avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Activitate RolandSachelarescu

Activitate RolandSachelarescu

Buna ziua!

Va propun urmatorul caz. In discutie va fi adusa familia noastra, compusa din mine, fiul cel mare, fiul cel mic, tatal decedat si mama in viata. Mama si tata au fost casatoriti 28 ani. Mama a achizitonat in 1991 un apartament din fonduri primite de la parintii ei. Pe actul de proprietate apare numai mama, dar apartamentul a fost cumparat in timpul casatoriei cu tatal meu, care a decedat de curand. Din cate stiu, tatal avea dreptul la 50% din apartament, fiind bun comun achizitonat in timpul casatoriei, chiar daca el nu a contribuit cu nimic. Mama mea vrea sa imi doneze mie apartamentul acesta.

In plus, fata de situatia descrisa mai sus, tatal meu are urmatoarele datorii in urma decesului (pasivul succesoral):

9100 lei poprire pe contul personal aflat la banca BCR (nu stim pe ce anume este aceasta poprire)
2100 lei impozite auto neplatite la Directia de taxe si impozite.

Mama tatalui meu a decedat in urma cu 3 ani si atunci s-a dezbatut si succesiunea intre tatal meu si cei doi frati ai lui. Tatal meu a mostenit 1/3 din cota parte a unui apartament de 3 camere, cealalta cota de 2/3 fiind mostenita de cei doi frati ai acestuia.

Apar urmatoarele intrebari:

1) Poate mama mea sa imi doneze mie apartamentul achizitionat de aceasta in timpul casatoriei cu tatal meu si pe care ea este proprietar in acte? (fratele mai mic nu are pretentie asupra acestui apartament deoarece o sa primeasca alt apartament primit mostenire de mama de la parintii ei, asupra caruia eu nu am pretentii)
2) Am inteles de pe site-ul notarului ca pentru efectuarea donatiei imi trebuie un certificat fiscal pe numele proprietarului apartamentului, eliberat de Administraţia Financiară competentă, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plăţile către Stat. In acest caz, proprietarul se considera mama mea, pentru ca ea este trecuta in actul de prioprietate? Sau trebuie sa aduc certificat fiscal si de pe numele tatalui, caz in care donatia nu poate fi efectuata fiindca tatal are datoriile mai sus mentionate?
3) Putem raspunde de datoriile tatalui doar cu pasivul succesoral al mostenirii primite de la el? (respectiv acea cota parte de 1/3 din apartamentul de 3 camere, pe care tatal l-a primit mostenire in urma decesului mamei acestuia)

Va multumesc!
nu
Buna ziua.

Lurcrez la o companie de outsourcing. Aceasta firma are contract cu alta firma mai mare si se ocupa de clientii acesteia.

Recent, vorbind pe chat cu unul dintre clientii firmei, am descoperit ca mai lucrase acolo inainte. M-a intrebat daca o managera mai lucreaza acolo si i-am spus ca a plecat acum o saptamana.

Activitatea mea se desfasoara pe chat si email.

Acum superiorii vor sa imi dea avertisment si posibil comisie de disciplina pentru divulgarea de informatii confidentiale.

Este legal acest lucru? Nu imi amintesc ca in contractul de munca sa mi se fi interzis sa divulg cand pleaca un angajat ci doar lucruri legate de activitatea firmei)
In acte sunt proprietar al vehiculului, in realitate, tata este pentru ca el a cumparat masina.

Nu sunt in relatii bune nici cu mama.

Doresc un sfat pertinent, daca exista vreo posibilitate sa scot masina de la anaf de pe numele meu in conditiile in care nu ma folosesc de ea.

Tatal nu vrea sa o cumpere fictiv de la mine, sa o scoata de pe numele meu, deci sunt intr-un impas.

Mi-au mai venit si doua amenzi pentru rovigneta neplatita, in valoare de 1400 lei, pe care tot eu am fost nevoit sa le platesc....
Buna ziua.

La 18 ani, fiind credul, am acceptat ca tata sa isi treaca masina pe numele meu. La vremea aceea se vehicula o lege cum ca daca ai avea mai mult de o masina in proprietate vei plati mai mult la impozit, asa ca mi-a propus si am acceptat.
Acum am 26 ani, am trecut demult peste posibilitatea intelegerii amiabile fiindca nu am cu cine, am niste parinti denaturati si nenorociti.

