avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Activitate LEXMAN

Activitate LEXMAN

Răspuns la discuția Semnatura CEC
Emitentul = societatea care detine carnetul cu file CEC
Beneficiarul = creditorul care a primit-o
Trasul = Unitatea bancara care efectueaza plata
Persoana imputernicita nu este parte in raportul emiterii filei CEC. Ea este mandatar si prin actiunile ei :
1. lezeaza societatea ce a imputernicit-o (daca incalca in orice fel sarcinile cuprinse in imputernicire-mandat)
2. lezeaza beneficiarul filei cec daca emite fila cu respectarea imputernicirii, dar constiient fiind ca aceasta nu are acoperire.
Potrivit Legii 59/1934 (cam veche nu?)
Art. 84. - Se va pedepsi cu amenda de la 5.000-100.000 lei si inchisoare de la 6 luni pina la 1 an, afara de cazul cind faptul constituie un delict sanctionat cu o pedeapsa mai mare, in care caz se aplica aceasta pedeapsa:
1. Oricine emite un cec fara a fi avut autorizarea trasului.
2. Oricine emite un cec fara a avea la tras disponibil suficient, sau dupa ce a tras cecul si mai inainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare, dispune altfel, in total sau in parte de disponibilul avut.

Răspuns la discuția Semnatura CEC
Vad ca raspunsurile primite privesc raspunderea CIVILA.
Cred ca este mai importanta cea penala, care va determina si pe cea materiala (despagubiri)
Deci din punct de vedere penal va raspunde persoana care a semnat fila CEC (pentru inselaciune sau pentru infractiunea din L59/1934).
Răspuns la discuția numere rosii expirate
Agentul a procedat in mod gresit.
In cazul infractiunii de "conducere neinmatriculat" (cu nr. expirate) prev de art. 85 alin. 1 din OUG 195/2002 se retine permisul, DAR dovada se da cu drept de circulatie (30 de zile).
Ce trebuie sa faceti :
1. solicitati Parchetului o "adeverinta" din care sa rezulte incadrarea faptei.
2. Mergeti cu adeverinta la Seful Serviciului Politiei Rutiere (din cadrul IPJ) si solicitati eliberarea unei DOVEZI CU DREPT DE CIRCULATIE. (agentul constatator nu mai poate indrepta eroarea)
3. Urmeaza ca apoi sa prelungiti dovada pana la solutionarea dosarului penal.
Solutia va fi SUP cu amenda administrativa mai mica de 1000 RON.
Răspuns la discuția pistol gaze bulgaria
Numeste-ti un avocat care sa solicite schimbarea incadrarii juridice din contrabanda in infractiunea de detinere fara drept a unei arme cu glont (fie chiar neletala). Aceasta infractiune este prevazuta de Legea armelor si munitiilor si nu are o gravitate deosebita.
Incadrarea faptei tale ca si contrabanda nu se datoreaza detinerii armei fara autorizatie, ci introducerii ei in tara prin sustragerea de la controlul vamal.
Uite aici [ link extern ] .
Răspuns la discuția NUP la file cec refuzate la plata
Atunci cand fila cec a fost introdusa spre decontare si s-a constatat ca nu are acoperire, banca comunica evenimentul catre Centrala incidentelor de plata. Aceasta la randul ei comunica evenimentul catre politie. Se intocmeste dosar si se incepe urmarirea penala. Daca valoarea cecului este mica solitia va fi scoaterea emitentului de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi administrative mai mica de 1000 RON.
In cazul in care fila cec a fost lasata ca garantie fapta penala exista fiind prevazuta de Legea 59/1994, care intezice lasarea filei CEC ca garantie (in alb, necompletata), chiar daca aceasta este o practica comerciala des intalnita.
Discuție RUTIERA
Actiunea penala in cazul art. 184 alin. 4 indice 1 se pune in miscare din oficiu daca fapta comisa este dintre cele prevazute la alin. 3, dar sub influenta bauturilor alcoolice?
A se avea in vedere ca la momentul introducerii alin. 4 indice 1 exista deja alin. 5, care din punctul meu de vedere nu a fost modificat corespunzator.
ART. 184
Vătămarea corporală din culpă
al. 1 - Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
al. 3 - Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
al. 4 - Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
al. 4ind. 1- Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
al. 5 - Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Răspuns la discuția PROCEDURA PENALA
ce se intampla daca expertiza (ex. expertiza tehnica auto) este singurul mijloc de proba care poate sustine inceperea urmaririi penale. In cazul accidentelor rutiere care nu s-au produs ca urmare a incalcarii EVIDENTE a unei reguli de circulatie de catre unul dintre cei implicati, expertiza tehnica auto este singurul instrument care poate declansa procesul penal cu un autor cunoscut.
Răspuns la discuția Urmãrirea penalã
1. cercetarea la fata locului poate fi o activitate premergatoare si care sustine inceperea urmaririi penale.
2. potrivit noilor prevederi perchezitia(domiciliara,corporala) se efectueaza numai dupa inceperea U.P (controlul corporal, care este o activitate administrativa poate fi efectuat extraprocesual de catre organele abilitate)
3. *ridicarea* de obiecte sau inscrisuri poate fi efectuata atat inainte cat si dupa inceperea U.P
Răspuns la discuția permis auto
Da incalcarea regulei se apreciaza de catre organul rutier, prin indicarea expresa a regulii incalcate, in cadrul procesului verbal ce cuprinde mentiunea retinerii permisului de conducere (cu sau fara drept de circulatie). El nu se poate pronunta asupra vinovatiei la savarsirea faptei ce face obiectul dosarului penal.
Răspuns la discuția ABUZ DE INCREDERE-HELP
iti recomand o solutie neortodoxa, dar legala:
1.
o deposedezi
fara violenta de un bun al său
2. o sa te actioneze penal pentru furt
3.fiind audiat vei preciza ca deposedarea s-a facut in contul datoriei ei (insusirea nu este fara drept cfm. art. 208 C.P)
4. daca bunul depaseste valoarea datoriei ei iti va restitui banii si tu ei bunul.
Nu te instig la furt (fapta pe care ti-o recomand nu prezinta pericol social - nu este infractiune> orice procuror stie asta)