avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Activitate heto

Activitate heto

Vedeti noul cod penal in care contractele de inchiriere au titul executoriu.
Cred ca eram beat cand am scris asta. E vorba de noul cod civil intrat in viogare la 1 februarie 2013.


Conform noului cod civil avem articolul [ link extern ]

din cate stiu eu noul cod civil nu se aplica retroactiv, asta inseamna ca toate contractele semnate anterior intrarii in vigoare a noului cod civil se supun vechiului cod civil, s-ar putea sa gresesc.

Contractul de inchiriere incheiat in forma autentica, la notar, are avantajul ca este prin el insusi titlu executoriu, fara alte formalitati.

Exista termenul de "tacita relocatiune" - [ link extern ] .

Ce as face in locul dumneavoastra? In primul rand notificare prin executorul judecatoresc de faptul ca nu si-au indeplinit obligatiile din contract. Nu m-as lega de data limita a contractului, pentru ca nu i-ati notificat inainte ca acesta sa expire, el s-a prelungit pe perioada nedeterminata, daca nu e expres mentionat altfel in contract. Dupa notificare, in cazul in care nu vor parasi locuinta, apelati la un avocat, inarmati-va cu rabdare si introduceti in instanta o actiune de evacuare. Puteti solicita prin Ordonanta presedintiala sa se faca evacuarea, dar pararea mea este ca nu aveti nicio sansa ca aceasta actiune sa fie admisa de catre instanta. Vedeti aici: www.avocatnet.ro/content/art...

Sincer, nu stiu ce as face daca as fi in locul dumneavoastra. Un proces va fi lung si costisitor, pe cale amiabila este foarte greu. Primul lucru e clar, notificare prin executor. Apoi, inainte de a incepe o actiune civila as merge la enel, gaz, etc. si as debransa casa, in speranta ca ii voi determina sa plece.... Abia pe urma as face o actiune in instanta.
n53 a scris:

În ideea că ne vom respecta reciproc, vă invit la o discuție prietenească pe acest subiect și potrivit speței în cauză : dacă potrivit legislatiei, N.C.Penal va intra probabil în vigoare la 01 feb.2014, oare, la ce-i va folosi acum utilizatorului ”Rmilitaru” titlul executoriu al Contr. de închiriere, afirmă utilizatorul ca fiind ”neprelungit” ? Nu cumva, ar trebui să vedem clauzele contractuale ? Nu cumva, acel contract prin însusi clauzele lui s-a prelungit în mod ”automat” astfel ar fi cumva valabil pe durată nedeterminată ? Constituie sau NU actualul contract de închiriere azi ”titlu executoriu” ?


Nimeni nu poate da un sfat cu adevarat util fara a vedea contractul. Lucrurile sunt atat de sensibile si de complicate incat doar discutand concret fiecare situatie se poate ajunge la o concluzie.
n53 a scris:

ar trebui sa aveti niste clauze în contract cu privire la reziliere etc etc

1) până la avocat ar fi posibil să încercați cu o sesizare si la Poliție
A) violare de domiciliu - ar.192 C. Penal : Patrunderea fara drept, în orice mod, într-o locuinţa, încapere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fara consimţamântul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.

B) si tulburare de posesie potrivit Codului Penal, art.220-Tulburarea de posesie

2) da, un avocat ar fi cel mai bun lucru ;
3) luati în calcul cheltuielile unui eventual proces si probabila neplăcută situație ca respectivii fosti chiriasi să nu poata fi solvabili ;
4) promovarea unei acțiuni în instantă de evacuare rapidă-Ordonanța Presedintială.



Nicio sesizare la politie nu va avea succes in astfel de cazuri. Daca nu exista un contract, este mai greu sa scoti o persoana din aceea locatie. Fapta nu se incadreaza la violare de domiciliu. Din contra, daca proprietarul va intra fara acceptul chiriasului in aceea locuinta, EL proprietarul, se va face vinovat de violare de domiciliu.
Fapta nu se incadreaza la tulburare de posesie, intrucat respectivii au avut inclusiv un contract.
Fara a stii ce contine contractul dintre cele doua parti, nimeni nu va poate da niciun sfat util. Clar nu aveti cum sa apelati la politie, nu aveti argumente. Trebuie sa va adresati justitiei sau, daca aveti un contract bine intocmit puteti sa apelati direct la executorul judecatoresc. Vedeti noul cod penal in care contractele de inchiriere au titul executoriu.

