Exact asta intentionez! Dar dezbaterea mostenirii momentan doar pe acel teren pe care intentionez să il vand? Vă multumesc
Stimata doamna,
Daca exista un deplin acord intre comostenitori, va puteti adresa notarului public, in vederea dezbaterii succesorala, si, eventual, in vederea partajarii.
In instanta veti transa chestiunile sus explicitate daca survine disensiuni intre succesori.
Trebuie sa detine actele de stare civila (certificate de nastere, deces, casatoriei), titlurile de proprietate, masuratorile cadastrale realizate, intabularea dreptului de proprietate.
Demersurile pot fi realizate oricand.
Dreptul de optiune succesorala, insa, trebuie exprimat in termen de 1 an de la deces, expres, prin declaratie autentica, notariala, ori prin acte de acceptare tacita, implicita , a mosteniri (preluarea bunurilor succesorale, folosinta acestora, instrainarea lor ).
In aceasta etapa, puteti fi asistata de un avocat, acesta va va explica , in concret, efectele institutiilor de drept aplicabile.
Multumesc pentru raspuns. Da, apartamentul in care sta sora mea este pe numele meu. Cand mama s-a despartit de tata, si au impartit banii dintr-o vanzare anterioara,,mama a cumparat acest apartament, in anul 2000 si m-a trecut pe mine ca proprietar, ca sa nu ceara drept tata la apartament in caz ca il punea pe numele ei(mamei)- (bunuri intre sot si sotie .se impart dupa lege).
Mama a avut incredere sa ma puna pe mine proprietar, ca sa evite alte probleme cu tata, care a decedat cu multi ani in urma.
Sora mea vrea apartamentul numai pentru ea si ma preseaza ca eu trebuie sa il trec pe numele ei.
Ideal ar fi fost ca mama sa-si fi scos adeverinta de la medicul psihiatru, ori de la psiholog in ziua in care v-a facut testamentul, pentru a nu putea fi atacat de catre rude( in caz ca aveti), pe acest motiv. Totusi, n-ar fi rau sa se mai supuna unui control si sa primeasca o adeverinta chiar si acum.
Din intrebarea dvs se intelege ca testamentul a fost facut recent.