Daca firma le-a platit/recunoscut pana anul trecut sporul de fidelitate pe grila veche, +25 ani lucrati in firma(acela era ultimul prag, indiferent ca aveau 30-35 de ani lucrati), nu inteleg cum de i-a lasat pe dinafara pe noul CCM, cand clauza aceea cu "prin exceptie..", exact pentru ei a fost introdusa, pentru angajati "lasati pentru o vreme acasa", din motivul ca e mai ieftin sa nu fie atatia prezenti iarna la reparatiile capitale, cand vanzarile sunt zero, dar ei sunt angajati fideli. Deci, pana in 2022 ii incadrezi corect la +25 si dupa aceea, pe noul CCM, cu procente/an lucrat in firma, le zici oamenilor ca undeva in 2005 se intrerupe ceva si le recunosti doar 17 ani. Pai pentru intreruperea aia a fost introdusa clauza "prin exceptie", despre care firma se face ca ploua. E vorba de o mana de oameni, 6-7 intr-o fabrica, mai sunt cam tot atati la o alta fabrica "sora", in alta parte a tarii. Toti au peste 30 de ani lucrati in firma, au fost fideli. Diferenta de la, sa spunem, 17 ani recunoscuti, la 32-35 de ani, inseamna pentru unii dintre ei o factura la incalzire pe timp de iarna a unei garsoniere. Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri si daca discutia se lungeste si se duce in derizoriu imi cer scuze.
Multumesc mult pentru raspuns. E ca naiba, din cate inteleg aia cu "Prin excepție, se ia în calcul și vechimea realizată în baza unor contracte individuale de muncă anterioare, în cazul salariaților cărora anterior le-a încetat contractul pentru motive ce nu țin de persoana salariatului.." n-are nici o valoare juridica, nu ne putem agata de ea. Stima!
Baza legala pentru redobandire spor fidelitate. Buna seara, va voi expune o situatie mai alambicata. Am colegi cu 25-30 de ani in firma, carora, prin tertipuri legale practicate prin anii 90-2000 le erau desfacute CM pt 1-3 luni, cat durau reparatiile capitale la fabrica, iarna, iar apoi erau din nou la munca cu drepturi depline. Actionariatul firmei s-a schimbat de cateva ori pana in 2018 dar acelor colegi le-a fost acordat Bonusul de fidelitate fara a se tine cont de acele intreruperi de contract (banuiesc ca li s-au scazut lunile state acasa, din politica fabricii). In 2018 se schimba iar actionariatul, precum si Numele firmei. Ca parte la negocierea CCM din 2022, in calitate de reprezentant al angajatilor am obtinut asta: "- cu privire la sporul de fidelitate – Compania va acorda o majorare anuală la salariul de bază de x%/an pentru fiecare an vechime în X.. . Se iau în calculul vechimii, ca vechime asimilată în X..pentru determinarea sporului de fidelitate, și vechimea salariaților în Companii preluate de X.., și în care s-a realizat un transfer al salariaților. Pentru determinarea vechimii în X.. , se are în vedere vechimea continuă în X.. . Prin excepție, se ia în calcul și vechimea realizată în baza unor contracte individuale de muncă anterioare, în cazul salariaților cărora anterior le-a încetat contractul pentru motive ce nu țin de persoana salariatului sau în cazul inaptitudinii fizice și/sau psihice." Deci, prin exceptie se ia in calcul.... . Cu toate astea, colegi cu aceeasi vechime in firma, unul ia spor aferent pentru 32 de ani (fiind chemat la munca pe durata reparatiilor capitale) iar altul pentru 17 ani, vina celor cu 17 ani fiind ca firma a intrerupt temporar contractul, NU DIN VINA ANGAJATULUI, exact cum s-a convenit in CCM. Dar de peste un an, firma nu a gasit o rezolvare la aceasta problema sau nu vrea sa o gaseasca. Anterior CCM din 2022, acelor colegi li se recunostea Sporul de fidelitate, care era in cuantum fix pentru peste 25 de ani lucrati in firma. Ajutati-ma , va rog, sa-i ajut pe colegii mei. Stima!
Multumesc pentru raspuns. Nu ma interesa sa mostenesc eu pe cineva ci...concret: sunt burlac, nu am copii, am 2 frati, 2 nepoti (copiii fratilor) si pe batrana mama in viata, care locuieste cu mine. Sunt inca ok, merg la munca, dar prin hartoagele de pe la medici scrie "risc inalt de accident cardiovascular" sau ceva de genul asta. Unul din nepoti a plecat prin tari straine si a uitat de 10 ani si de "unchiu" si de "mamaie", nu a sunat de 10 ani, macar sa zica un "La multi ani"., desi o duce bine pe unde e. Celalalt nepot e aproape de mine, e prezent in viata noastra, fara vreun interes ascuns, abia a implinit 18 ani si parintii lui i-au putut oferi si un trai decent si o educatie ok (fie vorba, la 18 ani e posibil sa aiba mai multi bani in cont decat mine...la cu totul alta varsta). Ma gandeam ca daca se intampla sa fac un infarct si sa dau coltu', as fi mai impacat sa stiu de-acum ca bruma de banuti acumulati la Pilonul 2 sa mearga catre acest nepot. Ar fi si de prost gust si de rasu' lumii ca celalalt nepot sa emita pretentii la vreun bun sau vreun leu din ce ar ramane dupa mine (e vorba si de apartament, si de altele), dar sunt suficiente stiri pe la TV, cu Gheo' care i-a dat fratelui cu sapa in cap, pt o disputa pe 10m patrati de pamant.
