avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Activitate sensitivec

Activitate sensitivec

Răspuns la discuția Activitati proprii de birou
Buna ziua,
Daca nu se desfasoara activitati economice la sediul social, nu este nevoie de autorizare.
Logica mea este urmatoarea:
- se acorda avans din casierie pt achizitii diverse de la furnizori: 542/analitic = 5311;
- sosesc documentele de achizitie si se procedeaza la decontarea avansului: 3021/4426 = 401 si 401 = 542;
- daca este cazul - se returneaza in casierie banii neutilizati sau se plateste diferenta dintre avansul acordat si valoarea facturii achitate

Nu inteleg ratiunea folosirii lui 542 daca nu s-a dat efectiv un avans din casierie...

Mai degraba se inregistreaza factura, normal; plata ei: 401 = 462/analitic si apoi plata creditorului sau direct 401 = 5311 daca banii din casierie sunt mereu in "buzunarul" administratorului/patronului...cam asa se practica :))
Răspuns la discuția Monografie imputație
Pentru imputatie, este corecta contarea 461 = 758, eventual si 4427 daca este cazul (probabil pt bunuri deteriorate/lipsa sau ceva despagubiri, penalitati);
Este corecta si contarea 461 = 1174 daca este vorba de o imputatie din anii precedenti neinregistrata in contabilitate la acea vreme (deci, o corectie).
Insa de contarea 461 = 4551 nu am auzit...sigur ca functiunea conturilor nu este limitativa dar exista niste ratiuni logice cand se fac inregistrarile contabile, altfel sunt inutile.
ART. 287 - Ajustarea bazei de impozitare [...]
(9) În cazul evenimentelor menționate la art. 287, taxa este exigibilă la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile și cursul de schimb valutar sunt aceleași ca și ale operațiunii de bază care a generat aceste evenimente.
Norme metodologice
SECȚIUNEA a 3-a - Exigibilitatea pentru livrări de bunuri și prestări de servicii
(2) În aplicarea art. 282 alin. (9) din Codul fiscal, în cazul în care intervin evenimentele prevăzute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei la care se modifică cota de TVA și/sau regimul de impozitare, pentru ajustarea bazei de impozitare sunt aplicabile cota și regimul de impozitare ale operațiunii de bază care a generat aceste evenimente. Pentru operațiunile a căror bază impozabilă este determinată în valută, cursul de schimb valutar utilizat pentru ajustarea bazei de impozitare este același ca al operațiunii de bază care a generat aceste evenimente, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată pentru operațiunea de bază. Totuși, în cazul în care nu se poate determina operațiunea de bază care a generat aceste evenimente, se vor aplica cota de TVA și regimul de impozitare în vigoare la data la care a intervenit evenimentul și, corespunzător, și cursul de schimb valutar de la această dată, în cazul operațiunilor pentru care baza de impozitare este determinată în valută.
(3) În cazul în care intervin evenimentele prevăzute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei de la care se modifică cota de TVA, pentru achiziții intracomunitare de bunuri, cota aplicabilă pentru ajustarea bazei de impozitare este cota în vigoare la data la care a intervenit exigibilitatea taxei pentru achiziția intracomunitară potrivit art. 284 din Codul fiscal. În situația în care nu se poate determina achiziția intracomunitară care a generat aceste evenimente, se va aplica cota de TVA în vigoare la data la care a intervenit evenimentul.
Sursa: [ link extern ]
Dupa parerea mea, compania din Romania factureaza serviciile asa cum au fost negociate, declara/plateste impozit pentru venitul inregistrat, in Romania la termenele legale iar partenerul din India, in baza certificatului de rezidenta fiscala primit de la compania din Romania, nu are obligatii declarative suplimentare.
Răspuns la discuția Sold casierie cu minus
Ar trebui sa analizati situatia reala si sa inregistrati intocmai in contabilitate:
- daca s-a creditat societatea de catre asociati, ar trebui sa existe un contract pt imprumut si contati 5311 = 4551/analitice;
- daca s-a imprumutat societatea de catre alti creditori, de asemenea - contract pt imprumut si contati 5311 = 462/analitice
- daca s-au incasat debite/debitori, contati 5311 = 461/analitice
Răspuns la discuția Hotarare AGA bilant 31.12.2019
Buna ziua,

Binenteles ca trebuie sa apara ambii asociati; nu are legatura si calitatea lor de administratori.
Cu siguranta gasiti un model functional la o cautare in browser (nu am la indemana acum un model).

Numai bine!
Daca depasiti plafonul de 88.500 eur/300.000 lei (anual) deveniti obligatoriu platitor de TVA. Vanzarile pot fi interne si/sau externe, codul fiscal nu face discriminare :)
Răspuns la discuția Amanare plata contributii IMM
+ 30 de zile
Potrivit OUG 29/2020:
"Art. VII.
(1) Pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență [21.03.2020] și neachitate până la încetarea, potrivit alin. (4), a măsurilor prevăzute de prezentul articol nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 157 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, obligațiile fiscale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate obligații fiscale restante.
(3) Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale.
(4) Măsurile fiscale prevăzute la alin. (1) - (3) încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență."
[ link extern ]
Răspuns la discuția TVA room service si minibar
Daca bauturile nu sunt servite in regim de bar/restaurant, se aplica cota standard, ca la magazin - 9% nealcoolice si 19% alcoolice.
Mai multe explicatii aveti chiar in Ordinul 3659/2018 emis de MFP:
[ link extern ]