Singura varianta este sa solicitati divortul la instanta, conform art. 373 lit. b Codul civil, divorţul poate avea loc atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.
Acelasi loc de munca angajatorul o sa vi-l asigure, in conditiile in care contractul de munca este suspendat în situaţia concediului pentru creşterea copilului.
Art 60 al 1 lit e din Codul muncii mentioneaza cu privire la concediere: "Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă: pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;"
Se poate apela la instanta de judecata indiferent daca sotii sunt sau nu de acord cu divortul. Doar in cazul in care exista acordul sotilor pentru desfacerea casatoriei, se va putea face la notarul public.
Potrivit legii, este interzisa savarsirea oricarui act de violenta asupra minorului, astfel incat instanta poate considera indreptatita sesizarea celuilalt parinte.
Instanta are in vedere interesul superior al minorului, respectiv care dintre parinti ii poate oferi cele mai bune conditii de crestere si educare (in cadrul procesului se efectueaza si o ancheta sociala, care elaboreaza concluzii si propuneri cu privire la locuinta minorului). Chiar daca nu aveti venit, instanta va analiza si celelalte elemente/criterii in momentul deciziei cu privire la incredintarea minorului dvs. Plata pensiei de intretinere este o obligatie legala si sotul dvs. nu poate fi exonerat de obligaţia de a contribui la cheltuielile de creştere şi educare ale copilului său minor, aflat în stare de nevoie.
Puteti cere majorarea pensiei de intretinere, aratand ca a intervenit o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea (fostul sot) şi nevoia celui care o primeşte (minorul) cu mentiunea ca pensia de întreţinere se stabileşte până la o o treime pentru 2 copii.