avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Activitate Adam Grecu

Activitate Adam Grecu

Asociatia de prop. are o conducere care trebuie sa repecte hotararile luate de catre membrii sai in AG, inclusiv cine sa va administreze. Asadar, daca nu va convin anumite parti ale contractului de prestari de servicii, ori renegociati, ori schimbati admin-ul, care poate fi persoana fizica (scolit + atestat), PFA, sau SRL.
In alta ordine de idei: firma care va administreaza, nu este compusa doar dintr-o persoana. Cunosc asemenea firme care au o intreaga organigrama, de la director general, economic, tehnic, servicii de contabilitate-financiara, serv. administrativ...Probabil ca din acest motiv costurile sunt destul de mari.
Incercati sa discutati cu vecinii dvs., cu conducerea as. prop. si hotarati modificarea.
Succes!
Adica, mai pe romaneste, daca este nevoie sa se zugraveasca scara (nu s-a efecutat de multa vreme), este ca si dvs. ati locuit, pana acum acolo si ati "contribuit" ca sa zic asa la degradarea in timp a casei scarii. La fel se judeca si la reparatiile ce se efectuiaza la subsol, la terasa blocului, la tencuiala blocului. Asadar, este normala atitudinea as. prop.de a nu va restitui fondul de reparatii.
Cum scrie si @latka, asa prevede L 196/2018.
Si, in opinia dvs. cam cine ar fi de vina pentru tot ce se intapla in asociatia de prop. din care faceti parte?
Va propun sa va adunati cati-va vecini seriosi si discutati toate aceste probleme - dar atentie, vad ca ati mai citit din L 196/2018, dar aprofundati bine tot ce scrie pe-acolo.
Parca v-am mai spus, mergeti la Primarie in audienta si reclamati intamplarile si neajunsurile, schimbati conducerea daca puteti. Adica, mai pe scurt: implicarea poporului.
Nu va implicati, plangeti in continuare pe forum. Noi, cu ce sa va ajutam?
Asadar, un membru al com. ex. poate fi si presedintele, da?
Ei, veniti dvs. si sustineti ca din data de ... sunteti proprietarul apartamentului xx, din blocul yy, ca urmare a achizitionarii acestuia. Desigur, va preyentati cu o copie c contactului de V/C, precum si cu documentele de identitate a le grupei. Toate aceste documente, burdusite cu date personale, care trebuie protejate, da?
Presedintele sau alta persoana desemnata (da, din cadrul com. ex.), primeste aceste documente si le trece, pe rand in evidentele as. prop. (carte de imobil, baza de date a asociatiei) - fara a face copii sau a va cere copii. Operatiunea poate dura de la cateva minute la cca. 30 minute.
Odata cu predarea datelor personale, presedintele va inmaneaza si dumnealui o serie de documente - acordul / dezacordul dvs de a deveni membru al as. prop., mai semnati un tabel cu acesti membri, mai semnati ca ati luat la cunostinta de Regulamentul intern, etc.
Daca doriti, puteti pune intrebari suplimentare la :
[ link extern ]
Madalina Tranca,
Am rugamintea sa nu mai citati raspunsurile primite.
Acum, daca ati citat pentru mine, va garantez ca stiu ce am scris, iar daa am uitat, ridic imaginea un pic si am rezolvat problema...
Problema dvs se poate rezolva doar pe cale amiabila, printr-o discutie cu presedintele as. prop. - dupa ce dvs. ii demonstrati cu documentele pe care le aveti de la furnizorul de energie termica.
Acum, putem discuta aastfel;
1. Vina va apartine TOTAL. Daca nu recunoasteti, ne aflam in aceeasi situatie;
2. Trebuia, in mod obligatoriu sa anuntati as. prop. in legatuira cu deconectarea, prin prezentarea documentelor de la furnizaor + o vizita de confirmare a unui reprezentant al asociatiei, eventual cu un PV;
3. Lunar, as. prop. primeste o factura de la furnizorul de ET cu niste specificatii (cantitati, unitati de masura, valoare lei); nu se va specifica de nicio culoare ca proprietarul xxx este deconectat de la sistemul centralizat de incalzire, asa ca adminul dvs. a calculat si repartizat costuri cu incalzirea locuintei, incluzindu-va si pe dvs;
4. In alta ordine de idei, dvs. ati fi avut ocazia sa observati ca in toate acele luni despre care vorbiti, vi s-au repartizat costuri cu incalzirea (poate ati fost plecat si nu ati observat ?);
5. Intocmiti o notificare documentata catre as. prop. si, probabil ca, poate sumele repartizate dvs. sa le ataseze facturilor din sezonul de incalzire urmator (acum, chiar ca nu se mai poate);

