitate Dia42

Activitate Dia42

Bună ziua! Am cumpărat acum 2 ani un apartament la parter, cu balcon pentru care am autorizație. Vreau să schimb ușa de pe latura Vestică, unde este un colț "adorat" de câini și pisici, practic mereu insalubru, și să o mut pe latura Estică. Sparg parapet la balcon, normal, dar nu umblu la structura blocului. Dacă am nevoie de autorizație, pot să folosesc expertiza făcută acum 2 ani, pentru construirea balconului? Sau nu am nevoie de autorizație? Ușa este de termopan, balconul are parapet din bolțari (cred) sau BCA de 90 cm înălțime și restul inchiderilor sunt din geam termopan. Un răspuns, vă rog! Mulțumesc! Nu am vecini amabili, când am făcut renovarea (zugravit, schimbat baterii, scos cădita din baie), acum câteva luni, am primit vizita Poliției locale și de 2 ori într-o zi. Deci, nu mă pot baza să nu mă reclame "binevoitorii".
Contract de vazare cumparare incheiat la notar intre detinatorul cotei de 1/2 din imobil catre fiul sau (minor la acea vreme). Citez: "Subsemnatul....... declar ca vand fiului meu minor, cota mea indiviza de 1/2 din imobilul situat.......si oblig pe fiul meu sa nu instraineze cota de 1/2 pana la implinirea varsei de 20ani.
Cumpararea a fost facuta de fiul meu minor prin curator.
Citez " Transmiterea proprietatii de drept si de fapt asupra cotei de 1/2 din imobil se face catre cumparator cu incepere de azi, data autentificarii actului, intelegand sa-mi rezerv un drept personal si viager de a locui in imobil, pe tot parcursul vietii mele, asupra cotei de imobil ce face obiectul prezentului contract".
In spatele imobilului eu am 2 terenuri (gradina) si sunt unic proprietar. Doresc sa-mi construiesc o magazie si Primaria imi cere drept de servitute intabulat de la proprietarii imobilului (eu detin 1/2 si fiul meu 1/2, grevat de abitatia viagera mentionata mai sus).
O alta intrebare ar fi daca se mai poate radia dreptul de habitatie conform noului Cod Civil. Pot dovedi neuzul pe o perioada de 10 ani.

Multumesc mult!
Pentru servitutea de trecere (pietonala) este nevoie si de acordul persoanei care detine uzufruct viager pe proprietate, sau doar proprietarii semneaza un act notarial?
O data cu deblocarea conturilor , operatorul economic POATE !! sa va returneze suma de bani.
Acel "Poate" nu înseamnă că are vreo obligație.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua. Eu am cumpărat online un produs. L-am primit, dar nu corespundea descrierii de pe site. I-am sunat si am cerut adresa pentru returnarea produsului întrucât am constatat când am desfăcut coletul că factura era pe o firma cu sediul în Bulgaria, Fan Courier a spus că l-au ridicat de la "poartă", adică nu de la o adresă anume.

Firma nu a mai răspuns la telefon, prin urmare am contactat Protecția Consumatorului din București care m-au redirecționat automat printr-un link către adresa ECC România. Eu am făcut comanda pe firmă, de aceea nu m-a putut ajuta ANPC. Concluzia: mesajul este pentru toți cei care pățesc așa cu firma in Romania și "vânzător" online dintr-un stat european. Eu am fost ajutată de ECC Romania, am returnat produsul și am primit banii.

