avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Activitate adiavram

Activitate adiavram

Buna ziua, bunica mea este deponentul unei cereri de despagubire in baza legii 290/2003 pentru bunurile ramase in Basarabia dupa refugiul din 1944. In 28 februarie 2013 a intrat in vigoare HG 10/2013, prin care se cere de la Prefectura, pentru completarea dosarului, sa se aduca un certificat de mostenitor sau care sa ateste calitatea de mostenitor. Succesiunea dupa parintii ei nu a fost deschisa niciodata, absolut toate bunurile mobile si imobile fiind abandonate la refugiu. Cum se procedeaza pentru obtinerea unui astfel de certificat? care este diferenta dintre cele doua? mentionez ca nu se poate deplasa, iar acum locuieste in alta localitate decat unde a fost depus dosarul... va multumesc!
Buna ziua, lucrez intr-o institutie de stat si urmeaza sa intru in concediu maternal.
Am citit CCM valabil acum la nivel national si am gasit urmatoarea prevedere:

ART.66. (1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia se acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.

CCM la nivel de institutie nu specifica nimic in acest sens, iar Cons de Adm a refuzat acest drept altor viitoare mamici pana acum. Care este baza legala pentru a argumenta acordarea lui? Am gasit si ca:

Art. 3 ....(3) În cazul în care, din diferite motive, parţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.

Va multumesc!
Buna ziua, am o nelamurire... lucrez si cu CM si ca PFA. urmeaza sa intru in CIC pentru un an dar doresc sa beneficiez de dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, plata indemnizatiei fiind suspendata, dupa cum dispune ordonanta 111.
Este suficient sa imi reiau activitatea ca pfa pentru acest stimulent? Se specifica undeva care sunt conditiile care trebuie indeplinite ca sa dovedesc ca mi-am reluat activitatea ca pfa (altele decat reluarea activitatii la registrul comertului)? daca inteleg bine, cu o zi inainte ca bebe sa implineasca un an pot sa reactivez pfa-ul.... iar veniturile comerciale aferente poate vor fi poate nu.... dar mi se va suspenda indemnizatia CIC. ma poate lamuri cineva? va multumesc!

Răspuns la discuția asociatie cu activitati economice
In aceeasi ordine de idei, de fapt cum se defineste "caracterul accesoriu"?
Buna seara, am niste nelamuriri asemanatoare (doar ca mai multe:D), dupa plimbat in ultimele doua zile pe la administratia financiara, CJAS, primarie - am ramas cu urmatoarele intrebari:

Sunt pfa din 25 octombrie a.c. si angajata cu carte de munca pe perioada nedeterminata. in 15 feb intentionez sa intru in concediu prenatal, ultimele venituri le voi incasa in 10 februarie 2011 (si ca pfa si ca angajat). Intentionez sa suspend activitatea pe pfa din prima zi de concediu de maternitate.

1. ptr pfa: cum se va calcula suma pe care o voi primi in concediul de maternitate in urma veniturilor realizate - mai exact ce sume si pe ce luni se vor lua in considerare? ce acte trebuie sa duc si unde anume?
2. am inteles ca exista o limita maxima lunara care se ia in calcul pentru pfa la stabilirea sumei pe care o primeste in concediu de maternitate. imi puteti indica baza legala care stabileste aceste lucruri?
3. mai este valabil contractul colectiv de munca la nivel national - mai exact prevederile referitor la o indemnizatie bruta medie pe institutie in plus in timpul concediului de maternitate?
4. mi-ati putea indica o sursa on line care sa ma ajute sa estimez indemnizatia din concediul de maternitate si cea din CIC?
5. nu am carte de munca pe pfa. trebuie sa platesc cei 0,85% daca vreau sa mi se ia ulterior in calcul veniturile?

va multumesc mult!
Răspuns la discuția evacuare silita
responsabilii din administratie spun ca nu a fost inca investita sentinta de evacuare cu formula executorie.... aceasta fiind irevocabila din martie. exista un termen maxim ptr asa ceva? apoi un termen maxim in care executorul trebuie sa procedeze la punerea in executare? va multumesc!
Discuție evacuare silita
Buna ziua, poate ma poate ajuta cineva cu un raspuns: daca un imobil apartinator statului este ocupat in mod abuziv, statul obtine hotarare definitiva si irevocabila de evacuare a respectivilor, in cat timp se pune in practica? mentionez ca e vb de un imobil ce nu e folosit ca locuinta, deci ocupantii abuzivi sunt greu de gasit... multumesc!
Buna seara, ma gasesc in urmatoarea situatie: am achizitionat un imobil (ca persoana fizica) iar proprietarul anterior nu a reziliat contractul cu romtelecom, desi i-am solicitat acest lucru. desigur, nu am platit facturile caci nu ne interesa serviciul, pe care de altfel nici nu l-am utilizat, pana a fost suspendat in cateva luni. singurul telefon pe care l-am dat a fost la inceput chiar catre serviciul clienti romtelecom, pentru a anunta cum sta situatia. mi s-a zis ca nu pot rezilia, si ca trebuie sa achit din urma suma cu penalitati. ulterior, am primit somatie (pe numele proprietarului anterior) - prin posta, dupa care o firma de recuperare creante a aparut la poarta. am fost rugata sa ii contactez pentru clarificari asa ca i-am sunat, moment in care au inceput sa ma ameninte (tot pe banii mei vorbeam pe mobil X-( ) ca ma vor chema in instanta, ca va trebui sa platesc cheltuielile de judecata, ei ma sfatuiesc prieteneste ca daca am cumparat casa sa platesc contractele facute anterior ca sa nu am probleme, pentru binele meu etc... puteti sa imi sugerati cum sa abordez problema la urmatoarea conversatie pe aceasta tema? multumesc!
Răspuns la discuția pfa
mi-ati putea recomanda, va rog, o resursa legislativa de unde sa reiasa ce suma trebuie platita la pensii si daca plata pentru somaj e obligatorie? la casa de pensii au spus ca nu trebuie neaparat platit ceva....
este vorba de o intreprindere individuala si nu s-a optat pentru norma de venit. cumva stiti si daca e obligatorie optiunea pentru pilonul II de pensii (varsta pana in 35 de ani, fara carte de munca).

Va multumesc!
adrcentru.ro editeaza lunar un catalog al surselor de finantare la care te poti abona. incearca si stiriong.ro, daca inca nu esti inscris....

bafta!