Problema este ca nu isi plateste impozitul la masina, masina are motor de peste 3000cmc si impozitul vine foarte mult. Eu nu am primit niciodata ajutor din partea tatalui cu ceva, nu i-am cerut nimic, etc. Asa ca nu sunt obligat sa platesc impozit pentru un bun pe care nu il folosesc.

Efectiv m-am saturat sa mi se puna poprire pe salariu atunci cand am cea mai mare nevoie de bani, ma trezesc cu conturile blocate din ******** din cauza ca nu isi plateste el impozitul. Si asa am salariu modest, stau cu chirie si nu imi permit sa platesc pentru altii.

Am incercat sa il fac sa isi plateasca impozitul, in 2015 a facut un contract de comodat cu mine, care a expirat in 2017, in care se obliga sa imi plateasca impozitul pe masina. Acest lucru nu s-a intamplat.

Cand ii platesc eu impozitul si ii cer banii, se scuza ca nu ii are, nu este un om corect si calculat ca mine, care isi plateste intai datoriile si dupa isi pastreaza bani pentru nevoi.

Ce pot face ca sa nu mai fiu pus in situatia sa platesc pentru aceasta masina pe care nu o folosesc? Ce solutii exista? Va multumesc!

Buna ziua. Azi am o programare pentru examenul de medicina muncii la un job foarte bine platit. Este un job de birou, conditii normale de munca. Nu am de gand sa comit fals in declaratii si sa ascund faptul ca am astm bronsic, in cazul in care medicul ma intreaba. Sunt insa foarte ingrijorat ca as putea fi declarat inapt datorita faptului ca sunt astmatic. Exista prevederi legale privind bolile care constituie un motiv de a fi declarat inapt pentru munca de birou, in cazul meu?

Mentionez ca la locuri de munca anterioare, am fost intrebat daca sufar de boli grave, gen epilepsie sau diabet si am spus ca nu. Insa, nu am fost intrebat si despre astm si nu am mentionat acest lucru.

De asemenea, imi controlez terapeutic astmul cu bronhodilatator ventolin si nu am mai avut o criza demult, insa mai tusesc la raceli.
Buna ziua. Am nevoie de un sfat pertinent in legatura cu urmatoarea situatie:

In aprilie 2017 am contractat un credit in lei, in valoare de 14000ron de la BCR, pe o perioada de 5 ani, cu dobanda fixa.. La momentul respectiv, am obtinut creditul pe baza unui contract pe perioada nedeterminata de la fostul loc de munca. Intre timp, in octombrie 2017 nu am mai suportat presiunile exercitate de fostul angajator pentru ca descoperisem niste nereguli in firma, asa ca am fost nevoit sa imi dau demisia.

Intre timp, am cautat alt job, dar nu am reusit sa ma angajez instant, cum ai pocni din degete si mai ales, pe un contract pe perioada nedeterminata. Am stat 28 zile pana am gasit un job, cu un contract pe perioada determinata. Intre timp, am toate ratele achitate la zi, fara restante.

Insa, nu am anuntat banca cu privire la schimbarea locului de munca fiindca ma asteptam deja la ce urma sa se intample. Nu vroiam sa fiu dat in judecata si sa fiu dator zeci de ani si nici nu se punea vorba de o reesalonare din cauza ca aveam contract pe perioada determinata de 6 luni.

Acum doua luni, atunci cand vroiam sa depun bani in contul curent pentru a acoperi rata, am constatat ca banca a si aflat ca ceva este in neregula, ocazie cu care mi s-a afisat pe ecranul ATM-ului ca trebuie sa actualizez datele personale.

Repet, intotdeauna am platit ratele la timp, iar sotia mea m-a ajutat sa platesc atunci cand eram in cautare de un loc de munca. Insa, nu inteleg de ce ar trebui sa tac si sa inghit si sa accept presiunile unui angajator corupt doar fiindca se presupune ca voi lucra toata viata la jobul ala....

Acum doua saptamani am fost la un interviu si am gasit un job in domeniul IT, platit foarte bine(cu 50% mai mult fata de suma pe care o castigam la primul job si care a fost acceptata de banca pentru accesarea creditului), de data aceasta cu contract pe perioada nedeterminata. Voi incepe de la sfarsitul lui februarie.

