avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Activitate Loredana Șerban

Activitate Loredana Șerban

Salariata trebuie sa completeze o declarație prin care introduse coasiguratul, copie act identitate coasigurat, dovada faptului că persoana coasiguratul nu înregistrează venituri (adeverința ANAF / primărie sau declarație pe proprie raspundere)
Da, se poate, va trebuie certificat digital pentru a semna electronic actele.
Daca 350 lei e salariul net, poate lucra cu o normă parțială zilnica de 1 ora și 45 minute, legal vorbind
Referat întocmit de superiorul ierarhic direct, înregistrare sub forma de absențe nemotivate; atenție, suspendarea trebuia raportată in Revisal și termenul e depășit (exista posibilitatea aplicării unei amenzi în cazul unei inspectii ITM); îi dați un avertisment scris și orele nelucrate se pontează ca absențe nemotivate, respectiv nu plătiți nici salariu net și nici contribuții pentru perioada cu pricina
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca fata este este încadrată la studii de zi și nu lucrează, o puteți lua în întreținere pe baza unei declarații tip puse la dispoziție de angajator, a unei copii a actului de identitate al acesteia și a unei adeverințe emise de facultate; astfel veți face o mica economie la nivelul impozitului pe venit datorat bugetului de stat, salariul net rămânând puțin mai mare; angajatorul nu este afectat în niciun fel, nu are motive să vă refuze aceasta solicitare
Trebuie sa va adresati catre:
- Inspectoratul Teritorial de munca pentru a solicita o copie a cartii de munca aflata in evidentele lor
- Casa de Pensii Judeteana pentru a solicita o situatie a stagiului de cotizare
- Fostul angajator pentru a va furniza o copie certificata a actelor aflate in dosarul dvs. de personal si o adeverinta de vechime.

Daca fostul angajator nu mai exista, trebuie sa aflati unde a ajuns arhiva acestuia de documente, avand in vedere
ca exista obligatia legala de a pastra dosarele de personal timp 75 de ani de la crearea lor, iar statele de plata timp de de ani de la crearea lor.
Nu îndepliniți stagiul complet de cotizare; pentru limita de vârsă acest stagiu este de 32 de ani și 9 luni, la care se mai adaugă o perioadă de penalizare pentru perioada pe care o mai aveți de parcurs până la limita de vârstă, respectiv octombrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este nevoie sa aveti studii superioare; cautati sa faceti un curs de scurta durata pentru calificarea de Designer de interioare, iar certificatul obtinut va fi suficient pentru autorizarea PFA
Solicitati regulamentul intern si/sau procedura prin care se acorda tichetele de masa. Exista posibilitatea impunerii anumitor conditii, dar nu este neaparat. In felul acesta supuneti atentiei persoanelor responsabile ca dvs. va cunoasteti drepturile si ii rugati sa verifice inca o data situatia.
Persoanele pot beneficia de pensia de invaliditate dacă:
- au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii;
- și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă;
- starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale;
- au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare.
Odată ce au obținut pensia de invaliditate, beneficiarii trebuie să se supună revizuirii medicale periodice, la intervale de timp cuprinse între un an și trei ani, până la atingerea vârstei standard de pensionare. Medicul expert sau comisiile de expertiză cu competență în domeniul asigurărilor sociale decid după fiecare revizuire dacă beneficiarul pensiei de invaliditate va fi menținut în același grad de invaliditate, va fi trecut în alt grad de invaliditate sau dacă și-a redobândit capacitatea de muncă.

Dacă beneficiarii nu se prezintă la această revizuire din motive dependente de aceștia, plata pensiei de invaliditate va fi suspendată sau încetată, după caz. Suspendarea se aplică începând cu luna următoare datei la care era programată revizuirea medicală. Încetarea plății se produce după 12 luni de la data la care beneficiarul nu s-a prezentat la revizuirea medicală obligatorie.

Există câteva excepții de la revizuirea medicală periodică obligatorie:
- în cazul în care beneficiarul suferă de o invaliditate care afectează ireversibil capacitatea sa de muncă;
- dacă beneficiarul a împlinit vârsta standard de pensionare;
- dacă beneficiarul are o vârstă cu până la cinci ani mai mică față de vârsta de pensionare și a realizat stagiul complet de cotizare.
Toate situațiile de mai sus trebuie constatate de către medicul expert în domeniul asigurărilor sociale.

La data îndeplinirii condițiilor pentru pensia pentru limită de vârstă (vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare), pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, situație în care se acordă din oficiu cuantumul cel mai avantajos.