avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Activitate kid

Activitate kid

Copilul este in Anglia cu mama
Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti unde introduce sotul legal o actiune de tagaduire paternitate, daca el e plecat in Spania si mama cu copiii in Anglia. La ultimul domiciliu din tara sau la judecatoria sector 5? Si care este legea care prevede competenta.

Multumesc!
Buna seara,

Tatal meu in anul 2013 a formulat in instanta o cerere de rectificare a nr. tarlalei din tiltul de proprietate obtinut in baza legii 18/1991. Primaria, ca parat in cauza, a fost de acord cu cererea lui. S-a facut o expertiza topo care nu a lamurit efectiv daca terenul se afla intr-o alta tarla sau nu, concluzionand doar ca exista o suprapunere partiala peste alt teren.
Cererea a fost respinsa pentru motivele aratate in expertiza.
Nelamuririle mele sunt:
1. calea de atac aratata in hotarare este cea de recurs. Este corect? nu trebuia sa fie apel?
2. pot cere casarea hotararii pentru ca instanta nu a insistat in lamurirea situatiei in teren?
3. daca incerc pe cale administrativa sa rezolv problema, este nevoie sa am planul urbanistic zonal, care nu exista si care m-ar costa peste 1000 de euro? si care este procedura?
4. ma puteti ajuta si cu alte idei?
Va multumesc, exista vreun termen care nu trebuie sa fie depasit intre momentul declansarii bolii si momentul in care se face sesizarea?
Buna ziua,
in urma transferului pe un alt post de magazioner, vechiul post fiind de economist, mi-a fost afectata sanatatea, in sensul unei afectiuni a vertebrelor coloanei produsa din cauza faptului ca a trebuit sa car materiale.
Primul simtom s-a produs in anul 2008 sub forma unei paralizii temporare. De atunci, pana in prezent am mari probleme de sanatate, fiind necesara o operatie, al carui cost este foarte ridicat.
Pana in acest moment nu am initiat nicio actiune legala impotriva angajatorului, va rog sa imi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez, daca este prea tarziu si ce tip de actiune trebuie sa formulez.
Multumesc anticipat si sanatate tuturor.
Intrebarea mea era, daca valoarea materialelor de constructie si a muncii nu trebuia calculata la pretul anilor 2004-2006, atunci cand s-au achizitionat sau trebuie calculate la nivelul datei la care se efectueaza expertiza. Pt ca diferenta de pret dintre cel platit in anii 2004-2006 fata de anul 2013 este foarte mare.Am cautat pe site-ul primariei si nu am gasit nicio informatie.

Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Este vorba de un partaj de bunuri comune.
La imobil una din parti a efectuat niste imbunatatiri in anii 2004-2006, iar acum expertul calculeaza valoarea imbunatatirilor la preturile anului 2012. Procesul este pe rol.
Este corect? Sau valoarea imbunatatirilor trebuia calculata la valoarea muncii si materialelor din anii 2004-2006?

Alta intrebare. Imbunatatirile cu faianta, linoleum, parchet, mocheta constituie cheltuieli voluptorii?

Va multumesc anticipat!
Buna ziua,


Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema!

Ma aflu in faza de apel, administrare probe, efectuare expertiza contabila. Prin aceasta s-a stabilit un debit si penalitatile care au un cuantum dublu fata de debit.
Litigiul are la baza o autorizatie unde exista clauza de plata a penalitatilor de 2% pe zi de intarziere.
Autorizatia s-a incheiat in ianuarie 2008.
Acum m-am informat (cam tarziu ce- i drept) si am vazut ca legea privind raspunderea contractuala care interzice penalitatile in cuantum mai mare ca debitul s-a abrogat in 2009. Perioada litigiului este 2008-2010.
In faza procesuala in care sunt mai pot solicita reducerea penalitatilor pentru ca acestea depasesc debitul, daca nu am cerut acest lucru in motivele de apel? Sau mai pot cere esalonarea platii?