Ce risc sa patesc? Ce ar trebui sa le spun celor de la BCR?
Buna ziua.

In dimineata zilei de astazi, am circulat cu 20km peste limita legala pe o portiune de drum din dreptul benzinariei Lukoil din comuna Pantelimon, inainte de sensul giratoriu.

Fiind pe banda 3, am observat prea tarziu echipajul de politie care era amplasat strategic cu radar (cred eu)

Din cercetarile pe care le-am facut, Politia Pantelimon din cadrul IPJ Ilfov nu are o brigada de politie rutiera.

La cateva ore dupa eveniment, dupa ce masina de politie cu pricina nu mai era stationata acolo, am trecut pe la sediul politiei din Pantelimon pentru a ii intreba daca am luat amenda si daca pot declara atunci ca eu am fost la volan. Un politist mi-a spus ca acel VW Polo pe care l-am vazut eu stationat nu avea radar. (desi nu inteleg ce cauta in curba aceea fara radar, fiindca nu oprea pe nimeni)

In fine, problema mea este urmatoarea. Nu stau la adresa din buletin, sunt certat cu familia si am platit pe cineva ca sa ma ia in spatiu. Daca imi vine scrisoare de la politie cu confirmare de primire, pentru a le comunica cine a fost la volan, nu ma vor gasi acolo.
Eu locuiesc in comuna Pantelimon cu chirie.

Unde sa ma duc eu ca sa declar ca eu am fost la volan pentru a nu primi amenda aceea din clasa a IV-a de sanctiuni pentru nedeclarare?
Trebuie sa trec din nou pe la Politia Locala Pantelimon sau pot sa ma duc direct la Udriste in sector 3 Bucuresti? (depasirea de viteza s-a produs pe teritoriul comunei Pantelimon si nu stiu daca cei de la Udriste imi vor trimite citatia)


Pe scurt:

Nu locuiesc la adresa din buletin, am depasit viteza legala cu 20km/h pe teritoriul comunei Pantelimon (unde locuiesc) si nu stiu unde sa declar ca eu am condus autovehiculul personal deoarece daca imi trimit citatie cu confirmare de primire la adresa din buletin, eu nu stau acolo.
Pe procesul verbal de primire a telefonului si cartelei de acces pe care l-am semnat nu scria nimic despre traficul de date si in ce scop pot folosi telefonul. Nici in fisa postului nu este mentionat. Deci, constituie ce am facut abatere disciplinara?
Buna ziua. Asa cum spune si titlul, am cauzat un prejudiciu firmei unde lucrez.

Am primit un telefon de serviciu si am utilizat internetul de pe el in scop personal, cauzand pagube de aproape 90 euro.

Mentionez ca la inceput, nu am fost instiintat ca am o anumita limita pe care trebuie sa o respect in ceea ce priveste traficul de internet.
In nestiinta mea, am crezut ca daca am minute nelimitate in vodafone, atunci am si internet.

In fine, greseala este facuta, am recunoscut-o. Cei de la societate mi-au inmanat o instiintare unde ma intreaba care este motivul pentru care am produs aceasta paguba pe telefonul de serviciu, ce era destinat doar pentru utilizarea in interes de serviciu.
Le-am scris in nota acest lucru, ca nu am fost instiintat, ca recunosc si ca imi asum consecintele.

Apoi m-au intrebat in scris, cum planuiesc sa acopar aceasta paguba. Le-am scris ca din fonduri personale, odata ce iau salariu. Ei sunt constienti ca nu imi pot retine din salariu dpdv al Codului Muncii.

Vor sa imi faca un referat si ma astept sa fiu dat afara. Sunt un om de cuvant, am fost prost ca am consumat date, imi asum si voi plati. Va intreb pe dvs. care este decursul lucrurilor dpdv. legal, ca sa stiu la ce sa ma astept.

Poate constitui aceasta un motiv pentru care sa fiu dat afara?#-o
Viata mea depinde de acest job pentru cel putin 3 luni de acum incolo, pana cand o sa am bani de chirie in plus ca sa fiu asigurat in caz ca imi gasesc in alta parte de lucru.