avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Activitate florydania

Activitate florydania

Buna ziua. Anul trecut (2018) am cumparat o casa cu un teren, in credit ipotecar. Cand noi am vazut prima data casa, vecinul de alaturi se apucase de constructia propriei case. Pana s-au finalizat actele noastre de achizitie vecinii au ridicat casa la nivel de parter plus etaj. Casele noastre sunt foarte apropiate. Terenul este destul de stramb, astfel incat intre case aveam 70 cm. Casa noastra e construita in anul 1970, a lor in 2018. In prezent este ridicata la nivel de parter+etaj+mansarda locuibila inalta, cu 3 ferestre spre curtea noastra, care se deschid si prin care se vede la exterior. In prezent noi am izolat casa cu polistiren de 10 cm, inclusiv spatele, am facut un gard intre noi (nu intre case), pe linia de hotar, discutand inainte cu vecinii (material, de unde incepe, inaltime, cost etc) si au spus ca este ok, insa dupa ce a fost gata gardul au spus ca au fost luati prin surprindere si ca nu este pe placul lor (se vede la noi in curte, doreau ceva mai aspectuos, etc). Dorim sa tragem o teava de canalizare prin spatele casei noastre, pe sub pamant, lipita de casa noastra. Vecinii sustin ca avem casa pe hotar si ca atare am intrat la ei pe teren cu 10 cm (polistirenul) si deducem ca ar dori sa tragem acea teava prin alta parte. Am verificat cadastrul nostru actualizat in anul 2018 si am luat legatura cu un cadastrist sa lamurim problema. Acesta a verificat documentele noastre inclusiv situatia de la cadastru si ne-a spus ca in cel mai apropiat punct al casei noastre fata de hotar avem 20 cm (inainte de izolare). Deci practic, chiar si cu izolarea tot nu am atinge hotarul. Pe alte locuri avem 50-60 cm fata de hotar. Vecinul ne-a spus sa nu tragem teava pana lamurim problema. Cadastristul a verificat si daca vecinii au cadastrul actualizat si se pare ca nu este. In concluzie suntem in punctul in care am chemat iar o echipa de topografisti sa masoare si sa traseze limitele terenului. Dar nu stim cum trebuie abordata problema cu vecinii. Intre case nu avem gard si noi nu am dori sa punem (nu tinem sa evidentiem o palma de teren in spatele casei). Gardul pleaca de la colturile casei noastre, deci sa spunem ca spatele casei noastre este la ei in curte, noi mai avand acolo sa zicem 50 cm.

Intrebarile ar fi:

1. In cazul in care pe viitor vecinii nu ne dau acordul sa accesam spatele casei (acces la teava de gaze si canalizare, renovare, etc) ii putem obliga in vreun fel? Bineinteles fara sa le aducem prejudicii.

2. Nici noi si nici fostii proprietari nu si-au dat acordul pentru construirea casei asa de aproape. Conform Codului Civil ar trebui sa pastreze limita de 60 cm fata de hotar, conform planului de urbanism distanta minim ar fi 1 m (din 2012). Tinand cont de faptul ca aceste discutii de acum ni se par absurde, ca ne simtim de parca doar ei au drepturi, nu si obligatii, nu am dori sa ne dam acordul, dar nici nu ne-a intrebat nimeni despre acesta (nici pentru limita fata de hotar, nici pentru ferestrele orientate spre noi). Daca ne dam acordul si ulterior nu ne mai este permis accesul la proprietatea noastra?! Sau daca vor vinde si vor veni niste persoane mai ciudate?! Incepe sa devina o idee de principiu. Mai ales ca nu stim exact ce urmaresc vecinii.

3. Tinand cont de faptul ca aparent ei nu au cadastrul actualizat, noi da, daca nu ne convin trasarile topografului si vor sa asteptam pana aduc si eu pe cineva, suntem obligati sa asteptam? Noi am intrebat cadastristrul si ne-a spus ca noi avem acte perfect valabile, ca nu are nicio legatura cu ceea ce au vecinii si ca ne putem vedea in continuare de treaba. Nu as vrea sa stam cu lucrarea pana reusim sa gasim un consens daca acesta dureaza foarte mult.