Bineinteles că am făcut plângere și la Poliție. Pierdere de timp. Au deschis un dosar după câteva luni și am primit răspuns că trebuie să dau în judecată firma pe condițiile de garanție a produsului. Adică fără șanse.
Buna ziua. Am fost angajata pana in sept.2016, din iunie 2006, timp de 10 ani la o firma privata unde, am constatat cand am citit adeverinta de la angajator cu vechimea in munca ca am avut mai multe incadrari, fara ca eu sa fi semnat acte aditionale la contractul de munca. Am cerut sa-mi fie trecute in adeverinta actele aditionale conform carora mi s-a modificat incadrarea, dar nu au facut-o. Acum o sa ma adresez ITM. Intrebarea mea este: Daca am fost autorizata de Inspectoratul de stat in Constructii ca Sef de laborator al firmei respective, specifica numele firmei(...), am fost recertificata din 4 in 4 ani de Inspectorat, in fiecare an am primit controale de verificare anuale de la Inspectorat, am semnat acte, buletine ca sef de laborator, cum se poate ca in adeverinta sa apara o alta functie a mea in acea perioada (5 ani). Mentionez ca laboratorul nu a avut alt sef de laborator pe acea perioada, Inspectoratul de Stat in Constructii pe mine m-a autorizat, exista o procedura care sisteaza activitatea daca seful de laborator isi da demisia, pana la autorizarea altui sef de laborator. In concluzie nu exista inregistrarea la ITM a acestor ani de vechime, nu exista act aditional inregistrat cu modificarea functie mele din inginer in Sef de laborator. Am pierdut vechimea? Pot a ma adresez instantei? Pot sa dovedesc ca am lucrat, de fapt Inspectoratul de Stat in Constructii imi poate elibera o adeverinta care sa ateste activitatea mea in laborator, doar ei m-au atestat, dar ce fac cu angajatorul? A incalcat legea? A comis o ilegalitate? Vina mea este ca nu am cerut actul aditional de modificare a functiei? Chiar nu stiu cum este cu acordul partilor, cu ce mai trebuie, recunosc. Eu am avut incredere in angajator, nu am stiut ca poate sa faca asa ceva. Adevarat este ca acum am constatat, privind adeverinta de munca ca mi-a scazut si salariul, si eu nu am avut cunostinta, probabil plecam de atunci daca stiam, si alte incadrari pe alte functii in firma, de care nu am avut cunostinta si nu am semnat.
Concret, ma adresez Instantei? Ce invoc? Lipsa mea de atentie? Necunoasterea legii cum ca trebuia sa semnez actele aditionale? pe care nu le-am primit? Ce fac?
Buna ziua. In urma unor discutii cu conducerea scolii, Regulamentul intern incepe sa se modifice pe pagina de prompter a site-ului liceului. Nu este afisat in scoala, nu este la biblioteca, la sedinta diriginta nu vine cu el, zice ca s-a prelucrat la inceputul anului. Timp de 10 zile, in luna martie, am tot facut apel, verbal, la nerespectarea de catre scoala a Regulamentului intern cu privire la aplicarea sanctiunilor de scadere a mediilor la purtare. Nu pot sa spun ca am fost pusi in fata faptului implinit, dar nici nu ni s-au comunicat gradual, la sedinte, masurile luate pe parcurs. Pe mine personal m-a anuntat diriginta sambata sa vin sa-l iau din scoala ca a dat o palma peste fata la un coleg. Am insistat sa fim chemati la scoala parintii, deoarece fiul meu spune ca celalalt l-a lovit primul. Pentru ca nu am fost chemata la scoala si nici in sedinta cu parintii nu s-a discutat evenimentul, am considerat ca este la prima abatere, i s-au facut observatie sau avertisment, care in ROFUIP nu sunt sanctiuni insotite de scaderea mediei la purtare. In concluzie, fara notificare, am pus intrebari acum cand am aflat ca are media 8, care este art., aliniatul, etc. si surpriza, Regulamentul incepe sa se modifice pe site. Cand apare, cand dispare de pe pagina de prompter a liceului si sunt sterse anumite paragrafe. Cum pot eu dovedi care era continutul initial si ca au fost facute modificari "din mers". Eu am 1 exemplar listat, dar nu stiu daca poate constitui proba. Eu stiu ca modificarea Regulamentului se poate face in primele 30 zile de la inceputul anului, cu aprobarea CA. Diriginta mi-a "fluturat" pe sub nas intr-o pauza o alta coperta a Regulamentului si cand am intrebat daca s-a modificat si am cerut sa-l consult cateva minute mi l-a luat din mana si s-a facut nevazuta. Mai era un art.care spunea ca timp de 8 sapt., daca elevul dovedeste comportament ireprosabil, sanctiunea poate fi anulata. Nu mai este nici acela. Exista o arhiva la Inspectorat?, pentru ca in scoala, repet, bibliotecara mi-a spus ca actuala conducere nu a adus nici un exemplar spre arhivare. Iar in CA, nu mai vorbim de exemplar arhivat, directorul este presedintele, deci el hotaraste. Am fost si la Director in cabinet si a tipat ca ce-mi trebuie mie Regulament, sa nu mai vin pe la scoala ca-i fac rau copilului. Directorul liceului este lipsit respect pentru ca eu m-am dus cu capul plecat, m-am dus cu expresia "ce-i de facut" si nu cu "mainile in sold". Din 3 martie am cerut transferul copilului, am acceptul de la alta scoala si el nu intruneste CA. Ce-i de facut? M-am gandit sa scriu ceva, dar cred ca si mai rau s-ar enerva si mi-ar pune "bete-n roate". Ce ma sfatuiti?
Buna ziua. Sunt parinte si ma confrunt cu o dilema. Intre (ROFUIP) - Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar - vezi Ordinul 5 115 din 15 dec., publicat in M.Of. nr.23 si 23 bis din 13 ian.2015 si (ROFUI) - Regulamentul de organizare si functionare a unitatii de invatamat (fostul ROI, sau cum se mai numeste)...

