avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Activitate Maria Val

Activitate Maria Val

Buna ziua! Am un teren intravilan, categoria de folosinta fanete, pe care l-am mostenit si doresc sa-l vand. Acest teren face parte dintr-un lot de cateva hectare care apartine familiei mamei mele de o lunga perioada de timp. Terenul meu poate fi considerat un teren infundat deoarece pentru a ajunge la el din drumul principal trebuie sa trec peste terenul unui unchi pe un drum de acces cu o latime de maxim 3 m, pe unele locuri chiar 2,5 m dar suficient pentru a trece cu caruta, cu masina sau tractorul. Lungimea drumului este in jur de 90 m. Acest drum este folosit de toate rudele mele care au terenul deasupra terenului meu dar si de ceilalti vecini. Problema este ca nu apare in CF ca fiind drum acolo desi la dezbaterea succesiunii dupa mama mea, in dosarul de la instanta apare pe schita ca drum cu lungime, latime si traseu. Cand unchiul a facut intabularea in sistem Stereo 70 nu a facut parcela separata pt drum. Ca sa pot parcela si vinde terenul meu am nevoie ca in actele mele sa apara ca am servitute de trecere sau cota parte din drum dar conform PUG, drumul de acces trebuie sa fie de 6 m. Pana acum 6 ani terenul era in extravilan deci latimea drumului probabil corespundea. Ruda mea nu poate fi convinsa sa-mi vanda macar o cota parte(sunt de acord sa platesc tot drumul cu latime de 6 m, toata parcela) si nici sa-mi dea in scris ca am dreptul sa trec pe terenul lui, doar verbal. Ba mai mult vrea sa si vanda terenul si noul proprietar daca nu are sarcini referitoare la drum sau servitute in CF, poate sa ne interzica accesul pe teren. Macar pana acum am folosit drumul nestingheriti, eu timp de 20 de ani de cand i-am mostenit iar tatal meu de 66 de ani. Ce pot face intr-o astfel de situatie? Eu am nevoie de servitute de trecere sau cota parte dintr-un drum cu latimea de 6 m cat imi cere Primaria dar nu-mi pot convige ruda sa -mi vanda drumul latit sau nelațit si nici o alta varianta care ar putea exista. Daca deschid actiune in instanta pot avea castig de cauza? Imi pot obliga ruda sa-mi dea prin acte dreptul de a folosi si eu un drumul cu o latime de 6 m pe terenul dumnealui? Mentionez ca nu exista o alta cale de acces. Multumesc!
Buna ziua. As dori sa stiu daca se poate cumula pensia la limita de varsta cu salariul la stat, in cazul functionarilor publici. Mi-am depus dosarul de pensie la data de 04.08.2020. Conform anexei 5 la Legea pensiilor nr. 236/2010, ar fi trebuit sa ma pensionez la 62 ani si 9 luni deci in februarie 2022. La data de 08. 09. 2020 am primit prin posta decizia de pensionare pentru pensie la limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare deoarece am lucrat in grupa a 2-a de munca. Data deciziei este 01.09.2020. Deoarece angajatorul are nevoie de mine in continuare, am hotarat sa mai lucrez. Va rog sa-mi spuneti:
1. Daca este legal sa cumulez pensia cu salariul la stat;
2. Ce anume trebuia sa fac dupa primirea prin posta a deciziei de pensionare(eu am anuntat in scris angajatorul)?;
3. Inainte de depunerea dosarului trebuia facuta o solicitare in scris prin care sa cer mentinerea in functie?
4. Ce trebuie sa faca angajatorul dupa anuntul meu legat de primirea deciziei de pensionare? Este obligatorie desfacerea contractului de munca si incheierea altuia nou?
5. Contractul de munca avut pana acum , mai este valabil si dupa primirea deciziei de pensie?
Ca o concluzie, ce pasi trebuiau urmati inainte de depunerea dosarului, si dupa primirea deciziei de pensionare pentru a putea lucra in continuare?
Buna ziua! Sotul meu are de aproximativ 9 ani o pensie militara de serviciu. Dupa data pensionarii a lucrat intr- o societate comerciala cu contract de munca part time 4 respectiv 6 ore. Am dori sa stim daca aceasta perioada lucrata dupa pensionare, poate fi valorificata prin cumulare cu pensia militara sau altfel. Multumesc.

Nu suntem de acord cu felul in care s-a facut punerea in posesie cu un teren in baza unei sentinte judecatoresti. Cine poate verifica ceea ce a facut executorul judecatoresc si cine il poate trage la raspundere? Mentionez ca noi l-am angajat.
Am platit un executor judecatoresc pentru a ne pune in posesie cu un teren. Au trecut aproape 10 luni si inca nu s- a facut integral punerea in posesie
Nici ceea ce s- a masurat nu este intru totul corect. Mai exista o latura a terenului nemasurata si ne- a sugerat sa facem acest lucru eu si persoana care a furat din terenul nostru, legand o sfoara dintr- un tarus incorect poxitionat si pana intr- un alt punct. Aia va fi linia de meta. Va rog sa- mi spuneti ce pot face si cui ma pot adresa pentru o solutionare corecta a situatiei. Multumesc.
Tatal meu in varsta de 91 de ani traieste singur intr-o localitate la 25 km de domiciliul meu. Timp de 34 de ani de cand a decedat mama mea m-am ocupat de dumnelui. In momentul de fata din cauza unor probleme grave de sanatate nu-mi mai pot onora aceasta datorie si doresc sa-l internez intr-un Camin de batrani privat unde ma angajez sa platesc integral toate costurile care se ridica la aproximativ 3000 lei. Tata nu are venituri. Initial a fost de acord dar influentat fiind de niste rude"binevoitoare', s-a razgandit. A devenit foarte furios, recalcitrant, nu ne mai primeste acasa, nu pot sa-i las mancare si nu stiu cui sa ma adresez pentru a iesi din aceasta situatie. Mi-e frica de ce este mai rau. Oare o ancheta sociala de la Primaria de domiciliu m-ar putea ajuta? Multumesc.
Ar putea cineva sa ma ajute in legatura cu subiectul deschis mai sus? Nu sunt deloc mai lamurita decat atunci cand am pus intrebarea. Mie mi se spune de catre executorul judecatoresc ca nu poate obliga vecinul care mi-a ocupat terenul sa-si traga gardul in favoarea mea. El doar identifica si masoara terenul impreuna cu expertul judiciar. Daca vreau sa-mi iau terenul inapoi, inteleg ca trebuie sa-mi fac eu gardul pe unde s-au batut tarusii in urma masuratorii. Este normal si corect astfel? Multumesc.
Multumesc mult pentru raspuns. A fost executorul judecatoresc dar nu-mi este clar cine trebuie sa mute si sa faca gardul, eu sau vecinul care mi-a luat din teren. Inca nu s-a mutat nimic.
Buna ziua. As dori sa stiu daca la punerea in posesie in baza unei hotarari judecatoresti la o granituire, executorul judecatoresc poate obliga pe cei care au intrat in terenul meu, fapt dovedit in instanta, sa-si mute gardul, imprejmuirea si daca da, in ce termen. Mie mi se spune ca trebuie sa-mi mut eu gardul pana la locul unde s-a mutat linia de meta. Mentionez ca suprafata actuala de teren s-a marit prin recastigarea terenului ocupat abuziv de vecini. Multumesc.