Cum putem rezolva aceste chestiuni? Nu a ajuns la stadiul de disputa, ci apropouri mai mult. Insa deja ne este creat un disconfort tinand cont de faptul ca ei au intrat la noi in teritoriu cand au pus schela, au legat schela de casa noastra, au lasat deranj, etc fara sa fim intrebati in prealabil, iar acum suntem presati sa terminam mai repede izolarea si sa nu ne tragem acea teava pe acolo. Avem si am avut buna credinta, insa daca noi acceptam anumite lucruri, ni se pare normal sa avem parte de aceeasi intelegere. Nu am dori sa ajungem la instanta sau sa incepem sa ne reclamam reciproc, insa am dori sa stim care sunt drepturile si obligatiile legale ale ambelor parti.

Multumesc.
Buna ziua,

Am rugamintea sa ma indrumati in rezolvarea urmatorului caz: in luna mai 2017 urmeaza sa nasc si doresc sa primesc indemnizatie de crestere copil. In prezent sunt salariata la o societate comerciala si detin si un PFA. Indemnizatia am estimat-o doar pe baza salariului (nu si a activitatii PFA deoarece veniturile oricum sunt aproape de neglijat). In consecinta pot sa incep si suspendarea PFA-ului daca e obligatoriu, insa in prezent sunt pe finalul unei expertize judiciare efectuate ca activitate independenta. Cel mai probabil nu voi incasa onorariul pana la momentul inceperii concediului de crestere copil deoarece totul tine de procesul care se afla pe rol in instanta.

Intrebarea este: daca voi incasa aceasta valoare (probabil peste 3500 lei) in perioada in care primesc indemnizatie de crestere copil, voi pierde indemnizatia? Activitatea s-a desfasurat inaintea concediului de crestere copil.

Multumesc.
Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati cu o opinie la urmatoarea intrebare:

In luna februarie 2016 copilul va implini varsta de 2 ani. Mama a beneficiat de indemnizatie de crestere copil pana in prezent. In mod normal, tatal ar trebuie sa beneficieze de o luna de crestere copil, insa nu doreste sa beneficieze si nu indeplineste conditiile.

In aceste conditii, cu cat timp inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului trebuie sa se intoarca mama la serviciu pentru a beneficia de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului? Legea spune minim 60 zile, insa daca tatal nu va beneficia de concediu de crestere copil, mama trebuie sa se intoarca cu 90 zile inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului?

Multumesc frumos.

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatoaree cazuri privind modalitatea de calcul a impozitului pe cladire conform noului Cod Fiscal:

1. Apartament detinut de persoana fizica, achizitionat cu mai mult de 5 ani in urma, nu s-a facut reevaluare. In apartament are sediu social 2 PFA-uri: 1 pe profesie liberala si cealalta inregistrata la Registrul Comertului. In contractele de comodat nu se delimiteaza spatiul utilizat de PFA-uri. Nu se deduc cheltuielile cu utilitatile.
2. Apartament detinut de persoana fizica, achizitionat cu mai mult de 5 ani in urma. In apartament are sediul social o societate juridica cu activitate economica declarata la Registrul Comertului la sediu. Obiectul de activitate este comert online de diverse produse.

In aceste situatii se achita impozit pe cladire in regim mixt? Trebuie raport de evaluare? In apartament locuiesc si persoane fizice.

Multumesc.
Buna ziua,

Va expun urmatoarea situatie pentru care as dori o parere:
Persoana fizica A vinde persoanei fizice B un autoturism. Persoana B inregistreaza autoturismul la DITL, dar nu o face si la politie. Dupa 1 an, B vinde lui C autoturismul. Peste circa 4-5 ani A il da in judecata pe B datorita unor amenzi pentru roviniete. Persoana B contracteaza serviciile unui avocat si il cheama pe C in garantie. In mai-iunie 2015 se da sentinta: "Obligă pe paratul B si pe chematul in garantie C să întreprindă demersurile specifice în vederea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate cu privire la autovehiculul marca xx. Obligă pe paratul B sa plateasca reclamantului A suma de 472 reprezentand cheltuieli de judecata. Obliga pe chematul in garantie C sa plateasca paratului B suma de 225 reprezentand cheltuieli de judecata. Respinge celelalte capete de cerere ca neintemeiate. Cu drept de apel la Tribunalul Buzău în termen de 30 de zile de la comunicare.
Avocatul lui B ii spune sa astepte decizia trimisa acasa. Pana in prezent nu am primit nicio hartie acasa. In august 2015 mi-am schimbat domiciliul in Bucuresti, dar in Buzau au ramas parintii mei. In 01.02.2016 a sosit o somatie de la un birou judecatoresc in care mi se cere ca in termen de 10 zile sa inscriu masina pe numele meu (la care nu mai am niciun document) si ca in termen de 1 zi sa achit suma de 472 lei cheltuieli de judecata si 960 lei costuri executare silita. Mentionez faptul ca nu am primit sentinta acasa, nu m-a contactat nimeni sa ma intrebe de bani, eu nu stiam daca mai face cineva apel sau nu si inainte de acest titlu executoriu nu am primit nimic de la acest birou executor judecatoresc. Mai mult decat atat, acest plic a ajuns la vecinul meu si nu la parintii mei. De asemenea, eu doresc sa achit acea suma de 472 lei si nu am avut vreo intentie de a nu despagubi persoana A.