1. Intrebare:Cine are "putere de lege"?

Adica, ROFUIP prevede la art.1, al.2 ca ROFUI contine reglementari specifice fiecarei unitati de invatamant, respectiv: uniforme, ecusoane, acces in incinta, minoritati, ziua scolii, imnul scolii si altele asemenea www.avocatnet.ro/images/smil... .

2. Intrebare: Sanctiunile fac parte din "altele asemenea"? - adica ROFUI poate sa aplice sanctiuni elevilor, altele decat cele prevazute in ROFUIP? - vezi art.147 al.1: "elevii care incalca dispozitiile legale in vigoare, inclusiv regulamentele scolare vor fi sanctionati in functie de gravitatea acestora" si al.2,: "Sanctiunile care se pot aplica sunt urmatoarele:......
Deci, daca la al.2, litera a) "observatia" se detaliaza cum se face, este posibil ca scoala sa faca altfel de observatie (ex.scoala zice observatie individuala" - adica cum?www.avocatnet.ro/images/smil... .

3. Intrebare: Contestatie la ce? www.avocatnet.ro/images/smil... ?
La sedintele cu parintii, 3 la numar, diriginta nu vorbeste de indisciplina, despre nota la purtare, doar asa vag, despre "deranj in clasa", iar acum mie imi spune ca trebuia sa inteleg ca intr-o sambata cand mi-a dat telefon pe la 10.30 dimineata si mi-a spus sa vin sa-l iau din scoala, desi copilul nu avea ore, era weekend, trebuia sa inteleg ca va avea nota la purtare scazuta#-o la 8.

4. Intrebare: pentru o palma data peste fata unui coleg care l-a lovit pe fiul meu tot peste fata, deci daca a dat o palma, media la purtare poate fi scazuta la 8?www.avocatnet.ro/images/smil... ".

