avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Activitate Just Consulting

Activitate Just Consulting

Răspuns la discuția Rezidenta fiscala
In conformitate cu conventia de evitare a dublei impuneri RO-UK, impozitul pe veniturile realizate de PFA in UK sunt impozabile doar in UK. Astfel, va incadrati la prevederile art.15:
"ART. 15
Profesiuni independente
1. Veniturile realizate de către un rezident al unui stat contractant din exercitarea pe cont propriu a unei profesiuni libere sau a altor activităţi independente cu caracter analog sunt impozabile numai în acel stat, dacă rezidentul nu dispune în celălalt stat contractant de o bază fixa pentru exercitarea activităţii sale sau nu este prezent în acel celălalt stat contractant o perioadă sau perioade care depăşesc în total 183 de zile în anul fiscal vizat. Dacă dispune de o astfel de baza sau este prezent pe o atare perioada sau perioade, veniturile sunt impozabile în celălalt stat contractant, dar numai în măsura în care acestea sunt atribuţiile menţionatei baze fixe sau perioadei ori perioadelor menţionate anterior.
2. Expresia profesiuni libere cuprinde în special activităţile independente de ordin ştiinţific, literar, artistic, educativ sau pedagogic, precum şi exercitarea independenta a profesiunii de medic, avocat, inginer, arhitect, dentist şi contabil."
Pentru anul 2015 va trebui sa depuneti totusi declaratia 201 (termenul a fost 25mai2016, vezi [ link extern ] ...
Dupa o sedere de peste 183 de zile, realizata sau planificata (deja va incadrati), aveti obligatia sa declarati incetarea rezidentei fiscale in RO ([ link extern ] ):
" ART. 3 Are obligaţia completării formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România" persoana fizică rezidentă în România,[...], care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive. " Obligatia de depunere a acetui formular a intervenit abia din Iulie 2016. Formularul il gasiti pe site ANAF([ link extern ] .
PS Atentie insa la toate aspectele legate de o impozitare in UK pe toate veniturile realizate (proprietati sau alte surse de venit non-UK), din cate sunt 2 regimuri de impozitare existente (remittance sau arising base of taxation) si trebuie verificat care din ele v-ar avantaja si daca aveti posibilitatea sa optati sau va va fi impus unul din ele.
Răspuns la discuția Impozit nerezidenti
Buna ziua,
Avand in vedere faptul ca intre Romania si Elvetia este incheiata si o conventie de evitare a dublei impuneri, trebuie avuta in vedere definirea termenului de redeventa asa cum apare acesta in conventie (conventia prevaleaza prevederilor CF, in acest caz). Astfel, art. 12 alin.3 din conventie stipuleaza:
"3. Termenul redevenţe folosit în prezentul articol indică remuneraţiile de orice fel plătite pentru folosirea sau concesionarea folosirii unui drept de autor asupra unei opere literare sau ştiinţifice, inclusiv filmele de cinematograf, a unui brevet de invenţie, a unei mărci de fabrică sau de comerţ, a unui desen sau a unui model, a unui plan, a unei formule sau a unui procedeu secret, ca şi pentru folosirea sau concesionarea folosirii unui echipament industrial, comercial sau ştiinţific şi pentru informaţiile în legătură cu experienţa câştigată în domeniul industrial, comercial sau ştiinţific."
Va rog verificati definitia de mai sus in raport cu situatia concreta pe care o aveti. Daca, de ex., este vorba despre o franchiza de retail prin care este impus un anume layout de mobilier in baza ctr. de francize, atunci remuneratia ar putea fi asimilata ca si redeventa intrucat reprezinta <<informatie in legatura cu experienta castigate in domeniul commercial>> (in ex. dat, detinatorul de francize a testat cu succes aplicarea acelui layout specific motiv pentru care il impune si francizatului, contra unei remuneratii).
Exista posibilitatea legala ca ANAF sa solicite impozitarea acestor sume..."Art. 117: Definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată

Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor."


Pentru a evita o astfel de situatie, parintii pot incheia un act de donatie in favoarea dvs, act prin care stabilesc ca vor contribui annual cu suma X (maxim, nu ii obliga nimeni sa si dea atat), timp de Y ani. Actul de donatie trebuie incheiat la notar. Veniturile din donatii in bani NU sunt impozabile (doar cele din donatii imobiliare, dar nu este cazul). In acest fel, costurile vor fi doar cele percepute de notar pt. actul (actele) de donatie. Atentie! Actul de donatie sa fie inregistrat in RO, in Germania costurile notariale ar fi uriase!
Buna ziua,
Corect, pentru genul dvs de activitate (servicii prestate persoanelor juridice), nu este necesara achizitionarea unei case de marcat. Obligativitatea achizitiei intervine doar in situatia in care ati presta servicii catre personae fizice.