Intrebarile mele sunt:
1. Ce pot face pentru a nu plati onorariul executorului? Mi se pare un abuz ca sa fiu sincer tinand cont de toate cele mentionate mai sus.
2. Chiar daca platesc suma de 472 lei, eu nu mai pot inmatricula masina pe numele meu deoarece am vandut-o si am prezentat la dosar contractul de vanzare cumparare catre persoana C. Persoana C a vandut la randul ei masina, dar nu are niciun document ca sa ateste acest fapt. Cum trebuie sa procedez?

Sentinta judecatoreasca pe care a atasat-o executorul la somatia sa mentioneaza la sfarsit ca are drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare. Bun, presupunand ca plicul cu sentinta a ajuns in bloc si s-a pierdut (eu chiar nu l-am primit), eu de unde sa stiu ca nu a facut cealalta parte apel. Nu trebuia sa apara o alta sentinta definitiva?

Va rog sa imi spuneti o parere. Mentionez ca avocatul care s-a ocupat de caz nu a ajuns inca sa vorbeasca cu executorul, iar timpul trece...

Multumesc,
Buna ziua,

Va expun urmatoarea situatie pentru care as dori o parere:
Persoana fizica A vinde persoanei fizice B un autoturism. Persoana B inregistreaza autoturismul la DITL, dar nu o face si la politie. Dupa 1 an, B vinde lui C autoturismul. Peste circa 4-5 ani A il da in judecata pe B datorita unor amenzi pentru roviniete. Persoana B contracteaza serviciile unui avocat si il cheama pe C in garantie. In mai-iunie 2015 se da sentinta: "Obligă pe paratul B si pe chematul in garantie C să întreprindă demersurile specifice în vederea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate cu privire la autovehiculul marca xx. Obligă pe paratul B sa plateasca reclamantului A suma de 472 reprezentand cheltuieli de judecata. Obliga pe chematul in garantie C sa plateasca paratului B suma de 225 reprezentand cheltuieli de judecata. Respinge celelalte capete de cerere ca neintemeiate. Cu drept de apel la Tribunalul Buzău în termen de 30 de zile de la comunicare.
Avocatul lui B ii spune sa astepte decizia trimisa acasa. Pana in prezent nu am primit nicio hartie acasa. In august 2015 mi-am schimbat domiciliul in Bucuresti, dar in Buzau au ramas parintii mei. In 01.02.2016 a sosit o somatie de la un birou judecatoresc in care mi se cere ca in termen de 10 zile sa inscriu masina pe numele meu (la care nu mai am niciun document) si ca in termen de 1 zi sa achit suma de 472 lei cheltuieli de judecata si 960 lei costuri executare silita. Mentionez faptul ca nu am primit sentinta acasa, nu m-a contactat nimeni sa ma intrebe de bani, eu nu stiam daca mai face cineva apel sau nu si inainte de acest titlu executoriu nu am primit nimic de la acest birou executor judecatoresc. Mai mult decat atat, acest plic a ajuns la vecinul meu si nu la parintii mei. De asemenea, eu doresc sa achit acea suma de 472 lei si nu am avut vreo intentie de a nu despagubi persoana A.

Intrebarile mele sunt:
1. Ce pot face pentru a nu plati onorariul executorului? Mi se pare un abuz ca sa fiu sincer tinand cont de toate cele mentionate mai sus.
2. Chiar daca platesc suma de 472 lei, eu nu mai pot inmatricula masina pe numele meu deoarece am vandut-o si am prezentat la dosar contractul de vanzare cumparare catre persoana C. Persoana C a vandut la randul ei masina, dar nu are niciun document ca sa ateste acest fapt. Cum trebuie sa procedez?

Avocatul meu mi-a reprosat ca dupa atata timp daca nu am primit sentinta acasa, trebuia sa il contactez ca nu are cum sa dureze atat. Eu de unde sa stiu asta la cum se misca lucrurile in tara aceasta?!