ROFUI nu prevede afisarea la secretariat, avizier, biblioteca, pentru a putea fi consultat de parinti si nici in clasa nu este foaia cu sanctiuni lipita pe perete, in conditiile in care mai mult de jumatate din clasa are media scazuta la purtare.
Eu stiu ca fiul meu nu este la scoala de corectie si mai stiu ca scoala trebuie sa-i ofere elevului:educatie/invatatura - premiere/corectare - sanctionare si apoi penalizare

5. Intrebare: Cum doar sa penalizezi ca politistul, care si acela iti intocmeste un proces-verbal de constatare? Nici observatia aceea, individuala, daca a fost, cine poate sti, nu ni s-a comunicat.

ROFUI al scolii nu era actualizat acum 2 saptamani, dar pentru ca am cerut detalii, a fost scos de pe site, site-ul scolii este blocat si probabil incearca sa-l actualizeze conf Or. 5 115, deorece le-am spus ca cel de pe site este 2013-2014, deci nu s-a luat in considerare acest act subsecvent al legii educatiei.

6. Intrebare: Cum se poate actualiza acum, la 3 luni de la inceputul anului, daca se putea doar in primele 30 zile de la inceputul anului, iar termenul este "poate fi actualizat", deci nu obligatoriu.

7. Ce imi recomandati pentru ca nici o scoala nu il mai primeste la transfer cu media 8 la purtare, mai ales ca nu este stipulat ce a facut: oricine poate crede ca indisciplina a fost grava, nu asa o palma, si aia in aparare.

8. Intrebare: De ce nu ni se ofera nici acum, o justificare a evenimentelor in baza carora au fost sanctionati copii nostri?

Va multumesc anticipat tuturor celor care imi veti da sfaturi si astept raspuns, maine este sedinta cu parintii.

Discuție 2 joburi
Buna ziua. As dori sa-mi deschid o societate cu raspundere limitata. Am un job, dar conditiile de munca sunt foarte stresante, bani din ce in ce mai putin, iar raspundere din ce in ce mai mare. In concluzie, as avea nevoie de ajutorul D-voastra, astfel:
1) Cate ore/zi am dreptul sa lucrez? 8 ore/zi servici, dar ca administrator al noii firme? Sa presupunem ca nu am angajati, deci eu ar trebui sa fac toata treaba, mai putin contabilitatea, care este cu prestari servicii...noul SRL presupune munca de birou si de teren, este in domeniul constructiilor, studii de teren, geotehnie mai exact.
2) Sunt autorizata ca sef laborator in constructii, am facut facultatea de constructii, dar neoficial, Inspectoratul in constructii mi-a spus telefonic, ca ce pot face in firma actuala, care este atestata, nu voi putea face pe piata libera decat acompaniata de semnatura unui geolog. Intrebare: cui trebuie sa ma adresez oficial, pentru a vedea care sunt conditiile in care semnatura mea este valabila, si pe ce fel de proiecte, mai exact?
3) Eu mai am o facultate, la Petrosani, unde am facut destula geologie si mineralogie la sectia "exploatari la zi". Cine ar putea sa-mi spuna daca acele ore nu ar putea fi echivalate cu necesarul de cunostinte pe care trebuie sa-l stie un inginer constructor, astfel incat sa dea solutiile de fundare. Mentionez ca si la a 2-a facultate, la constructii am avut un curs de geologie. Un geolog, este un geolog, dar eu sunt inginer de constructii civile, nu ma apuc acum sa semnez lucrari unde calculele alunecarilor de teren sunt foarte laborioase, si intr-adevar ar trebui consultat un specialist geolog. Fundarea constructiilor civile se face la suprafata...
4) Daca noua firma are sediul acasa, unde eu si fiul meu, minor, avem cota 1/1, ar putea autoritatea tutelara sau protectia copilului sa-mi puna bete-n roate, avand in vedere ca sunt unic intretinator al copilului? Noi stam la casa, nu avem vecini de ap. sau asociatie de la care sa cerem acceptul.

In loc de PS
Desi cred ca este complicat si ar fi mai usor sa-mi deschid un ONG sau un Plafar, iar diplomele sa le pun in "cui", eu mai am o speranta...ca ma puteti ajuta.

Multumesc.