In mare, cam asa as vedea eu rezolvarea chestiunii.
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati intrebat pe cine nu trebuie (angajatul dezvoltatorului)...
Luati la mana legislatia specifica[ link extern ] .
Daca nu va descurcati cautati una dintre firmele care se ocupa cu infiintarea de firme si asociatii.
Discutati si vedeti cam care ar fi costurile.
Faza cu administrarea de catre dezvoltator pe timp de 5 ani, mi se pare o chestie abuziva, ma rog, nu stiu cum este prevazuta in contracul de vanzare/cumparare. Discutati cu un avocat si vedeti cat de corecta este aceasta metoda.
Apoi. administrarea este una iar as. de prop. este alceva.
Lectuati legislatia si va lamuriti.
Sunt multe de spus si impotriva unui administrator care are comportari abuzive !
Sunt de acord cu @latka!
Eu locuiesc in IASI si la noi, probabil ca si in alte orase din RO, gazele au fost proiectate/construite la comun, adica daca scara avea 4 tronsoane, pe fiecare tronson, prin bucatarii era montata o teava...
Ei, pentru argumentele aratate in postarea initiala de care Madalina Tranca si poate si din alte motive, majoritatea proprietarilor din aceste blocuri vechi, au optat pentru "separarea de masura" si incheierea de contracte individuale de furnizare a gazelor naturale. Dar pentru acest lucru, aproape 99 % dintre proprietari au acceptat din prima, montarea unei noi conducte - care sa perimta alimentarea cu 2 focuri (aragaz + CT), pe casa scarii (pe spatiul comun - se intelege). Sigur, asa cum a mentionat si dl. latka, cautati-va o firma care face de toate (asa am facut noi), adica de la proiectare, la executie.
Daca nu sunt problme cu as. prop., in proxima AG discutati si aprobati efectuarea acestei lucrari, finantata doar de catre cei care doresc acest lucru, dar v-as sfatui sa faceti calcule, la cat le-ar reveni si celorlati, chit ca finantarea va fi facuta, asa cum am scris mai sus.
Sunt sigur ca, urmasii celor indaratnici, vor dori sa-si achizitioneze CT si sigur vor dori bransarea la conducta dvs... Sigur ca atunci va trebui sa "cotizeze", da? Si deranjul +costurile vor fi mai mari.
Chiar nu inteleg ce-i deranjeaza pe vecinii dvs. Prejudecati dintr-astea, am mai auzit de cand faza cu "drobul de sare" ... Dar daca nu si nu. ati putea vorbi cu un avocat, sa-i lamureasca sa accepte, pentru ca altfel ar putea fi obligati prin justitie.
Asa "vad" eu rezolvarea acestei probleme.
Succes!
Daca sunteti oameni seriosi, purtati o discutie la fel de serioasa cu conducerea as. prop.
Stau si ma gandesc- parca ati achizitiona o centrala nucleara - ce atata frasuiala? Daca cond. as. prop. nu se misca, luati dvs. initiativa (recomand sa mai discutati cu mai multi vecini, daca nu chiar cu majoritatea). Cautati si contractati cu un furnizor serios, vedeti costurile.
Va mai recomand ca repartizarea costurilor sa se faca proportional cu cota-parte indiviza de proprietate. Daca apartamentele au aceeasi cpi, atunci, da, repartizarea costurilor va fi egala pentru fiecare apartament.
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si eu am aceeasi banuiala: "asociatia" a procedat gresit si acum vrea sa "dreaga busuiocul" prin a va determina sa achitati dvs.
Dupa mine;
- cheltuiala lunilor ianuarie si februarie sunt ale vanzatorului;
- vedeti ce fond de rulment a avut vanzatorul (sper sa nu si-l fi retras !). Daca l-a retras, iar este vina asociatiei (vorbim de administrator & presedinte) care nu au asteptat definitivarea listelor de plata urmatoare (ian + febr.).
Noi, ca sa nu patim la fel ( indiferent de cat de corecti ne sunt vecinii), calculam si repartizam sume in avans, le mentionam in adeverinta - asa cum mentiona si @w_v_w_v