avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Activitate Nico Melavi

Activitate Nico Melavi

Buna ziua,

Va cer lamuriri in legatura cu urmatoarea situatie, daca se poate:

In urma decesului concubinului meu in luna mai a acestui an, am devenit proprietara bunurilor imobile (casa, terenuri) in baza contractului de intretinere cu uzufruct viager si, respectiv, a contractului de vanzare-cumparare (autoturism). In acelasi timp, sunt si legatar universal al decedatului.
Mentionez ca desi am convietuit impreuna aproape 25 de ani, noi nu am avut copii, insa concubinul a avut doua fiice din casatoria anterioara, cu care, insa, nu tinea legatura de multi ani de zile.
La doua luni de la deces, notarul unde am incheiat si autentificat toate actele ma anunta telefonic ca fiicele s-au prezentat in vederea deschiderii succesiunii, si, in urma demersurilor facute, au constatat ca tatal lor nu are bunuri in patrimoniu, fapt pentru care pot obtine doar certificat de calitate de mostenitor. Notarul m-a sfatuit ca ar fi bine pentru mine, in baza testamentului universal, sa accept si eu succesiunea, pentru eventualitatea in care, in timp, ar mai aparea bunuri in masa succesorala – spre exemplu apartamentul mamei concubinului, dupa moartea ei urmand a fi mostenit de concubin (impreuna cu fratele acestuia), respectiv de mostenitorii concubinului.
Eu am intrebat notarul daca nu cumva acceptarea succesiunii ar putea sa ma “incurce”, adica sa se intoarca impotriva mea in cazul in care fiicele decedatului m-ar actiona in judecata in viitor. Nu am fost pe deplin convinsa de explicatia notarului, de aceea vin si cer parerea, daca se poate, a unui avocat: Ce implica acceptarea de catre mine a succesiunii/calitatii de mostenitor, la ce ma obliga, in conditiile in care eu nu am interes sa dezbat succesiunea si nici nu sunt interesata de un potential viitor drept de mostenire asupra apartamentului mentionat mai sus ? Pe de alta parte, stiu ca o mostenire presupune, pe langa drepturi, si acceptarea obligatiilor defunctului, eventuale datorii care pot aparea in viitor, chiar daca nu am cunostinta de ele in prezent.
Mai spunea notarul ca in baza calitatii de mostenitor fiicele pot sa ceara aducerea la masa succesorala a bunurilor mobile (electrice, electrocasnice, mobilier etc), in cazul in care nu pot dovedi ca sunt cumparate de mine, legea prezumand ca sunt proprietatea concubinului, daca au fost detinute de el timp de 3 ani neintrerupti. Va dati seama ca este greu sa dovedesc ca sunt achizitionate de mine, multe dintre ele fiind vechi, nemaistiind cine, cum si cand le-a cumparat, si, oricum, majoritatea lucrurilor din casa au fost achizitionate din banii comuni.
Ce ma sfatuiti sa fac si ce ar urma daca nu accept succesiunea sau accept succesiunea dar nu accept dezbaterea ei, in cazul in care voi fi citata ? Procedura notariala se suspenda, fiicelor ramanandu-le doar calea adresarii in instanta, sau ma pot trezi oricand cu ele acasa, alaturi de un executor judecatoresc, in vederea inventarierii bunurilor si/sau executarea silita (din cate stiu, acest lucru se poate face numai in urma obtinerii unei hotarari judecatoresti ?

Multumesc si imi cer scuze pentru lungimea mesajului.
Bună ziua

Sunt asociat într-un srl cu 2 asociați, cu părți sociale în proporție de 50% fiecare. Celălalt asociat a fost și administrator, dar a decedat.

Eu aș vrea să dizolv firma sau, cel puțin, să-i suspend activitatea, deocamdată.

Menționez că sunt și moștenitor
testamentar al administratorului. De asemenea țin să precizez că nu știu dacă decedatul are moștenitori legali.

Ca să pot cere dizolvarea/suspendarea srl trebuie să deschid succesiunea și doar in baza certificatului de moștenitor pot solicita acest lucru la Registrul Comerțului ? Altă procedură mai simplă nu există ?

Mulțumesc
Bună ziua. Ce demersuri trebuiesc făcute și/sau ce acte trebuiesc depuse la OCPI in vederea radierii ipotecii reprezentând uzufructul viager, în condițiile decesului beneficiarului acestuia, in baza unui contract de întreținere cu clauza de uzufruct viager ? Trebuie mers și la notar sau direct la OCPI ? Mulțumesc
^^ Dacă nu anunț, instanța poate perima cauza ? Sau suspendă și face demersuri pentru găsirea moștenitorilor?
Nu se știe, procesul nu s-a reluat, nu am primit citatie.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Cealaltă parte ce vrea?

Soțul meu este apelant într-un proces referitor la un proces-verbal de contravenție. In februarie s-a admis apelul, urmând că dosarul să fie trimis spre rejudecare la prima instanță, insa, din cauza stării de urgență procesul nu s-a reluat încă. Între timp soțul meu a decedat.
Ce se întâmplă cu procesul, în cazul în care eu sau prin avocat aduc la cunoștința instanței decesul ? Menționez că, momentan, intenția mea este de a nu continua acest proces.

Mulțumesc
Care instanta este competenta sa judece o cerere de constatare simulatie ca donatie deghizata a unui contract de vazare-cumparare a unui imobil ? Cea de unde este situat imobilul sau cea de la domiciliul paratului ? Multumesc
Răspuns la discuția vanzare nuda proprietate


CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Stimata doamna,

Nuda proprietate poate fi instrainata, fara acordul uzufructuarului.

Si dreptul de uzufruct este cesibil.





Multumesc pentru raspuns. Asa mi se pare corect, insa am fost la 2 notari si ambii mi-au zis ca trebuie sa vina si uzufructuarul la incheierea contractului ca sa isi dea acordul. Mentionez ca acesta este o femeie in varsta, de la tara, cu care este dificil sa te intelegi. De asemenea, anul trecut, nudul proprietar a vandut o parcela de pamant pentru care uzufructuarul a trebuit sa-si dea consimtamantul in fata notarului (s-a deplasat notarul la domiciliul batranei). De aceea zic ca nu inteleg de ce notarii procedeaza asa, cand legea nu impune necesitatea acordului uzufructuarului la vanzare nudei proprietati. E exces de zel sau ce sa cred ?!
Se poate vinde nuda proprietate fara acordul uzufructuarului ? In codul civil nu se precizeaza necesitatea acestui acord, insa am inteles ca la notar este necesar si acordul uzufructuarului. Nu inteleg de ce, din moment ce vanzarea nu ingradeste uzufructul, dimpotriva, cumparatorul ar fi de acord cu uzufructul.
Se poate vinde o casa asupra careia exista clauza de intretinere - uzufruct viager, si ce presupune ? Mentionez ca noul proprietar e de acord sa preia aceasta obligatie de intretinere. Intrebarea mea e, este nevoie si de acordul uzufructuarului la vanzarea casei ? Sau se poate face tranzactia fara acordul sau, urmand ca obligatia de intretinere sa se transmita automat noului proprietar ? Multumesc