avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Activitate DAE219

Activitate DAE219

Am încheiat un antecontract pt un apartament in valoare de 65.000e in Iulie 2022 preț achitat integral cu TVA de 5%, urmând ca imobilul sa fie predat in anul 2025 când se va finaliza!
Noul plafon de impozitare de la 1 Ianuarie 2023 va afecta intr-un fel aceasta Tranzacție?
Menționez ca am mai achizitionat o garsoniera de la dezvoltator cu TVA de 5% in anul 2021.
SM LEGAL CONSSULT a scris:

Promisiunea de vanzare cumparare este in primul rand un act a carei indeplinire este supusa unui termen, care daca ar depasi 3 ani ar fi lipsita de efecte intervenind prescriptia (caci nu se transmite nici un drept de proprietate neputand fi confundata cu vanzarea cumpararea). In consecinta, o simpla promisiune nu face obiectul partajului daca nu a fost dobandit in timpul casatoriei dreptul de proprietate. Actul de vanzare cumparare putand fi incheiat de catre promitentul cumparator daca intre timp a intervenit divortul, notarul incheind actul de vanzare cumparare cu cel care a si achitat avansul platit anterior.


Am adresat aceasta întrebare deoarece notarul care a încheiat promisiunea solicita o declarație a fostei soții precum ca nu ar avea pretenții, deoarece susține ca avansul a fost achitat fiind căsătoriți chiar dacă a fost achitat de către Sot și a trecut mai mult de un an de la divort!
Teoretic susțineți ca notarul poate perfecta contractul de vânzare cumpărare decât cu soțul( casatorit la momentul promisiunii), cel care a încheiat promisiunea și a achitat avansul,
Cu stima! Mulțumesc

Menționez ca la desfacerea căsătoriei in fata altui notar cel care a desfăcut căsătoria s a prezentat verbal situația de fapt legată de aceasta promisiune făcută in timpul căsătoriei, acesta sustinand ca actul final se va încheia fără probleme doar de către Sot ca un bun propriu.
Acest aspect nefiind specificat in scris nicăieri!
Într-un divort amiabil unul din soți care plătea pensie alimentara, momentan și a pierdut orice sursa de venit și nu mai poate acoperi suma inițială convenita in acordul parental!
Pensia este achitata la o valoare mai mică calculata la salariul minim pe economie, chiar puțin peste acesta!
Poate fi acționat in judecată cu sorți de izbânda de către ex pe motiv ca nu achita suma convenita anterior, punându-se sechestru pe cont, obligat sa vândă proprietatea personală unde locuiește sau chestii de genul?,
Singura sursa de venit a soțului platitor este un imobil din a cărui chirie se întreține…
Soluționare promisiune vânzare imobil!
In timpul căsătoriei s a încheiat o promisiune de cumpărare imobil (2019) de către Sot menționând ca este căsătorit și achitând un avans reprezentând 75% din valoare din veniturile sale!
După un an intervine un divort amiabil la notar (2021) și in anul curent soțul divorțat fiind trebuie sa achite diferența de 25% in vederea perfectării actelor!
Întrebarea era:
Actele la notariat se perfectează ca bun propriu de către Sot fosta sotie nemaiavând nici un drept, nefiind căsătorit?
Notarul poate face actul doar pe numele Soțului?

Exista un termen limita pentru a se face partaj la bunuri după divort?
Unul din soți “x” a încheiat o promisiune de vânzare pt un imobil aflat in construcție in timpul căsătoriei menționând ca e căsătorit cu “y” urmând ca actul in forma autentica se se definitiveze după un divort amiabil la notar survenit ulterior. Suma din antecontract a fost achitata exclusiv de “x”.
Întrebarea este dacă in divorțul ce se va încheia la notar va trebui menționat acest precontract sau pur și simplu se va finaliza de la sine de către cel care a încheiat promisiune inițială, “x” divorțat fiind la momentul acela?
Menționez ca divorțul va fi amiabil, de comun acord și fiecare din soți va rămâne exclusiv cu ce a avut înainte de căsătorie.
In cazul unui eventual divorț celălat care nu a participat financiar pt a nu avea pretenții, mai ales la bunurile dobândite in timpul căsătoriei!

gi-jane2 a scris:

De ce vreti sa faceti asta ? poate nu e tocmai ce va doriti.

Dorim sa facem separație de bunuri după ce ne -am căsătorit. Rămânem căsătoriți dar vrem sa sch regimul matrimonial.
Ce se întâmpla cu bunurile dobândite in timpul căsătoriei sau in curs de dobândire se pot trece doar pe unul din soți așa la înțelegere? Asta după sch regimului matrimonial!
Care este procedura separației de bunuri după căsătorie de comun acord,a bunurilor proprii înainte de căsătorie și a bunurilor dobândite in timpul căsătoriei. Se pot trece pe unul dintre soți de comun acord precum și o promisiune de cumpărare a unui bun viitor” apartament” semnată doar de unul din soți dar notat ca fiiind căsătorit cu x. In antecontract.
Cum se poate schimba și regimul matrimonial - tot pe acest subiect. , regimul separației de bunuri?
Ce trebuie făcut in acest sens? Repet totul este la buna înțelegere și de comun acord!
Mulțumesc ! Asta am înțeles!
Dar toate plățile mentenanța lift, energie lift, electricitate, Curatenie, apa,... se fac lucind in calcul CPI, adică implicit vor mai mari datorită acestei boxe? Toate plățile sunt direct proporționale CPI, cu cât CPI este mai mare cu atât sumele de plata vor fi mai mari?

latka a scris:

CPI e doar un raport intre suprafata utila a proprietatii dvs si suma tuturor suprafetelor utile din acel condominiu, nu are treaba cu liftul, energia, iluminatul etc.
Daca ati marit suprafata utila a proprietatii vi se mareste si CPI.
Din punct de vedere tehnic, suprafata utila a unei proprietati individuale, cuprinde suprafetele tuturor camerelor apartamentului, inclusiv bai, bucatarii, spatii de depozitare si holuri, dar fara suprafetele balcoanelor si ale peretilor interiori si exteriori. V-ati adaugat un alt spatiu de depozitare.