Dar o alta cerere de chemare in judecata prin care sa cer cele de mai sus se poate face avand in vedere ca desi s-a stabilit cuanumul penalitatilor nu am solicitat reducerea lor avand in vedere legea raspunderii contractuale care era in vigoare la data incheierii autorizatiei?

Sau daca aveti alte idei ...

Va multumesc anticipat!



Am un an s-a "batut palma", verbal asupra incheierii unui contract de vanzare cumparare al unui imobil.
In cursul anului s-a achitat jumatate din pretul imobilului, dar in prezent cumparatorul nu mai are posibilitatea achitarii restului de pret.
Mentionez faptul ca intelegerea dintre parti a fost urmatoarea, se achita treptat jumatate, iar restul de jumatate cand cumparatorul va reusi sa isi vanda ap la un pret onorabil. Onorabil insemnand mai mult decat acesta poate in momentul de fata sa incaseze pt ap. In momentul de fata, cumparatorul nu poate vinde, deoarece pretul pe care acesta l-ar lua pt ap este derizoriu
In situatia data, cumparatorul doreste rezilierea contractului pentru imposibilitatea achitarii restului de pret.
Intrebarea este, poate cumparatorul solicita restituirea jumatatii din pret achitata si o parte din cheltuielile pe care acesta le-a facut cu finalizarea constructiei ( la momentul preluarii casa era la gri, acum este locuibila, cu toate utilitatile si cu imbunatatiri)?
Daca nu, care sunt posibilitatile pe care le are pentru recuperarea pretului platit?

Va multumesc anticipat
"Buna seara,

As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata sau orice alta formalitate prealabila, un antecontract de vanzare cumparare incheiat in froma autentica la notariat, conform art.66 din Legea 36/1995, aceasta mentiune fiind inserata in antecontract.
Data stabilita prin antecontract pentru incheierea contractului final de vanzare cumparare a fost depasita cu 2 luni, iar cumparatorul este indreptatit la dublul sumei dat ca avans.
Ma intereseaza care sunt pasii de urmat pentru recuperearea avansului.

Va multumesc anticipat! "


Aceasta a fost prezentarea initiala a problemei, pentru a lamuri situatia de fapt, revin cu urmatoarele precizari. Antecontractul de vanzare cumparare a fost incheiat in octombrie, data de finalizare a contractului de vanzare cumparare a fost pe 2 decembrie. Deoarece promitentul vanzator nu a finalizat actele, unele din ele fiind inregistrate la cadastru abea pe data de 15 decembrie, i-am trimis acestuia 3 notificari in perioada ianuarie-martie, prin care am precizat ca s-a depasit termenul, ca dorim o renegociere a pretului avand in vedere diferenta de curs valutar decembrie 2008-februarie 2009, inclusiv lamurirea unor aspecte privind terenul -la castru aparand o suprapunere de 6 metrii cu terenul vecinului. Nici unul din aspectele sus mentionate nu a fost clarificat, iar in martie am primit o notificare prin care am fost invitati (noi promitentii cumparatori) la notariat pentru finalizarea contractului.
In prezent nu dorim incheierea contractului deoarece euro a crescut f mult fata de data negocierii si avem suspiciuni cu privire la acea suprapunere de 6 metrii.
In fond, obligatia promitentului vanzator nu s-a indeplinit pana la data de 2 decembrie, si consider ca nu putem fi obligati la incheierea contractului.
Sa inteleg ca in situatia de fata trebuie sa mergem in instanta si sa solicitam rezilierea antecontractului si ca o consecinta a rezilierii obligarea promitentului vanzator la plata dublului avansului?
Nu am inteles de ce unul din domnii care a avut amabilitatea de a imi raspunde a scris faptul ca daca solicit rezilierea contractului, nu mai pot solicita si plata dublului avnasului - sau poate am inteles eu gresit.

Va multumesc!