Liliana Gradinaru a scris:
Refuzul si lipsa de la interogatoriu nu se poate cumva confunda cu raspunsurile pe alta foaie.
Sunt de acord ca poate ar trebui o mai mare rigurozitate, insa nu sunt de acord ca azi, in contextul actual al dreptului nostru si al Codului de proceduria civila este posibila interpretarea ca raspunsurile date pe o alta fila poate fi interpretat ca un refuz de a raspunde la interogatoriu. Mai mult, cand instanta aplica 358 o face daca ea considera ca trebuie aplicat, adica aceasta sanctiune nu este obligatorie (instanta poate, nu e obligata). Nu vad motiv ca o instanta sa aplice 358 pentru ca difera foile, sa fim seriosi.
M-ati facut sa zambesc cu acest raspuns, dna. avocat
Nu a spus nimeni asa ceva, de unde ati dedus dvs. acest lucru? Sunt de acord intr-o singura privinta cu dvs., in ceea ce priveste, rigurozitatea
Cititi cu
ATENTIE postarea lui ioancar, in care acesta afirma ca, persoana juridica, prin reprezentant a raspuns selectiv doar la anumite intrebari.
citat:
”1) este legal ca persoana juridică să ignore setul de file, - scrise numai față, să aleagă selectiv, din corpul întrebărilor puse de mine, numai anumite părți, la care să răspundă monosilabic?”
Raspunsul dat de mine se refera la
prevederile art 358 Cod procedura civila, care precizeaza clar ca, REFUZUL partii careia i se ia interogatoriu de a raspunde la intrebari sau la o parte din acestea. poate fi considerat de instanta de judecata ca o marturisire deplina ori numai ca un inceput de dovada in folosul partii care a propus interogatoriul.
De altfel, in ceea ce priveste forma pe care trebuie sa o imbrace raspunsul la interogatoriu. am scris in prima parte a raspunsului meu. ca trebuie sa se
RASPUNDA, pe cat posibil, pe aceeasi pagina.
Daca raspunsul meu nu vi se pare corect, va scriu un alt raspuns dat tot pe avocanet.
”Nu exista o forma tip a interogatoriului. Formulati intrebarile cat mai clar si la obiect, pe care le numerotati. Pentru a putea raspunde in scris, cel interogat, lasati un spatiu dupa fiecare intrebare. La sfarsit, interogatoriul va fi semnat si stampilat de catre reprezentantul societatii.” Consilier juridic
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Acum....referitor la forma raspunsului la interogatoriu,
indiferent daca este vorba de
persoana fizica, unde Codul de procedura civila mentioneaza clar ca. răspunsurile la interogatoriu vor fi
trecute pe aceeaşi foaie cu întrebările. (acesta este, pentru exactitate, trermenul folosit de cod de procedera civila, sau daca,
vorbim de raspusul persoanei juridice (dat prin reprezentant), unde nu se mai precizeaza din nou cum va fi trecut raspunsul.
nu exista nicio sanctiune pentru nerespectarea acestei forme, dar se prefera aceasta forma, pe cat posibil.
Daca de exemplu, o parte, persoana fizica, nu are avocat si nu stie sa formuleze interogatoriul sub aceasta forma, interogatoriul nu va fi anulat de catre instanta, potrivit principiului, daca ne doare o mana, de esx., nu o taiem, ci o vindecam.
Dvs. faceti un ghiveci, ma scuzati, dar asa ati raspus, in care amestecati de-a valma informatii .
Vorbiti de parte, dar nu faceti distinctia intre parte - persoana juridica sau persoana fizica, de reprezentantul ei. Persoana juridical nu raspunde decat prin reprezentant, dar partea – persoana fizica, raspunde personal dar poate raspunde, doar in cazul in care este lipsita de capacitate de exerciţiu sau are capacitatea de exerciţiu restransa si prin reprezentanta. Dati definitia din dex a cuvantului - a consemna, dar este clar pentru toata lumea cine consemneaza si nu a spus nimeni ca reprezentantul persoanei juridice consemneaza ceva, intrucat art. 355 ali.1 Cod procedura civila. referitor la persoan juridica, folosesrte clar cuvantul ” a raspunde”, deci nu vad, de unde confuzia aratata de dvs.. etc ,
.
Mai mult, cand instanta aplica 358 o face daca ea considera ca trebuie aplicat, adica aceasta sanctiune nu este obligatorie (instanta poate, nu e obligata). Nu vad motiv ca o instanta sa aplice 358 pentru ca difera foile,
Nu as face vorbire despre asa ceva in sala de judecata, mai bine va axati pe alte interpretari care chiar sa va fie de ajutor. Dar fiecare este diferit.
Nimeni nu poate obliga o instanta sa aplice o anumita sanctiune , instanta hotaraste daca o face sau nu, dar pentru ca aceasta sa o aplice partea, personal sau prin avocat, trebuie sa faca vorbire despre ea.
Eu chiar am facut vorbire despre ”asa ceva” , in baza art... 358 Cod procedura civila, dna avocat, si ce sa vezi, instanta mi-a admis cererea si a considerat refuzul partii adverse de a raspunde la anumite intrebari ca fiind o recunoastere a celor intrebate.
Aici sunt de acord cu dvs. ” fiecare este diferit”, sau ”noi toti suntem diferiti”, desigur, acesta este o gluma.