eumarian a scris:
Daca-mi permiteti, este clar ca din perspectiva Conventiei EDO contraventiile intra si ele in zona penalului, tocmai aceasta concluzie rezulta din Anghel contra Romaniei.
In opinia mea, motivul pentru care nu contravine noua reglementare articolului 2 din Protocolul nr.7 la Conventie (necesitatea a doua grade de jurisdictie in materie penala) este in al doilea aliniat al articolului unde se precizeaza
2. Acest drept poate face obiectul unor exceptii în cazul infractiunilor minore, asa cum acestea sunt definite de lege...
bine punctat...dar si sub acest aspect, in opinia mea contraventia trebuia analizata luandu-se in considerare cele trei criterii retinute de CEDO in jurisprudenta ei constanta, respectiv:
- dacă textul normei de drept care defineşte contravenţia aparţine legii penale, în cadrul sistemul legal al statului semnatar
- apoi trebuie determinată natura contravenţiei
- natura şi gradul de severitate al pedepsei care poate fi aplicată persoanei ce se face vinovată de comiterea contravenţiei.
De altfel, Curtea a mai reţinut într-o cauză că, în principiu, caracterul general al normelor care reglementează contravenţia şi scopul pedepselor, cu caracter de prevenire şi pedepsire, este suficient pentru a dovedi faptul că o persoană a fost găsită vinovată de săvârşirea unor fapte cu caracter penal în sensul articolului 6 al Convenţiei. Caracterul penal al contravenţiei este de asemenea dovedit şi de severitatea pedepsei aplicate.
Cred ca este de neaccpetat situatia in care o persoana sanctionata in baza unei HCL (d.e., ca a calatorit in mijlocul de transport in comun fara a poseda bilet) sa dispuna de calea de atac a recursului (dupa ce pe fond i-a fost respinsa plangerea contraventionala), iar o persoana sanctionata in baza OUG 195/2002 pt o contraventie (mult mai grava decat prima, din exemplul dat) ce vizeaza siguranta/integritatea/viata participantilor la traficul rutier, sa-i fie ingradit dreptul de a formula recurs...
Inca o data ne-a fost dovedit cum a inteles legiuitorul sa "reformeze" justitia si sa accelereze procesele, degrevand instantele de plangerile contraventionale pe L. 61/1991 si OUG 195/2002 (care erau/sunt in nr. foarte mare pe rolul instantelor), prin restrangerea unor drepturi fundamentale garantate justitiabililor....