O zi buna!
Buna ziua,
Ar exista o posibilitate de a primi sponsorizari pe persoana fizica (neimpozabile la persoana fizica) in anumite conditii prevazute de legea 32/1994 privind sponsorizarile, astfel:

Art. 4

Poate beneficia de sponsorizare orice persoana juridica de utilitate publica, cu sediul in Romania, care desfasoara sau urmeaza sa desfasoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, stiintific, religios, sportiv sau care este destinata protectiei drepturilor omului si educatiei civice ori calitatii mediului inconjurator.


Art. 5

Poate beneficia de sponsorizare :

[...]
b)orice persoana fizica, avind domiciliul in Romania sau apartinind spiritualitatii romanesti, a carei activitate constanta intr-unul dintre domeniile prevazute la art. 4 este recunoscuta de catre o persoana juridica nonprofit, constituita legal in tara sau in strainatate, cu activitate sustinuta in domeniul pentru care ofera recomandarea.


prevederi din capitolul II (Instructiuni din 1994) la data 1994-08-11 pentru Art. 4 [-]


CAPITOLUL II: Beneficiarii sponsorizării
[...]
2. De asemenea, poate beneficia de sponsorizare orice persoană fizică cu domiciliul în România sau care aparţine spiritualităţii româneşti, care desfăşoară o activitate constantă într-unui din domeniile prevăzute la art. 4 din lege, a cărei activitate este recunoscută de către orice persoană juridică nonprofit, constituită legal în ţară sau în străinătate, cu activitate susţinută în domeniul pentru care recomandă persoana fizică beneficiară de sponsorizare.
Exemplu:
Fundaţia "A", persoană juridică nonprofit, cu activitate susţinută în domeniul protecţiei şi ocrotirii copiilor orfani, poate recomanda, în baza unei certificări scrise, spre a fi sponsorizată, o persoană fizică care desfăşoară o activitate constantă pentru ocrotirea acestor copii.


=> ati putea fi sponsorizat ca si persoana fizica in conditiile stipulate de art. 5 lit.b (in masura in care activitatea dvs este recunoscuta de o asociatie/fundatie ce activeaza in domeniile mentionate la art.4).

Succes!
Răspuns la discuția Cota tva
Cota ramane cea de pe factura emisa in nov. 2015, anume 24%.
Răspuns la discuția Dosar preturi de transfer
Buna ziua,
Continutul dosarului preturilor de transfer este reglementat de Anexa 3 a OMF 442/2016 publicat in MO74 din 02.02.2016. Va sfatuiesc sa apelati la un specialist pentru intocmirea dosarului sau macar sa cereti o revizuire daca decideti sa-l intocmiti pe cont propriu.
Răspuns la discuția Decont de cheltuieli extern
Buna ziua,
Nici o cheltuiala a asociatului nu este deductibila atata vreme cat acesta nu are vreo functie in companie (administrator sau angajat). Cheltuielile pot fi decontate, dar sunt NEDEDUCTIBILE.
Orice cheltuiala facuta de angajati in timpul deplasarii (in ex. dvs. cazare+bilete targ) se deconteaza in maxim 3 zile de la reintoarcerea din deplasare pe baza de decont de cheltuieli insotit de documente justificative aferente (facturi, chitante, etc).
Răspuns la discuția Activitate neimpozabila
Buna ziua,
1) activitatile pot fi delimitate in contabilitate pe baza de conturi analitice distincte, astfel, veniturile si cheltuielile aferente activitatii neimpozabile pot fi inregistrate distinct pe conturi analitice special create doar pentru acest gen de activitate; alternativ se poate tine evidenta distinct extracontabil (fise/situatii), iar pe baza acesteia se intocmesc declaratiile de venit (obligatoriu pastrati o copie a evidentei separarii veniturilor la dosarul fiscal al firmei);
2) activitatea de crestere a albinelor desfasurata de PFA: este impozabila cu 16% (venit agricol), daca aveti in vedere cresterea a mai mult de 75 familii de albine (sub 75 familii albine venitul este neimpozabil).
In general, nu am identificat vreo interdictie ca asociatul unui SRL cu unic asociat sa isi poata infiinta si un PFA.
Buna dimineata,
Veniturile din dividende obtinute de o persoana fizica romana sunt impozitate cu 5% chiar daca sursa dividendelor este o tara non-UE.Opinia mea se bazeaza pe prevederile Art. 130: Venituri obţinute din străinătate alin. (2) " Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia." => impozitat cu 5% conform cotei de impozitare de la venit din dividende.