Multumesc,

Multumesc frumos. Inca o intrebare (daca ma puteti ajuta): daca eu sunt singurul angajat la persoana juridica si ma aflu in crestere copil, angajatorul depune declaratia 112 pe zero sau depune 010 de scoatere salariati si apoi de luare in evidenta la intoarcerea mea in firma?

Multumesc frumos.
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: persoana angajata intra in concediu de crestere copil in luna februarie 2015. In luna februarie 2016 se prezinta la medicul de familie unde i se comunica faptul ca nu mai apare ca asigurat la CASMB. Verificand mai departe medicul de familie se uite pe starea asiguratului si apare ca a avut calitatea de asigurat pana la data de 31.08.2015 pentru concediu de crestere copil. Am sunat la CASMB sa vad ce se poate face, dar fara raspuns la telefon. Oare are legatura ca persoana apare inca in declaratia 112 cu venituri 0 la angajator? Persoana a optat pentru concediu crestere copil pana la 24 luni.

Aveti idee ce se petrece sau ce as putea face?

Multumesc,
Multumesc frumos pentru raspunsurile obiective. Referitor la frecusurile si responsabilitatile presedintelui, sunt perfect de acord. Dar in acelasi timp, nu mi se pare in ordine sa se tipe la un locatar cand acesta a venit o singura data la usa ta si asta cand i se inunda casa. Avem mai multi restantieri (fiecare padure cu uscaturile ei), dar nu este normal sa ai 3 apartamente cu restante de 15000 lei, 17000 lei si respectiv 21000 lei. Aceste restante s-au acumulat in timp si sunt in continua crestere si nu se iau masuri. Apoi sa acuzi pe toti locatarii ca "fura apa". Si mai mult decat orice nu cunoaste legislatia in domeniu. Inteleg ca este greu sa lucrezi cu atatia oameni, dar cred ca se poate cu putina organizare din partea asociatiei.
Buna ziua,

Revin pe forum cu urmatoarea situatie: anul acesta am achizitionat un apartament. La inceput au fost probleme cu reprezentantii asociatiei (niste restante ale fostilor proprietari, presedinta recalcitranta si administratorul nepasator). Pana la urma am cedat eu si am achitat o parte din acele restante, dar presedinta a ramas cu anumite animozitati la adresa noastra. Situatia de fapt este urmatoarea: mi s-a spart o teava la baie, prietenul meu s-a dus la presedinta sa solicite o cheie de la subsol pentru a inchide apa pe acea coloana. Presedinta i-a reprosat ca nu are ce cauta la ea la usa deoarece el nu este proprietar si ca trebuie sa vina in timpul programului de lucru. Ulterior a inteles ca este vorba despre o urgenta, dar l-a plimbat pe la "gospodarul" blocului, urmand a ii da dansa cheia pana la urma deoarece "gospodarul" nu era acasa. In timpul acesta apa curgea in casa precum o fantana arteziana. Tinand cont de aceasta situatie am urmatoarele intrebari:

1. Care este minimul de semnaturi necesar pentru schimbarea presedintelui asociatiei? Motive: nu exista cooperare, nu se fac investitii&reparatii cu toate ca asociatia primeste o suma de bani lunar pentru o antena instalata pe bloc, avem restantieri cu sume peste 15.000 lei si care nu sunt fortati legal sa achite, etc.
2. In cazul in care se decide actionarea in instanta a restantierilor, este nevoie de semnatura membrilor asociatiei pentru continuarea procedurii? Dansa sustine ca a notificat restantierii, dar cand a trebuit sa ii actioneze in instanta, membrii asociatiei nu au semnat acordul.
3. Daca doresc sa solicit utilizarea unui spatiu comun trebuie sa am acordul celorlati proprietari sau al asociatiei? De ex: boxa la subsol, sau o mica parte a etajului tehnic. Fostii proprietari aveau in uz un mic spatiu la etajul tehnic, dar presedinta sustine ca il utilizau in mod abuziv. Precizez ca marefer la utilizare, si nu proprietate.
4. Care sunt drepturile unui locatar fata de un proprietar? Inteleg ca un locatar (care nu este proprietar) nu are drept de vot in Adunarea Generala, dar in rest cred ca are aceleasi drepturi si obligatii ca un proprietar.
5. Pentru ca un locatar sa reprezinte un proprietar este nevoie de imputernicire notariala sau simpla?

Multumesc frumos.