Violare de domiciliu? tulburare de posesie? n-aveti nicio sansa nici la politie si nici in instanta cu astfel de cereri.
Răspuns la discuția donatie
Tatal dumneavoastra a mai avut frati? Donatia s-a facut prin act notarial? A fost donatie sau contract de vanzare-cumparare?
La nivel teoretic imobilul ramane descendentilor tatalui dumneavoastra(adica dumneavoastra, respectiv fratilor dumneavoastra), asta daca vreun alt descendent direct de-al bunicii(frate al tatalui sau copii ai fratilor in cazul in care acestia din urma sunt decedati)nu ataca in instanta actul de donatie.
Răspuns la discuția contract de intretinre
Orice contract poate fi atacat in instanta. Daca au sau nu sanse de castig, asta e altceva. Contractul de intretinere este mai greu atacabil decat un contract de vanzare cu uzufruct viager. Dumneavoastra trebuie sa aveti dovada ca intr-adevar ati ingrjit-o pe soacra dumneavoastra(transferuri bancare, chitante de mana, scrise si semnate de soacra dumneavoastra). In acest fel, aveti sanse mult mai mari de castig in instanta.
Răspuns la discuția Ce inseamna sentinta asta?
Pe scurt: SNI a fost condamnat la 1 an de inchisoare, cu suspendare. Asta inseamna ca daca vreme de 3 ani inculpatul nu mai calca pe bec, nu va face acest 1 an de inchisoare. Daca in decursul celor 3 ani mai primeste vreo condamnare, la aceea condamnare se va adauga si acest an de inchisoare. Inculpatul mai este dator statului cu 700 de lei, cheltuieli de judecata. Inculpatul putea sa faca recurs in 10 zile de cand i-a fost adusa la cunostinta sentinta.
Intrebarea este foarte dubioasa. Ce intelegeti prin "loguri"? Daca este vorba de istoricul de mesaje raspunsul este "cat doriti dumneavoastra".

[ link extern ]
Răspuns la discuția Cazier judiciar
amenda penala apare in cazier. Amenda administrativa nu apare.

S-a discutat aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Răspuns la discuția Solicitare daune morale
Cod civil: art.998 - 999

Decretul nr.31/1954 art.54

Dispoziţiile art.54 Decretul nr.31/1954 privitor la persoane fizice şi persoane juridice, nu face distincţie între persoanele fizice sau juridice şi nici nu limitează drepturile nepatrimoniale ocrotite, dreptul persoanei juridice de a obţine daune morale pentru vătămarea oricărui drept nepatrimonial.

Persoana juridică trebuie să dovedească prejudiciul nepatrimonial suferit.
Răspuns la discuția restanta la banca
Cum adica ati conventi "verbal"? Totul se face in scris, pe acte. Banii care i-ati dat timp de 4 ani, lunar, au acoperit ratele lunare. O rata lunare este constituita din dobanda si principal. Va recomand sa cititi despre Principal si Dobanda ce inseamna fiecare. Nu de putine ori oamenii au un soc cand afla ca din suma datorata bancii ei au platit in ani de zile o parte infima si ca datoria lor, dupa ce au aparut penalitatile este aproape la fel de mare ca in prima zi.

Firma de recuperare poate sa va actioneze in instanta, sa ceara executarea dumneavoastra silita(daca aveti bunuri proprii: masina, casa, terenuri, etc. vor putea fi executate) si poate cere propire pe salariu pana la 1/3 din venit(in stabilirea cotei de propire intra multe alte detalii ce sunt la latitudinea judecatorului, 1/3 din venit este limita maxima pentru un singur creditor). In acest timp veti avea de platit penalitati si cheltuieli de judecata. Nu e o situatie prea roza. Incercati sa ajungeti la un acord cu firma de recuperare.