avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Activitate therioni

Activitate therioni

Buna ziua.

Am o intrebare mai de incepator, poate, dar care imi creaza mici dificultati momentan.
Stiu ca in momentul angajarii, in contractul individual de munca se trece functia pe care urmeaza sa se incadreze candidatul luand in considerare atributiile si responsabilitatile pe care acesta urmeaza sa le aiba cat si o incadrare cat mai apropiata in functie de posibilitatile din Codul Ocupatiilor din Romania.
In COR, functia cea mai apropiata de ceea ce urmeaza candidatul sa fie contine cuvantul "manager" dar acesta nu va avea persoane in subordine.
In organigrama acesta se va raporta defapt managerului de productie, angajat cu COR de "sef proces fabricatie" , atunci care primeaza in sensul ierarhiei?
Organigrama sau codul COR?

Sper ca m-am exprimat cat de cat sa fiu inteleasa.
Buna ziua.

Tin minte, vag ce e drept, ca la un moment dat am citit undeva ceva informatie de genul ca angajatul care pleaca in delegatie intr-o tara din UE cu scopul de a instala produsul finit la client acasa, ca sa zic asa, ar trebui sa fie platit la salariul minim din acea tara (cel putin).
Oare stie cineva care este legea/directiva UE care reglementeaza asa ceva pentru a putea aprofunda prevederile?

Multumesc!
Buna!

Am urmatoarea nelamurire. In companie exista mai multe echipe, fiecare condusa de un coordonator.
Momentan, acesti angajati sunt inregistrati in REVISAL conform pregatirii fiecaruia (inginer mecanic, tehnician de nu stiu care, lacatus mecanic, etc).
Daca in organigrama si pe statul de plata apar ca fiind coordonator echipa x, atunci in REVISAL e de asemenea necesar trecut ca sunt sefi de sectie (cred ca asta e functia cea mai apropiata...daca exista altele, as aprecia in raspuns si sugestiile dvs.)?

Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Am o intrebare legata de diurna,
Mai exact, am inteles ca incepand cu luna ianuarie 2023 aceasta trebuie sa apara pe statul de plata, indiferent ca este deductibila sau nu.
In cazul acesta, daca este deductibila, va fi evidentiata separat si se va aduna direct la salariul net al angajatului sau trebuie doar sa fie vizibila pe stat fara sa trebuiasca sa se adune la venitul net?
Buna!
Am si eu o intrebare legata de numarul zilelor de concediu de odihna in cazul unui contract individual de munca cu 4 ore/zi.
Stiu ca in Codul Muncii la art. 145 alin. (1) scrie ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
De asemenea, stiu ca acestea in primul an de activitate se calculeaza proportional cu perioada lucrata.
Intrebarea mea este, pentru un contract individual de munca cu timp partial, 4 ore/zi de Luni pana Vineri, la cate zile de concediu de odihna are angajatul respectiv? Toate 20 sau doar 10, si de ce?
Multumesc anticipat!
Raspund tot eu in caz ca mai sunt altii in situatia asta.
Am intrebat la primarie la plati. Au zis ca nu. E nevoie doar de o adeverinta de la noul angajator cu data angajarii (respectiv data reluarii activitatii).
Buna.
Daca o persoana se afla in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de doi ani, si doreste sa isi reia activitatea, dar nu la angajatorul unde ii este suspendat contractul, ci in alt loc cu contract de munca nou, mai trebuie sa respecte cele 30 de zile pentru obtinerea stimulentului de insertie? Daca da, cum ar fi corect sa procedeze?
Multumesc in avans pentru raspunsuri!
In CCM s-a negociat cu reprezentantii salariatilor o marire colectiva de salar identica pt toti angajatii (acelasi procent pt toata lumea).
Intrebarea mea este, mai este obligatorie intocmirea de acte aditionale daca pentru marirea respectiva exista acordul dat prin contractul colectiv de munca sau ajunge decizia conform careia de la data x se maresc salariile cu y procent?
Mentionez ca in baza deciziei deja au fost marite salariile in Revisal si transmise la ITM.
Aplicarea sanctiunii disciplinare nu se poate face fara o cercetare, o comisie disciplinara. Dar pana acolo trebuie sa se faca un referat ma gandesc. Intrebarea e, poate sa imi faca referat si sa convoace o comisie pentru ce s-ar fi intamplat in 2020 daca am contractul suspendat pana in 2023?

Cornel Vasile a scris:

a) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

b) Nu mai exista protecția de 6 luni împotriva concedierii la revenirea din CCC.

Am ramas insarcinata in 2020, am lucrat pana in decembrie 2020 dupa care am intrat intai in concediul de odihna care mi s-a cumulat si cuvenit dupa care pe concediu medical de maternite (pre si postnatal). In timpul acesta s-a schimcat conducerea firmei. In data de 01.06.2021 s-a operat suspendarea contractului individual de munca pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani.. Am inetels ca mi se cauta nod in papura pe cand e sa revin la locul de munca pentru a ma da afara. Intrebarile mele sunt:
a. Avand in vedere trecerea a aproape doi ani, la revenire se poate sa imi faca referat pentru ceva intamplat in 2020?
b. Stiu ca 6 luni nu au voie sa ma concedieze prin reducere de post, dar au voie disciplinar?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!