avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Activitate ARGUS AUDIT SRL

Activitate ARGUS AUDIT SRL

Răspuns la discuția Salariu la plic
Salariul se poate plati atat cash cat si pe card. De ce sa va traga la raspundere daca aveti contract de munca si lucrati legal? Oricum angajatorul dumneavoastra declara catre ANAF aceste sume.
Răspuns la discuția Incetare contract de munca
Contractul inceteaza de drept, la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei anticipate.
In primul rand nu exista demisie prin acordul partilor, se numeste incetare. Demisia presupune un preaviz. Daca angajatul revine din CM in data de 13, pe 14 ii incetati contractul de munca conform acordului de incetare pe care l-ati semnat cu el. Daca statea in preaviz, atunci preavizul se suspenda pe perioada CM si se relua cand revenea din CM. Problema este daca vine cu CM in continuarea celui care se termina pe 13.
Depinde cate zile de concediu aveti/an, conform contract, ca sa putem calcula pro rata
Art. 111. -
22/10/2022 - Art. 111. a fost modificat prin Lege 283/2022
(1) Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îşi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.

Nu constituie timp de lucru timpul de deplasare spre si dinspre locul de munca.
Art. 1522. -
(1) Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.

(2) Absentarea de la locul de muncă prevăzută la alin. (1) nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
Art. 153. -
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
sau puteati sa va luati concediu de odihna.

Cititi codul muncii ca sa stiti ce drepturi si obligatii aveti atat dumneavoastra cat si angajatorul dumneavoastra.
Da, adeverinta contine numarul de zile calendaristice, nu lucratoare.
Zilele libere pentru evenimente speciale sunt reglementate in Regulamentul Intern si in contractul colectiv de munca. Angajatorul are obligatia sa va puna la dispozitie aceste documente.
In general se acorda cateva zile o singura data, nu si la casatoria civila si si la cea religioasa.
Buna ziua, Depinde cum aveti reglementat in Regulamentul Intern ca se acorda aceasta prima. Daca concediul a fost efectuat in Iulie si prima de vacanta se acorda pentru concediul lunii Iulie, din punctul meu de vedere se calculeaza la nivelul salarial al lunii Iulie.
Repausul săptămânal
Art. 137. -

(1) Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Cititi Codul Muncii ca sa stiti ce drepturi si obligatii aveti.