Bună ziua Am înțeles că sa modificat de curând codul urbanistic și că se permit anumite construcții fără autorizație. Am o construcție din fier-beton la oraș, cu fundație de 80 cm, pe care vreau să fac un acoperiș mansardabil (construcție ușoară). Menționez că am mari probleme cu infiltrațiile în placa de beton și un perete al casei de care este legat garajul. Singura soluție tehnică bună, este acoperișul, însă
costurile cu documentația pentru autorizare, sunt mult prea mari. Învățați-mă ce să fac! Vă mulțumesc.
Bună ziua! Am cumpărat o casă bătrânească la țară pe care doresc să o renovez. Cum meseriași de cuvânt e greu să găsești azi mai ales la țară, am hotărât să apelez la serviciile unei antreprize de construcții care are toată capacitatea logistică pentru a executa lucrarea fără implicarea mea personală. Urmează să discutăm proiectul, etapele lucrării, suma de plată și clauzele contractului, numai că nu am făcut niciodată lucrul acesta și nu sunt expert în lucrări de construcții. Sunt ca un orb la negocieri. Cineva mi-a sugerat să apelez la un avocat expert în construcții, care să redacteze clauzele contractului, pentru a nu risca să fiu înșelat de constructor. Învățați-mă cum să procedez corect. Vă mulțumesc.
Bună ziua! Am cumpărat o proprietate într-un sat și pe ulița din fața proprietății și-a săpat cursul o vâlcea din care motiv nu am acces la proprietate cu nici un vehicul pentru a incepe lucrări de renovare. Vâlceaua ar necesita tubulatură și terasament pentru a amenaja drumul de acces spre proprietate. O investiție infimă pentru o autoritate locală. Fiind drum public, primăria ar trebui totuși să facă asta asigurând dreptul de acces până la intrarea pe proprietate, mai ales că aceasta are număr cadastral și impozitele plătite. Întrebarea mea este: Am dreptul să solicit primăriei reamenajarea străzii (uliței) și în baza cărei legi? Trebuie să găsesc înțelegere la administrația locală, sau este obligația lor să remedieze situația la solicitarea mea? Cum trebuie să procedez? Mulțumesc!.
Bună ziua! Am cumpărat anul trecut o căsuță la țară racordată la electricitate, dar nu am început lucrările de renovare. Deci nu am nici un fel de consum electric. Încă am plătit și un avans de vreo 50de lei pe factura fostului proprietar să fie acolo, dacă am nevoie. Numai că din anumite motive nu am preluat contractul pe numele meu și acum mă presează fosta proprietară să îl preiau fiindcă altfel cere debranșarea. Întrebare: 1. Cum proprietatea este pe numele meu și include și branșamentul electric, doresc să știu dacă poate să mă debranșeze de la furnizor. Nu pricepe deloc că neavând consum, nu are nici un risc. Dacă nu aș plăti, riscul este al meu, fiindcă rămân fără curent electric. Și 2. Dacă am plătit un avans ca sold în contul dumneaei, cum îl voi transfera în contul meu la noul contract? Vă mulțumesc.
Bună ziua! Vă întrebam data trecută cum să îmi recuperez fondul de rulment de la asociația unde am avut apartament. Am urmat sfatul din răspunsul dumneavoastră, dar în ciuda solicitării expres de a mi se restitui in contul cerut de asociație a întregii sume înregistrată la administratorul Scomet adică 1185lei, mi sau virat in cont doar 540lei. Am întrebat președintele despre diferență și mi sa răspuns că atât rezultă din documentele asociației. Întreb acum: Cum de Scomet, ca și firmă ce încasează întreținerea are evidențe clare, iar asociația nu? Mi se pare clar rea voință din partea asociației. Vă rog spuneți-mi cum să procedez pentru a-mi recupera diferența de bani cu care am contribuit la acest fond. Adică cei 645lei până la 1185. Vă mulțumesc.
Bună ziua! De curând am vândut apartamentul părinților mei decedați la care contribui de ani buni cu plata fondului de rulment. Am solicitat restituirea acestuia dar de câteva luni mă lovesc de niste nereguli în cadrul asociației. Președintele mă duce cu vorba că întreținerea este încasată de o firmă și administrația nu are evidențele clare asupra încasărilor anilor precedenți. Mi-au solicitat să vin eu cu chitanțele anterioare pe care evident de mulți ani de zile nu le mai am. M-am interesat și am înțeles că ei trebuie să aibă registre de încasări ale fondului de rulment și când am întrebat câți bani s-au strâns rezultând din aceste registre am primit răspuns evaziv cum că ar fi vreo 5-600 lei. Ori din calculele mele și din evidența aplicației firmei unde am platit întreținerea, rezultă un sold de 1185lei. Cum fac să-mi recuperez acești bani având în vedere că sunt ,,aburit" la propriu de ceva timp in care am avut suficientă răbdare ca asociația să-și clarifice situația? Vă mulțumesc.
Bună ziua! Am rămas văduv la 53de ani din luna februarie a acestui an. Soția mea avea 51 și a lucrat peste 25de ani, dar în ultima perioadă a renunțat la servici din cauza unei depresii majore. Am rămas cu fiul nostru de 19 ani la facultate și cu soacra de 90 de ani în căruciorul cu rotile. Una peste alta societatea unde lucrez nu mai are activitate și m-a lăsat în șomaj tehnic pe 1430lei. Din luna februarie m-am lovit de indiferența autorităților de a mă ajuta într-un fel. Nu am primit nici un ajutor de la stat fiindcă nu era pensionară dar nici nu te învață nimeni altă cale. Am făcut totul pe cheltuia mea. Există parcă un consemn al funcționarilor să nu te învețe nimic. Trebuie să afli pe căi diferite, din gură în gură fiindcă statul are mână decât de luat, nu și de dat. Doresc să știu dacă există vreo formă de compensație materială, respectiv pensie de văduvie cum există dealtfel și în vestul Europei a căror legi le înghițim cu ochii închiși ( nu și pe cele bune). Și cum, unde și ce ar trebui să fac ca să obțin această pensie având în vedere că nu am ajuns la vârsta pensionării? Vă mulțumesc.
Bună ziua! Am primit notificare de la poliția sectorului 6 prin care sunt somat să curăț terenul pe care îl dețin, nelocuit și neîngrădit in apropierea lacului Morii fiind în imediată vecinătate cu ultima proprietate locuită pe acea stradă. Menționez că e singurul teren curat dar plin de iarbă și corcoduși (zarzări), următoarele terenuri după al meu până lângă lac fiind pline de gunoaie menajere și de șantier. De ce totuși sunt singurul somat să-mi îngrădesc terenul si să-l curăț, dacă acesta este curat iar orice investiție într-o împrejmuire fie ea din zidărie, lemn, plasă de sârmă, plasă textilă este un efort extraordinar pe două laturi de 13m și una de 30m și de prisos fiindcă terenul nu e locuit și fiind la marginea câmpului orice material aș folosi se va fura. Deci mă chinui să fac pe plac autorităților și apoi mă păgubesc de toată investiția. După care terenul se umple din nou de gunoaie și ei mă somează să o iau de la capăt. Ce trebuie să fac in această situație?
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Vă mulțumesc foarte mult!