Depinde cine intreaba...
In aceasta speta as. prop. are rolul cel mai important, adica tre sa aveti acolo un regulament intern propus si votat in A.Generala si care tre sa raspunda la intrebarile dvs.
Daca intreaba un vecin, slaba speranta sa-l deranjati pe inpricinat cu ceva, din acest motiv v-am scris ca depinde cine intreaba....
Succes!
Da, deocamdata nu prea am ce sa va spun. Urmariti aceste doua posibilitati: factura (cantitatea facturata) si suma consumurilor date de catre proprietari.
Atentie, daca asociatia are obiceiul de a nu verifica periodic indecsii, atunci, cu aceste probleme o sa mai confruntati. Nu mai vorbesc ca "romanul", pe langa faptul ca s-a nascut poet, s-a nascut si inventiv..., adica incearca sa prosteasca apometrul.
Apoi, mai verificati, asa vizual, consumul mediu/pers. si vedeti ca sunt unii care desi figureaza cu 4 persoane, declara un consum de 2-3 mc / luna, ceea ce nu este normal !
Succes!
Raspunsul nu poate fi dat atat de simplu, pentru ca nu dati informatii destule.
Sa va explic:
De obicei fiecare imobil are un bransament prin care furnizorul furnizeaza apa/canal imobilului respectiv.
Furnizorul are incheiat un contract de furnizare cu as. prop. din care, probabil faceti parte.
Bun, sa zicem ca pe luna NOE. 2024, conform contorului (index nou -index vechi), furnizorul v-a furnizat 250 mc apa potabila.
Cand asociatia centralizeaza consumurile declarare de proprietari, rezulta un consum de 235 mc, adica rezulta o neinchidere de 15 mc, ceea ce asociatia o repartizeaza proprietarilor din acel imobil, in baza unui regulamet intern (de obicei pe nr. de persoane).
Ce trebuie sa stiti dvs., asa in prima instanta:
- sa aveti acces la factura, adica sa stiti cantitatea de apa facturata la imobilul dvs.;
- sa aveti acces la situatia centralizata a cantitatilor declarate de catre fiecare proprietar;
- sa clarificati impreuna cu ad-minul ca diferenta rezultata ste repartizata la toti proprietarii din imobil, cum spuneam, in baza unui regulament intern;
- sa verificati si sa fiti convinsi ca nu aveti pierderi in subsol si alte spatii comune;
- in regulamentul intern sa fie prevazuta data la care fiecare proprietar citeste si declara indecsii sau cantitatea consumata (de obicei citirea proprietarilor sa se faca in aceeasi zi cu data la care furnizorul citeste bransamentul propriu;
Daca insistati, aici pe forum au mai fost date raspunsuri cu privire la aceste regularizari, precum si metode de reducere a diferentilor.
Subiectul nu este epuizat, deci mai putem discuta.
Succes!
Doamna avocat,
De obicei se negociaza o suma neta.
Asociatia calculeaza si retine la sursa doar 10% din suma bruta, nu alte taxe.
De fapt, eu am raspuns la intrebarea pusa, nu ca-i greu sau usor pentru asociatie...
Succes!
Nu totdeauna trebuie adus un expert tehnic pentru constatarea defectiunii, dar oricum asociatia trebuie sa faca constatarea cu ajutorul unui instalator. Se intocmeste un PV de constatare semnat de catre toti "impricinatii" - din care sa rezulte clar cauza inundatiei si daca este produsa pe spatiul comun sau in casa vecinului de deasupra.
Ei, odata stabilita cauza si a cui este vina (atetata prin semnaturi), persoana asigurata se adreseaza asiguratorului care va da o adeverinta tipizata pe care cei de la asociatie trebuie sa o completeze.
Acum este clar, asiguratorul oricum trebuie sa va despagubeasca, faza este ca acesta trebuie sa-si recupereze cumva "paguba" - dar asta nu mei este treaba dvs.
Daca sunt emise pretentii in legatura cu faptul ca acea constatare nu a fost facuta de un expert, probabil ca pana la urma se va apela la un expert (angajat de catre asociatie), indiferent cat costa, pentru ca aceste costuri se vor aduna cu cele ale reparatiei propriu.zise/
Succes!
Nasol...
Va dau o adresa de mail, va pot pune in legatura cu cineva foarte bine documentat, tot din BU.
Adresa mea: asloc_pt5@yahoo.com
Haideti sa discutam!
Inainte vreme foloseam Conventiile civile. Acum nu se mai permite asa ceva, dar exista o posibilitate legala:
Contractul de antrepriza, conf. prev. art.1851 (1), C.civ.
Urmariti mai jos linkul:
[ link extern ] -
In contabilitate, i se intocmeste prestatorului suma negociata (pretul), i se calculeaza si se retine 10% impozit, suma ce se depune in Trezorerie, alaturi de celelalte sume.
Daca link-ul nu functioneaza, cautati pe Google - Contractul de antrepriza - conf. prev. art. 1851 (1), C.Civil
Mult succes!
Daca mergeti la Primarie, va comunica dansii conditiile si legislatia.
Observati, aici discutam cu si despre asociatii de proprietari, adica vecinii nostri stau la bloc - ceea ce nu este cazul la dvs.
Succes!
Singura solutie este ca asociatia dvs. sa nu se inscrie in federatie, dar cum spuneti ca deja s-a votat si aprobat, este mai greu, ceea ce inseamna ca vreti-nu vreti, trebuie sa mergeti la grupa mare...
Din cate stiu eu, cheltuielile nu sunt asa de mari, cum spuneti dvs., de obicei munca de "federatie" se face benevol, dar, cateodata mai este nevoie si de ceva cheltuieli, mai ales cu sediul si utilitatile. Mai stiu ca aceste federatii, daca au oameni inteligenti/descurcareti, apeleaza la sponsori, care pot fi: primariile, cons. jud (care pot aloca sedii +utilitati), oameni de afaceri, etc. si chiar nu este nevoie de activitati de contabilitate si avocat. Cenzoratul il poate face unul dintre membri, de cele mai multe ori, in mod gratuit.
Adevarul este ca la nivelul RO sunt mai multe federatii care de fapt unesc mai multe as. prop. si fiinteaza in BU, CT, TM, IS, BT, AR, BC, etc - deci in orasele mari, de obicei resedinta de judet.
Bine ar fi sa ne spuneti din ce localitate sunteti sa va pot indruma mai bine.