avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Activitate Emese-Ibolya Tavaszi

Activitate Emese-Ibolya Tavaszi

Răspuns la discuția chirie
Trebuie sa platiti impozitul pe venit (16%) si contributia la asigurari de sanatate (5,5%).
Răspuns la discuția rata inflatiei
Rata anuala a inflatiei in perioada 1971 - 2011 se gaseste aici:

[ link extern ]
Răspuns la discuția impozit pe venit din chirii
1. Proprietarul incaseaza venitul din chirii, deci el are obligatia sa plateasca impozitul pe venitul din chirii.
2. Chiriasul nu e obligat sa verifice daca proprietarul si-a platit impozitul.
3. Modalitatea de reziliere a contractului de obicei se trece in contractul de inchiriere, si depinde de intelegerea facuta intre parti.
Trebuie sa depuneti declaratia 200 la ANAF, in care declarati la rubrica venituri = 0. Veti primi instiintare de la ANAF cu impozitul datorat (care teoretic va fi tot zero). Declaratia trebuia sa depuneti anul trecut pentru anul 2010, iar acum trebuie sa depuneti pana la 25 mai pt anul 2011, chiar daca venitul este zero.
Da, puteti sa fiti in acest caz coasigurat in sistemul de sanatate. Trebuie sa anuntati angajatorul fiului dumneavoastra, care la randul lui va comunica Casei de Sanatate CNP-ul coasiguratului, astfel veti intra in baza de date a Casei.
Răspuns la discuția mostenire loc de veci
Mergeti la proprietarul terenului, unde se afla acel loc de veci, si intrebati acolo. Proprietar poate fi primaria localitatii sau biserica. La administratorul cimitirului ar trebui sa fie regulamentul dat in acest sens.
Este valabil si pentru angajatii part time acelasi lucru, aveti drepturi egale cu cei cu norma intreaga.
Contributia de sanatate pentru venituri obtinute din activitati independente se datoreaza chiar si in cazul in care beneficiarul are calitatea de salariat (sau cum ati scris dumneavoastra are carte de munca).

Conform art. 49 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari:
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Legea 230/2007 o gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Răspuns la discuția incadrare mijloc fix
Conform Legii 15/1994 capitalul imobilizat se clasifica in active corporale si active necorporale.
In cazul dumneavoastra este vorba de active necorporale. Art.24 alin.(10) din Legea 571/2003 prevede in felul urmator:
(10) Cheltuielile aferente achiziţionării de brevete, drepturi de autor, licenţe, mărci de comerţ sau fabrică şi alte imobilizări necorporale recunoscute din punct de vedere contabil, cu excepţia cheltuielilor de constituire şi a fondului comercial, precum şi cheltuielile de dezvoltare care din punct de vedere contabil reprezintă imobilizări necorporale se recuperează prin intermediul deducerilor de amortizare liniară pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, după caz. Cheltuielile aferente achiziţionării sau producerii programelor informatice se recuperează prin intermediul deducerilor de amortizare liniară pe o perioadă de 3 ani. Pentru brevetele de invenţie se poate utiliza şi metoda de amortizare degresivă sau accelerată.