avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Activitate imamco

Activitate imamco

Buna seara,
Cazul meu este concret următorul:
- recent am primit Decizia 630 pentru regularizare CASS corespunzător anului 2012!
Pentru stabilirea CASS de plata, ANAF a luat în considerare veniturile provenite din activitati independente și venituri în regim de reținere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52, alin. (1) lit. b)-d), precum și plățile anticipate referitoare la CASS efectuate!
Prima întrebare:
- dacă pentru veniturile în regim de reținere la sursa..., s-au achitat de către beneficiar, la Buget, toate contribuțiile sociale corespunzătoare și obligatorii(CAS, Șomaj,CASS), considerate ca finale, de ce ANAF le-a reintrodus din nou în baza de impozitare, solicitându-mi din nou CASS-ul pentru ele?
A doua întrebare:
- după ce mi-a stabilit suma de plata corespunzătoare CASS pentru 2012, din ea ANAF mi-a scăzut sumele plătite anticipat, dar la o valoare mai mica decât am plătit eu în mod real! Cum pot lamuri aceasta diferență, având în vedere ca funcționarii ANAF(inclusiv cei de la asistenta contribuabili) la care am solicitat aceasta lămurire nu au fost capabili sa o facă?!
Multumesc pentru atenția acordata și răspunsuri!
Răspuns la discuția Eu, teava si vecinii
Am o nedumerire! S-a afirmat intr-una din postările de aici ca, citez "Având în vedere ca este vorba despre reparații la părțile comune aveți obligația sa permiteți accesul pentru reparații." Din moment ce este o obligație, al cărui rost îl inteleg, de ce se afirma în continuare, în aceeasi postare ca, citez "...nu au de ce sa va solicite acordul."? Consider ca este un nonsens sa mai soliciți un acord din moment ce respectivului locatar ii revine o obligație! Sau poate gresesc...?!
Daca s-ar dori obtinerea acordului referitor la data și ora la care sa se permită intrarea în locuință, atunci este altceva...! Probabil cel care a postat comentariul a dorit sa exprime acest lucru! Numai bine!
Multumesc pentru răspunsurile date, utile în faza în care ma aflu în relația cu Fiscul belgian(perfect de acord cu comentariul postat, ținând cont de aroganta și suficienta cu care am fost tratat de către angajații acestei instituții)! Având în vedere termenul în care pot face contestație la decizia lor, mai aștept și alte răspunsuri! Mulțumiri anticipate! Cu stima!
Buna ziua,
Concret cazul este următorul :
- posed o locuință în Romania, locuita cu titlu gratuit(rude gradul I);
- sunt numai cetățean roman;
- am rezidenta în Belgia;
- am rezidenta fiscala în Belgia(îndeplinesc toate condițiile menționate în legea belgiana referitoare la aceasta situație!).
Aceasta locuință nu este închiriată!
Fiscul belgian mi-a trimis o înștiințare, din care reiese ca eu trebuie sa aduc dovezi de la Fiscul roman, din care sa rezulte care este nivelul chiriei percepute în Romania pentru tipul de locuință pe care o posed eu, ca sa-mi calculeze impozitul pe "Revenu cadastral", adică un venit estimat ca ar fi fost încasat, dacă as fi închiriat locuința pe o perioada de timp, respectiv un an de zile!
Acest procedeu este aplicat de Fiscul belgian tuturor proprietarilor care au o proprietate nelocuita!
Le-am explicat care este situatia locuinței din Romania și în plus le-am reamintit, ca, chiar sa fi fost locuința închiriată, conform Acordului de evitare a dublei impuneri, acest impozit nu poate fi aplicat de către autoritatea belgiana în domeniu, ci de către Fiscul roman!
Răspunsul lor a fost, ca tocmai acest Acord le permite sa-mi evalueze asa-zisul venit din chirie și sa mi-l impoziteze, ce-i drept nu tot, ci numai partea care rămâne după ce din venitul obținut se scade impozitul perceput de Fiscul roman, adică partea neta a acestui venit, deoarece am rezidenta fiscala în Belgia!
