Parerea mea este ca vina princip[ala este a admin-lui, dar si a celor care l-au angajat si aveau datoria sa-l controleze (com. ex. + comisia de cenzori).
Adresati-va in scris asociatiei de proprietari. In mod normal, consider ca nu ar fi nicio problema. Deci cu aprobarea as. prop. si cu o lucrare ingrijita, rezolvati problema.
Succes!
Adam Grecu
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
In mod normal de aceasta paguba raspunde firma de alpinisti:
Legea nr. 196/2018 - Sectiunea a 2-a, art. 31 -
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a
executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiţi de către asociaţia de
proprietari, din fondul de reparaţii.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de
intervenţie, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta,
în condiţiile legii.
Cred ca cele doua raspunsuri v-au clarificat cat de cat...
Asa cum am banuit, faceti parte dintr-o asociatie mai mare, constituita, probabil de catre dezvoltator - care "baiat bun" si-a tras mai multe drepturi (chiar legale) in favoare sa - daca vreti, putem discuta, eventual pe mesaj privat.
Oricum, daca aveti bransament pentru furnizarea apei potabile, ar fi mare pacat sa fiti la cheremul dezvoltatorului, cel care are toate parghiile facute si aprobate in favoarea sa. Chiar daca nu aveti bransament cu contor de bloc, se poate discuta cu furnizorul pentru ca este obligat sa-l faca. Eu, chiar cred ca aveti bransamentul gata construit, dar s-ar putea sa nu aveti contor. Aici trebuie insistat ca as. prop. sa tina cont de cantitatea de apa trecuta prin contor - practic blocului dvs., cat si a altor blocuri, nu trebuie sa le mai fie repartizate "pierderi". Acest lucru trebuie sa fie valabil pentru toate blocurile, individual.
Deci, purtati discutii cu vecinii dvs. si constituiti-va asociatie proprie, va desprinteti de "grupa mare" si o sa fie mult mai bine.
Mult succes!
Adam Grecu
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Asta-i treaba cu acesti dezvoltatori; el centreaz - el da cu capul...
Inteleg ca sunteti mai multe blocuri. Ei, ideal ar fi ca la nibelul fiecarui bloc sa aveti constituita asociatie de proprietari. In aceasta situatie puteti fi in stare sa va intocmiti contracte de furnizare - pentru fiecare serviciu sau utilitate - cu conditia ca la nivelul blocului sa aveti bransamente - pentru apa-canal, incalzire, etc.
Acum, ca sa va dau un raspuns - NU cred ca mai puteti face ceva in sensul recuperarii unor sume repartizate. As vrea sa ne spuneti daca, acum, faceti parte dintr-o asociatie de proprietari. Daca da, luati masuri urgente de desprindere din asociatia mare. Pentru ca nu este chiar asa de simplu de constituit o as. prop., puteti apela la o firma specializata in astfel de servicii. Nu trebuie sa va uitati la costuri. Acestea vor fi imediat amortizate prin aceea ca odata constituiti, o sa va fie repartizate costuri, doar pentru ceea ce ati consumat. Acum, va pot spune ca ceva difeerente tot o sa mai apara, dar vor fi minore.
Bun, asteptam info.
Succes!
Parerea mea este ca vina princip[ala este a admin-lui, dar si a celor care l-au angajat si aveau datoria sa-l controleze (com. ex. + comisia de cenzori).
Acum ca asociatia a luat aceasta hotarare - de fapt cam singura care va poate scoate dintr-o situatie "delicata", asta este. Sigur, ca la un moment dat, probabil ca prin justitie o sa va recuperati sumele "reinvestite", asta este destul de clar. Ca o sa trebuiasca sa se munceasca,iar zic ca - asta este.
Daca ma refer la cetateanul care nu vrea sa achite suma repartizata - ca el are centrala, puteti sa-i comunicati ca nu are nici-o treaba una cu alta, mai mult legislatia noastra arata ca nu poate sa se prevaleze de faptul ca el este deconectat de la sistemul centralizat de incalzire. Ca dumnealui are doar 2 ani vechime in asociatie, poate ii da dreptul la o discutie, dar nimic mai mult...
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
@adrian dimitriu are dreptate.
In momentul inm care s-a hotarit in Com ex. sau in AG crearea unui Fd. de reparatii, acesta, functie de suma hotarata, se repartizeaza pe lista de plata. Este posibil ca daca suma este mai mare, aceasta poate fi repartizata treptat sau suma intreaga si fiecare achita cat poate, dar pana la suma maxima hotarata.
Acum, daca la Dvs. s-a efectuat o anumita lucrare si aveti proprietari care au achitat fd. de reparatii (intreg sau partial), iar altii nu au achitat nimic, asociatia poate repartiza proprietarilor care nu au achitat nimic, toata suma rezultata, iar la proprietarii care au achitat total sau partial, doar diferenta.
Dupa epuizarea sumelor, as. prop. trebuie sa hotarasca reintregirea Fd. de reparatii, in asa fel incat atunci cand se mai iveste o urgenta sa se poata interveni imediat.
Va sfatuiesc sa nu faceti dvs. aceasta inlocuire.
Discutati acest lucru la as. prop. si dansii sa faca toate diligentile necesare (probabil ca o sa se apeleze la o firma specializata).