Pilonul 2 pensii - "mostenitor direct". Care sunt mostenitorii directi si daca un mostenitor indicat intr-un testament este suficient de "direct"? Multumesc.
Testament. Se poate face un testament in care sa fie stipulat ca dupa moartea mea, apartamentul meu ramane in folosinta (cu toate drepturile unui proprietar, exclus instrainarea apartamentului)) mamei mele, pana la moartea ei, apoi ramane in folosinta unui frate ( cu aceleasi clauze, folosinta..., exclus instrainarea..), pana la moartea lui, APOI, dupa moartea fratelui, unic mostenitor, cu drepturi depline, sa fie un nepot? Suna alambicat, dar nu e. Pot oricand sa "dau coltul", probleme cardiace, etc. Am 2 frati, eu, burlac, nu am mostenitori. Daca e sa se intample beleaua, vreau ca mama sa fie ok pana la sfarsitul vietii, La fel vreau sa fie si unul din fratii mei, plecat de amar de vreme prin Europa, la munca. Cand se va retrage de prin Europa vreau ca el sa fie ok, in apartamentul meu. Dupa moartea lui, insa, vreau sa desemnez unic mostenitor, cu drepturi depline, fiul celuilalt frate (fratele calator avand o fiica, care ar putea veni cu pretentii la mostenire dupa unchiu').
Petitie catre Politia Romana
Ne-am pricopsit cu niste vecini supergalagiosi, fara nici o morala, fara..etc. Sunt pe cale de a trimite o petitie online catre IPJ, cu tabele semnate de locatari a 2 blocuri. Petitia va fi in nume colectiv, cu atasamente de rigoare (tabele), dar totusi nominala. Nu vreau ca politia sa-mi bata la usa , ca ma pot astepta la orice de la indivizii astia. Ma pot prevala de vreo lege/act normativ...etc, pe care-l pot invoca in petitie? Mai fratilor, aveti tabele cu semnaturi, va rog nu bateti la usa mea!
Procura notariala cu titular in izolare COVID.
Fratele meu va veni in tara pentru 14 -16 zile dintr-o tara..."zona rosie". Va intra in autoizolare, etc..., problema e ca vine sa-si reinnoiasca pasaportul. Cum poate face procuri notariale (depunere acte, ridicare pasaport nou) pe numele meu, el fiind in izolare , cand din ce stiu prezenta titularului la notar este obligatorie. Astept raspunsuri urgente ! Stima!
Buna ziua. Problema/intrebarea la care voi ruga pe cineva sa raspunda este a unui prieten. Divortati in urma cu 2 ani, copilul a ramas la mama, cu custodie comuna, dupa un grafic stabilit de instanta, grafic respectat de catre parinti, chiar facut la mica intelegere de multe ori, " pot sa-ti aduc fata pentru 3 zile, ca inca nu mi-au dat concediu?, etc". Problema este ca mama aduce copilul la poarta tatalui, sau il ia din acelasi loc (fostul domiciliu conjugal), dar tatal nu stie de 2 ani decat localitatea in care locuieste copilul, nu si adresa unde locuieste copilul lui. Aceasta adresa s-a schimbat in cateva randuri, in functie de perioade mai faste sau nefaste din punct de vedere financiar (garsoniera inchiriata, apartament liber temporar al unei surori, plecata in strainatate, alta garsoniera, mai nou ar fi vorba de alta locuinta cu chirie, din cele spuse de copil), precum si de posibilitatile financiare si nu in ultimul rand toanele, ale fostului concubin sau ale actualului (concubini dupa divort). Mama ii "preda" copilul tatalui doar prin benzinarii sau parcari de supermarketuri, la fel e si procedura de "preluare", neacceptand vreodata sa spuna unde locuieste, in fapt unde locuieste copilul prietenului. Satul de instante, deloc interesat de plangeri la Politie, care ar putea induce o stare de disconfort in "famila" mamei, ce s-ar putea repercuta asupra copilului, prietenul vrea sa afle cum poate stii daca sunt in regula conditiile in care locuieste copilul si mai ales " Nae, nu stiu de 2 ani unde locuieste fetita mea!" Inainte de a sesiza Autoritatea Tutelara (sau cum s-o numi), prietenul vrea sa-i inmaneze un print cu un text de lege fostei sotii, sa o zgudure un pic si sa o faca sa inteleaga ca nu e corect cum procedeaza.
Va rog mult un raspuns. Stima.
Acel text de lege ar fi raspunsul la problema/intrebare sau un sfat, cum ar trebui sa procedeze.
Buna dimineata. Nu reusesc sa gasesc niciunde specificat ca se aplica contraventie pentru circularea nejustificata cu autoturismul, pe banda a doua, fara a reveni pe prima banda si in ce ar consta (cuantum, puncte de penalizare). Stiu clar din Codul rutier ce obligatii am, de a reveni pe prima banda, oricand este posibil si eu asa procedez. Problema e ca am doi Toma Necredinciosu', colegi de munca, altfel copchii faini, care nu inteleg de ce nu pot merge ei cu 50-59 km/h in localitate pe banda a 2-a nestingheriti, in timp ce vine altul din spate cu 100 km/h. "Eu circul cu viteza legala,..." etc.. Va rog raspuns. Stima!