avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Activitate AncaM78

Activitate AncaM78

Hotararea este emisa in Germania. O vreau recunoscuta in Romania

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna ziua,

Hotararea trebuie tradusa, respectiv legalalizata , pentru a fi recunoscuta in GERMANIA, stat membru al UNIUNII EUROPENE.


Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie. Fiul meu(cetatean roman minor) dintr-o alta relatie tocmai a fost adoptat de sotul meu, cetatean german. Noi locuim in Germania iar procesul de adoptie a fost urmat aici. Hotararea judecatoreasca prin care s-a aprobat adoptia a fost emisa in Germania.
Care este procedura de recunoastere a hotararii judecatoresti din Germania in Romania, ca sa putem sa ii schimbam numele si eventual(?!) sa obtinem un nou certificat de nastere romanesc.
Mentionez ca atat eu cat si copilul avem domiciliu in Romania, cu rezidenta in Germania.

Multumesc frumos!

Buna ziua,
O sa ma casatoresc in curand in Germania, o sa iau numele sotului si dorim sa schimbam si numele copilului meu minor(acum il are pe al meu de fata) pe cale administrativa, cu cel al sotului.
O sa mai avem un alt copil si nu vrem sa il lasam pe cel existent sa se simta in afara familiei.
Viitorul sot nu este tatal biologic al copilului meu.
Detin autoritatea parentala exclusiva, tatalui biologic revenindu-i numai dreptul sa isi dea acordul in caz de adoptie.
Locuim in Germania si procedura de schimbare a numelui va fi urmata aici, pentru ca e mai usor si dureaza putin. In paralel o sa incepem si procedura de adoptie de catre sotul meu, pt ca dureaza mai mult.

Care sunt pasii de recunoastere a unei decizii judecatoresti a unei instante din Germania in Romania si care sunt pasii de schimbare a numelui din documente?

Multumesc frumos!
Da, tatal biologic e trecut in certificatul de nastere.
In hotararea judecatoreasca de acordare a autoritatii parentale exclusive, este scris ca tatalui biologic ii mai revine numai dreptul de a-si da acordul spre adoptie.
Fara plata pensiei alimentare, fara drept de vizita etc.
A solicitat renuntarea la exercitarea autoritatii parentale in comun, pe motiv ca viata lui personala nu ii permite sa aibe grija de copil.
L-am intrebat de curand daca este de acord cu adoptia copilului si a zis ca este de acord.


avocatmaria a scris:

Tatăl biologic este trecut in certificatul de naștere? Un detaliu important de care depinde calea legala care trebuie urmată

Buna ziua,
As dori si eu suport in urmatoarea situatie.
Sotul meu, cetatean german doreste sa il adopte pe fiul meu minor(4 ani) dintr-o alta relatie. Ce este de facut in acest caz?
Cateva informatii:
-eu detin autoritatea parentala exclusiva a fiului meu si locuim de 2,5 ani in Germania.
-fiul meu este cetatean roman
-locuim impreuna cu actualul sot de 1,5 ani (in Germania)
- fiul meu nu isi cunoaste tatal biologic deloc si nu a dezvoltat nici un fel de relatii personale cu el sau cu familia lui.
-singurul tata pe care il cunoaste si pe care il iubeste enorm de mult este actualul meu sot.
-Tatal biologic este de acord cu adoptia.

Care sunt pasii de urmat pentru a solicita adoptia?

Multumesc frumos.
Multumesc frumos de raspuns.
O sa aplic pt pasaport, sperand ca nu o sa intampin probleme.

Tatal copilului meu nu are drept de vizitare(nu si-a dorit) si nici nu plateste pensie alimentara.
A renuntat benevol la exercitarea autoritatii parentale (a trimis o scrisoare ca intampinare la actionarea in judecata prin care specifica clar ca nu isi doreste acest lucru), pt ca a fi tata nu se incadra in planurile lui de viitor. Prin urmare nu consider necesar sa il mai anunt ca ne-am mutat.
In Romania a zis ca el nu calca niciodata, pt ca nu e in spatiul Schengen. Nu cred ca ar schimba cu nimic faptul ca ne-am mutat in Germania.

Cu stima.


Buna ziua,
Acum un an am obtinut autoritatea parentala exclusiva pentru copilul meu minor si domiciliul minorului la adresa mea din Romania.
In hotararea judecatoreasca ramasa definitiva este specificat ca am dreptul de a exercita autoritatea parentala exclusiva asupra copilului meu, cu domiciliul, la adresa mea din Romania, tatalui ramanandu-i numai dreptul de a-si exprima acordul in caz de adoptie.
Nu mai avem nici un contact cu el de atunci si nu mai stiu pe unde se afla.
De cateva luni ne-am mutat in Germania si as dori sa schimb domiciliu copilului meu in strainatate(vreau sa aplic pt pasaport cu domiciliu in strainatate si pt mine si pt el).
Ce este de facut?
Credeti ca o sa intampin dificultati in a obtine pasaportul cu domiciliu in strainatate, daca in actiunea judecatoreasca este specificata in clar adresa de domiciliul din Romania, chiar daca exercit autoritatea parentala exclusiva?

Multumesc frumos!!
Buna ziua,
Acum un an am obtinut autoritatea parentala exclusiva pentru copilul meu minor si domiciliul minorului la adresa mea din Romania.
In hotararea judecatoreasca ramasa definitiva este specificat ca am dreptul de a exercita autoritatea parentala exclusiva asupra copilului meu, cu domiciliul, la adresa mea din Romania, tatalui ramanandu-i numai dreptul de a-si exprima acordul in caz de adoptie.
De mai bine de un an ne-am mutat in Germania.
Intrebarea mea este urmatoarea: pot aplica pentru pasaport cu domiciliul in strainatate pentru copilul meu, pe baza hotararii judecatoresti obtinute acum un an?
Ce este de facut pentru a obtine pasaportul cu domiciliul in strainatate?
Multumesc frumos!
Răspuns la discuția Discriminare copil cu CES
Luati legatura cu Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) sau depuneti plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)
[ link extern ] /
[ link extern ] /
Numai bine.
Buna ziua,
Am fost astazi sa aplic apostila pe CErtificatul de Nastere al baietelului meu si mi s-a spus ca nu pot aplica apostila pe el, pentru ca este eliberat de Ambasada Romaniei din Beijing. Mi s-a spus ca Prefecturile nu apostileaza documente de stare civila emise de Ambasade/Consulate.
Mi s-a spus ca trebuie sa-l traduc in limba tarii unde vreau sa calatoresc si traducerea trebuie legalizata si supralegalizata la Camera Notarilor.
Problema este ca autoritatile germane nu accepta traduceri efectuate in Romania.
Imi vine greu sa cred ca un certificat de nastere nu se apostileaza.
Cu ce este mai special un certificat de nastere emis de o ambasada, in comparatie cu unul emis in tara.
Chiar nu se apostileaza aceste certificate de nastere? Si daca da, unde?
Multumesc!