avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Activitate Legal1228

Activitate Legal1228

Discuție Restituire CNAS
Buna seara!

Daca nu sunt asigurat si platesc asigurarea pe 1 an de zile, daca ma voi angaja in 2 luni, imi voi putea recupera de la CNAS suma platita pe restul de 10 luni, avand in vedere ca angajatorul va plati contributiile din momentul angajarii?

Multumesc!
Buna ziua!

De 30 ani detin o casa veche cu teren intr-o zona rurala. Am vrut sa fac cadastrul si sa o inscriu in CF, dar cei de la Registrul Agricol mi-au spus ca nu pot sa fac cadastrul decat temporar si ca nu pot construi nimic acolo. Mi-a dat solutia sa donez casa cu terenul sotiei sau fiului si apoi sa imi doneze ei inapoi si astfel voi putea construi. Nu inteleg de ce nu pot sa fac cadastrul, sa inscriu in CF si sa construiesc o casa, dar daca donez cuiva atunci pot. Am act de vanzare-cumparare pe casa si o parte din teren, semnat de judecator acum 30 ani. Pentru restul terenului am un act de mana.
Imi puteti spune ce pot sa fac sa inscriu casa si terenul in CF? As vrea sa construiesc o alta casa acolo.

Multumesc!
Buna ziua!
Sotii casatoriti sub regimul comunitatii legale pot sa schimbe acest regim cu regimul separatiei de bunuri pe cale notariala (prin conventie matrimoniala) sau pot alege acest regim doar pe cale judiciara?

Daca se poate schimba regimul comunitatii legale cu cel al separatiei de bunuri, trebuie sa se faca partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei?
Răspuns la discuția Mostenitorii sezinari

Mulțumesc pentru răspuns!
MihailZC a scris:

Pe lângă stăpânirea de fapt exercitată asupra patrimoniului succesoral, sezina le conferă moştenitorilor sezinari şi dreptul de a administra acest patrimoniu şi de a exercita drepturile şi acţiunile defunctului. Deci mostenitorii sezinari nu au dreptul de dispozitie asupra bunurilor din masa succesorala, nu le pot instraina ci le pot administra. Ramane de stabilit daca taiarea unor arbori dintr-o masa impadurita constituie act de administrare sau nu. Cata vreme au fost taiati doar anumiti arbori, eu cred ca acesta poate fi considerat un act de administrare.
Oricum ar fi, in lipsa de o prevedere legala contrara, mostenitorii sezinari pot exercita aceste acte de administrare doar impreuna, prin acordul tuturor. In lipsa acestui acord, mostenitorii sezinari trebuie sa se adreseze instantei pentru stabilirea modului de administrare a patrimoniului succesoral pana la dezbaterea succesiunii si incheierea partajului succesoral.

Buna seara!
Mostenitorii sezinari au dreptul de a vinde bunuri care fac parte din masa succesorala fara acordul celorlalti mostenitori sezinari? Sau pot acestia sa scada valoarea bunurilor din masa succesorala, de exemplu prin taierea unei parti importante de copaci dintr-o padure? Deci inainte ca succesiunea sa fi fost dezbatuta si impartita.
Răspuns la discuția Taxe succesiune


Cabinet de avocat "Elena Viorica Mavhima" a scris:

Cheltuielile de judecata - mai putin onorariile de avocat-se impart intre mostenitori proportional cu cota parte ce revine fiecaruia din mostenire. Onorariile avocatiale se compenseaza.

Va mulțumesc!
Discuție Taxe succesiune
Buna ziua!

In cazul unui proces pentru dezbaterea si impartirea succesiunii, taxele platite de reclamant (taxa de timbru, cheltuieli expertize etc), vor putea fi recuperate (partial) de la ceilalti mostenitori?
Daca se poate, se recupereaza in functie de cota fiecarui mostenitor(cote diferite) sau taxele se impart egal intre mostenitori indiferent de cota?
Multumesc!
Buna seara!
Daca nu te prezinti la procesul de succesiune deschis de ceilalti mostenitori, se mai poate considera ca ai renuntat la mostenire, daca ai facut declaratie notariala de acceptare expresa a mostenirii in termenul legal de 1 an?
Cum se va desfasura procesul in caz de neprezentare?
Multumesc!
Buna ziua!
Se poate face la notar o procura generala?
Sa desemenzi pe cineva sa se ocupe de treburile tale (ridicare acte, amenpzi, ridicare documente medicale etc) cand esti plecat, in afara actelor de dispozitie. Este posibil?
Multumesc!


raluk0207 a scris:

Intalniti-va cu toții, discutați, puneti-va de acord cum si daca veti dezbate succesiunea la notar. Dacă nu va înțelegeți, mergeți în instanță.
La notar trebuie să fiți de acord și prezenți cu toții.
Mergeți toti, ori unul dintre dvs la notar, luati informații cu privire la actele necesare, obțineți o programare, va anunțați intre dvs si la data respectivă, sunteti cu toții prezenți.
Notarul nu va anunța, nu va cheamă de acasă, nu trage de dvs. Mai are si altceva de facut.
Cine nu se poate prezenta personal, dar are pretentii la succesiune, să trimită o procura speciala prin care împuterniceste o altă persoană să îl reprezinte la dezbaterea succesiunii.
Cine nu se poate prezenta personal, dar nu are nicio pretentie cu privire la bunurile din masa succesorala, să dea declarație de renunțare la mostenire.
La notar nu intereseaza cine ce acte de acceptare tacită a făcut. Procedura se bazeaza exclusiv pe acordul moștenitorilor.
Decăderea din drepturile de moștenitor, pe motiv că în termen de 1 an nu s-a facut niciun act de acceptare, o constata numai instanța.


Mulțumesc frumos, doamna Raluka! Răspunsul dvs. m-a lămurit și m-a ajutat foarte mult.
Numai bine!