Bună ziua
Legea am citit-o și eu, însă cele 2 articole nu răspund la întrebările mele punctuale : dacă primaria nu mi-a luat încă terenul, ba mai mult îmi eliberează acum autorizație de construcție iar eu ma apuc de construit însă nu termin casa, mai au cum sa îmi ia terenul?
Bună ziua
Acum 5 ani am obținut un teren în baza legii 15/2003, concesionat de primăria Tunari în vederea construirii unei locuințe. În 2018 am solicitat și obținut autorizație de constructie, însă până la acest moment nu am demarat lucrările. Acum am făcut rost de bani și as dori sa demareze. Intrebari:
1. Dacă obțin o noua autorizație și fac fundația, primăria mai poate sa îmi confiște terenul pentru ca nu am finalizat construcția?
2. Am un termen în care sunt obligat sa finalizez și sa intabuleze construcția?
Multumesc
Buna ziua ,
Acum 12 ani am cumparat un teren care facea parte dintr-un lot de 13 terenuri. La acel moment , accesul la toate cele 13 loturi se facea pe un drum care in acte nu figura ca si drum ( era proprietatea ApaNova ) . Din acest motiv , toti cei 13 proprietari au lasat cota parte din terenul cumparat ca si drum de servitute (toata lumea si-a ingradit acest drum , intrucat accesul se facea pe terenul ApaNova ) . Intre timp , acest teren ApaNova a trecut in proprietatea statului si acum figureaza ca si drum public, pe care toate cele 13 loturi il folosesc pentru acces.
Va rog sa imi spuneti ce trebuie facut pentru a putea solicita trecerea drumului de servitute in proprietate . Pot solicita trecerea in proprietate doar eu , pentru cota care imi revine ? Sau trebuie sa solicite toti cei 13 proprietari ? Ce trebuie facut in acest sens ? ( eventual o estimare de pret a costurilor aferente )
Multumesc anticipat
Buna ziua
Nu are nimeni un raspuns la problema de mai jos ?
Multumesc
mariusionutvoinea a scris:
Buna ziua
Detin o casa compusa din 2 corpuri , unul din ele fiind construit ulterior constructiei corpului 1 , cu o alta autorizatie .
Anul trecut am incercat sa intabulez acest corp 2 , motiv pentru care am apelat la un cadastrist . Acesta a facut masuratori la fata locului si m-a trimis la primarie cu schitele , pentru eliberare certificat de atestare edificare constructie.
Anul acesta am decis sa fac releveu pentru intreaga casa ( deci inclusiv pentru corpul 1 ) si am ales un alt cadastrist. Acesta a constatat ca masuratorile primului cadastrist erau eronate si a refacut releveele pe ambele corpuri , cu suprafetele corecte .
Lucrarea a fost respinsa de CF pe motiv ca au nevoie ca Primaria sa rectifice certificatul de edificare constructie emis anul trecut, si sa treaca noile suprafete . Cei de la primarie imi spun ca este ilegal sa faca asta , tinand cont ca la acel moment au emis actul in baza unor schite vizate de cadastrist .
In acest moment eu sunt cu lucrarea blocata , si nu stiu ce sa fac pentru a putea avea releveu .
Ma poate ajuta cineva cu o solutie ?
Concluzia este ca primul cadastrist a gresit , insa nu stiu daca ajuta cu ceva daca acesta isi recunoaste greseala.
Multumesc anticipat
Buna ziua
Detin o casa compusa din 2 corpuri , unul din ele fiind construit ulterior constructiei corpului 1 , cu o alta autorizatie .
Anul trecut am incercat sa intabulez acest corp 2 , motiv pentru care am apelat la un cadastrist . Acesta a facut masuratori la fata locului si m-a trimis la primarie cu schitele , pentru eliberare certificat de atestare edificare constructie.
Anul acesta am decis sa fac releveu pentru intreaga casa ( deci inclusiv pentru corpul 1 ) si am ales un alt cadastrist. Acesta a constatat ca masuratorile primului cadastrist erau eronate si a refacut releveele pe ambele corpuri , cu suprafetele corecte .
Lucrarea a fost respinsa de CF pe motiv ca au nevoie ca Primaria sa rectifice certificatul de edificare constructie emis anul trecut, si sa treaca noile suprafete . Cei de la primarie imi spun ca este ilegal sa faca asta , tinand cont ca la acel moment au emis actul in baza unor schite vizate de cadastrist .
In acest moment eu sunt cu lucrarea blocata , si nu stiu ce sa fac pentru a putea avea releveu .
Ma poate ajuta cineva cu o solutie ?
Concluzia este ca primul cadastrist a gresit , insa nu stiu daca ajuta cu ceva daca acesta isi recunoaste greseala.
Multumesc anticipat
Buna ziua
Pe 15 februarie am vandut o garsoniera iar termenul de eliberare este 15 martie. Nu am gasit unde sa ma mut iar cumpărătorul doreste o chirie foarte mare pentru a mai sta aici. Va rog sa imi spuneti daca pot anula contractul cu restituirea sumei incasate si a taxelor platite , in conditiile in care cumparatorul nu ar fi de acord cu aceasta anulare.
Multumesc
Buna ziua
Parintii mei au avut grija de un batran care , dupa deces, le-a lasat mostenire bunurile. Batranul ne-a spus de multe ori ca a avut o casa precum si foarte multe inventii care i-au fost confiscate de comunisti , insa nu exista niciun document in acest sens. Se mai poate face ceva pentru a afla unde era amplasata casa si pentru a o revendica ?
Multumesc
Buna seara
De curand am cumparat o garsoniera care nu este racordata la gaze. Doresc sa o racordez , insa presedintele asociatiei de locatari mi-a comunicat ca , pe coloana deja existenta ( platita de vecini ) s-a atins numarul maxim de garsoniere care se pot racorda ( 75 de garsoniere ) . Mentionez ca este un bloc cu 250 de garsoniere si cu 2 intrari . Solutia gasita a fost sa trag eu o coloana separat si sa astept sa fiu despagubit de catre alti vecini care se vor bransa la coloana platita de mine .
Am cerut cateva opinii si mi s-a spus ca acea coloana care exista deja trebuia montata obligatoriu astfel incat sa suporte bransarea tuturor garsonierelor din bloc . Va rog sa imi spuneti daca asa stau lucrurile , iar in aceasta situatie , ce anume ar trebui sa fac ( din auzite am inteles ca firma care a executat lucrarea ar fi obligata sa ii modifice debitul ) .
Multumesc anticipat
Va multumesc.
As dori sa va intreb daca totusi varsta vanzatorului poate reprezenta o problema (88 de ani ) .
Ar fi mai sigur sa mergem la un medic si sa facem si o expertiza din care sa rezulte daca este sau nu in deplinatatea facultatilor mintale ?
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Inteleg ca se poate incheia acest contract de vanzare-cumparare , insa eventualii mostenitori pot ataca actul pe baza faptului ca pretul nu a fost corect ?
Ar fi o varianta mai buna un contract de donatie cu acea clauza de uzufruct( sau intervine acel risc de care ati spus mai sus ) ?
Varsta de 88 ani poate fi o problema ?
Multumesc anticipat