avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Activitate Chiriac Roxana

Activitate Chiriac Roxana

Răspuns la discuția Formular E 101
Multumesc.Acest formular exista doar pentru angajati, un liber profesionist nu il poate avea din cate inteleg.Acest lucru inseamna ca un avocat care profeseaza in 2 tari din UE trebuie sa plateasca in ambele tari tot ce tine de asistenta sociala.Daca este cineva care s-a confruntat cu o asemenea situatie as ruga sa lase un mesaj.
Discuție Formular E 101
Buna ziua. Cunoaste cineva de unde se poate obtine formularul E 101 , care substituie A1???
In cazul unei casatorii mixte intre un italian si o romanca (matrimoniu efectuat in Italia), romanca a decis sa faca divortul in Romania datorita faptului ca in Italia poate dura prea mult.
Prima intrebare este daca se poate efectua divortul in Romania dat fiind faptul ca cei doi nu au locuit niciodata in Romania. Precizez faptul ca ea s-a casatorit cu italianul pentru a obtine permisul de sogiorno, cu alte cuvinte nici nu s-a consumat casatoria.
A doua intrebare este ce lege se aplica in eventualitate unui partaj dat fiind faptul ca au avut separare de patrimonii potrivit legii italiane.
Romanca a cumparat in Romania in timpul casatoriei un apartament si a deschis o firma care a mers si merge destul de bine.
In Italia dupa casatorie sotia nu dobandeste numele sotului , prin urmare toate actele efectuate de ea in Romania in timpul casatoriei sunt pe numele ei.
Este obligata in cazul partajului sa imparta potrivit comunitatii de bunuri ??
Multumesc anticipat pentru orice fel de sugestie.
referitor la acest subiect, sunt valabile raspunsurile si in cazul in care este o casatorie cu un cetatean italian ?
In cazul in care v-ati confruntat cu o astfel de situatie in practica, va rog sa imi dati un sfat.
In urma cu doi ani a avut loc divortul clientei mele care lucreaza si locuieste in Italia de peste 4 ani. In urma acestui divort facut in lipsa ei, fetita minora a fost incredintata tatalui.
Azi mama doreste sa ii fie incredintata, mai ales ca fetita locuieste cu mama si invata in Italia.Tin sa precizez ca a iesit cu fata din tara cu o declaratie a tatalui data in fata notarului, ca poate calatori impreuna cu mama.
Intrebarea mea este cum se poate face o reincredintare de minor in situatia in care mama si fata locuiesc in Italia in mod stabil?O eventuala ancheta sociala unde ar trebui sa se faca?Mama ar trebui sa fie obligatoriu in tara ?
Intr-adevar art.845 cod civil instituie cu caracter exceptional aceasta prezumtie de donatie , insa cei care ar putea ataca vanzarea trebuie sa treaca printr-un proces complex de simulatie unde solicitanta noastra poate rasturna prezumtia instituita de codul civil.
Intr-o astefl de actiune trebuie dovedita existenta acordului simulatoriu intre parinti si copil in sensul ca natura juridica reala a actului juridic este aceea de donatie iar nu de contract de vanzare cumparare, acord simulatoriu care trebuie sa se afle intr-un raport de antrioritate fata de contractul de vanzare cumparare public,opozabil tertilor.
Unde mai pui ca acelasi art.845 precizeaza ca imputatia si raportul nu pot fi cerute daca ceilalti mostenitori au fost de acord cu vanzarea.Si din cate spune userul ceilalti frati vitregi sunt de acord.
Intr-o alta ordine de idei sunt de acord cu colega AVLIL , in sensul ca o astefl de vanzare implica riscul unei actiuni ulterioare de nulitate contract ca fiind simulat, insa are totusi la dispozitie aceasta modalitate de a dobandi proprietatea prin vanzarea-cumpararea de la parinti.
Si tot de dragul eventualei actiuni, in opnia mea se poate cere doar pentru pentru ceea ce depaseste cotitatea disponibila dat fiind faptul ca userul este si el rezervatar.

Nu confundati exceptia de neexecutare care se poate opune ce consta in dreptul oricarei dintre partile unui contract sinalagmatic de a refuza indeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat, atita vreme cat cealata parte nu isi indeplineste propriile obligatii.
Vreau sa spun ca nu exista exceptie de rezolutiune.
Este o masura preventiva la dispozitia debitorului, putand fi valorificata si in caz de neexecutare partiala si chiar daca creditorul nu este in intarziere, dar numai daca obligatia corelativa a acestuia din urma este si ea exigibila si daca executarea ei nu a fost impiedicata prin fapta debitorului care se prevaleaza de xeceptia de neexecutare. Tot astfel, exceptia de neexecutare nu poate fi invocata in cazul in care obligatia corelativa a creditorului este afectata de o MODALITATE, pana la implinirea acesteia. Nu poate fi invocata in contractele economice si in acele cazuri in care legea, conventia partilor sau natura contractului impun o ordine anume in executarea obligatiilor corelative.
In contractul de vanzare-cumparare se considera debitorul , vanzatorul.
In orice caz puteti cere rezolutiunea nu uitatiinsa ca se plateste taxa de timbru la valoarea contractului
Răspuns la discuția filiala-constituire
Prin urmare in filiala trebuie sa fie doi asociati ,unul este societatea straina si un alt asociat care poate fi o persoana fizica sau juridica.Am inteles bine?
Buna ziua
Ma poate lamuri cineva cumsa fac o filiala unei societati italiene in Romania?
Mai exact cine este asociat in filiala?Poate fi asociatul unic din societatea italiana?
Răspuns la discuția Pasaport minori parinti divortati
Buna , fara sa vreau am vazut acest subiect si as vrea si eu o informatie.
Daca sotii nu sunt despartii, sotia lucreaza in Italia si are pasaport cu minor trecut pe el. In februarie 2009 expira pasaportul femeii. Intrebarea este :poate da o procura facut la un notar in Italia pentru cineva sa se ocupe de reinnoirea pasaportului?
Am citit ca doar o procura facuta la serviciile consulare insa eu intreb daca procura facut la un notar in Italia este tradusa si apostilata in Romania are valoare?
Si tot legat de acest subiect intreb daca poate solicita eliberarea unui nou pasaport cu inscrierea minorei pe pasaportul mamei avand o declaratie a sotului prin care el este de acord ca minora sa calatoreasca cu mama in Italia(redau literalmente ce e scris in declaratie)
Multumesc