OK le-am spus, vând proprietatea și scap de grija!
OK au spus ei, după ce vinzi proprietatea, noi, Fiscul belgian iți impozitam venitul rezultat din înstrăinarea acestei proprietati în baza actului încheiat la notarul roman și dovada de la Fiscul roman!
Deci întrebarea vine de la sine!
Plătesc sau nu impozit pentru un venit pe care nu l-am realizat?
Multumesc pentru atenția acordata și răspuns!
Cu stima!
Multumesc pentru completare! Cu stima!
Multumesc pentru răspunsul elocvent, cu atât mai mult ca ați intuit și alte aspecte(dobânzi, dividende), pe care eu nu le-am menționat! Aștept în continuare un răspuns referitor la clarificarea aplicării sau nu a CASS la veniturilor obtinute din chirii, pentru acelasi caz prezentat de mine! Si eventual, unul lămuritor referitor la sancțiunile menționate! Multumesc anticipat! Cu stima!
Buna ziua,
Ce se înțelege sau mai bine spus, ce înțelege ANAF prin expresia "informatii cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile"?
Concret am următoarea situație : lucrez în străinătate(Belgia), cu contract(deci plătesc în acest stat asigurarea pentru sănătate), mai mult de 180 de zile consecutiv pe an și conform ultimilor modificări ale Codului Fiscal, inteleg ca sunt scutit de plata CASS, deși domiciliul îl am în Romania, citez "exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care dețin o asigurare pentru boala și maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala - maternitate.
Excepția se referă la situatia romanilor ce lucrează în străinătate și își păstrează domiciliul în țară, implicit având rezidenta fiscala în Romania. Daca aceasta categorie de persoane deține o asigurare de boala și maternitate - eliberata de un alt stat membru UE, din Spațiul economic european sau Confederația elvețiană, sau de un alt stat cu care Romania are recunoscute acordurile de securitate sociala - aceste categorii de persoane nu au calitate de contribuabil la sistemul de sănătate romanesc."
Întrebări :
- de unde știe ANAF ca eu lucrez în străinătate și ca plătesc acolo pentru asigurarea pentru sănătate? Logic trebuie informat, căci nu știe!
- cum se face acest lucru ca și procedura - declarații, dovezi, termen(e) de depunere etc., trebuie îndeplinită?
- ce se înțelege sau mai bine spus, ce înțelege ANAF prin expresia "informatii cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile"?
- dacă nu furnizez aceste informatii(din varii motive, plecând de la cele obiective până la cele subiective), ma încadrez la "informatii cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile" și sunt pasibil de amenda contravențională cuprinsa intre 500 - 2.500 lei sau nu?
Multumesc pentru atenția acordata și anticipat pentru răspunsurile conforme legislației în vigoare!
Cu stima!
Multumesc pentru răspuns! Numai bine!:)
Multumesc pentru completare!:)
Buna ziua!
Situația este următoarea :
- anual locuiesc intre 15 și 30 de zile în apartament pe timpul verii, restul timpului fiind plecat din țară.
In perioada cit sunt plecat, deși în Lista de plata nu figurează nici o persoana în apartament, sunt trecut cu obligații de plata la cheltuielile de întreținere(salariu administrator, om de serviciu, energie electrica părți comune etc., iar iarna la cheltuieli de încălzire parți comune, care se rezuma în fapt la coloanele tur-retur, pe holul blocului nemaiexistând calorifere și nemaiinregistrand-se căldura de către firma abilitata sa facă acest lucru periodic!).
Doresc sa știu dacă legal pot sa solicit scutirea de la plata acestor cheltuieli(a tuturor sau numai a unora dintre ele! Si care anume?) pentru perioada cit lipsesc din apartament și conforma căror reglementari legale(lege, articol etc.)?!
Multumesc anticipat tuturor celor care-mi vor raspunde!
Cu stima!