avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Activitate dry_votka

Activitate dry_votka

Răspuns la discuția Problema inchiriere
Multumesc...insa tot nu sunt lamurita. :( #-o

Am mai citit tot in Codul de Procedura CIvila:

Art. 10. - In afara de instanta domiciliului paratului, mai sunt competente urmatoarele instante:
1. in cererile privitoare la executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract, instanta locului prevazut in contract pentru executarea, fie chiar in parte, a obligatiunii;
2. in cererile ce izvorasc dintr-un raport de locatiune a unui imobil, in actiunile in justificare sau in prestatiune tabulara, instanta locului unde se afla imobilul;
3. in cererile ce izvorasc dintr-o cambie, cec sau bilet la ordin, instanta locului de plata;
4. in cererile privitoare la obligatii comerciale, instanta locului unde obligatia a luat nastere sau aceea a locului platii;
5. in cererile izvorate dintr-un contract de transport, instanta locului de plecare sau de sosire;
6. in cererile impotriva unei femei casatorite*) care are resedinta obisnuita deosebita de aceea a sotului, instanta resedintei femeii;
7. in cererile facute de ascendenti sau descendenti pentru pensia de intretinere, instanta domiciliului reclamantului;
8. in cererile ce izvorasc dintr-un fapt ilicit, instanta in circumscriptia careia s-a savarsit acel fapt.
__________
*) Textul trebuie considerat abrogat implicit ca urmare a consacrarii principiului constitutional al egalitatii sexelor.


Deci, ar fi ok daca as insera o clauza cam asa:

In cazul nesolutionarii pe cale amiabila , prin intelegere intre parti, a eventualelor neintelegeri privind contractul de inchiriere, partile convin ca acestea sa fie solutionate de catre instanta judecatoreasca de pe raza teritoriala pe care se afla imobilul inchiriat, respectiv Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti, conform art. 10 Cod Procedura Civila.

Ar fi bine asa, ma ajuta? ;)
Vin si eu cu o problema legata de inchiriere.
Doresc sa inchiriez un apartament in Bucuresti unei persoane fizice, care vad ca are domiciliul in Buzau,

In caz ca se intampla ceva si trebuie sa il dau in judecata, iata ce vad in Codul de procedura civila:

""TITLUL II
Competenta teritoriala

Art. 5. - Cererea se face la instanta domiciliului paratului. Daca paratul are domiciliul in strainatate sau nu are domiciliu cunoscut, cererea se face la instanta resedintei sale din tara, iar daca nu are nici resedinta cunoscuta, la instanta domiciliului sau resedintei reclamantului."""

Cum procedez?
Ma ajuta daca ii fac domiciliu de flotant?
E musai daca o fi, sa ma duc sa il dau in judecata tocmai la Buzau, si el sa stea bine-mersi in casa mea din Bucuresti?!

Va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.

@Gaby02
Hartuirea nu este o infractiune prevazuta in actualul cod penal.
Insa puteti sa faceti plangere penala pentru savarsirea infractiunilor de "Insulta" (art.205 C .P) si "Amenintare" (art.193 C.P).
Trebuie insa sa detineti destule probe inainte de demararea acestei actiuni.
Eu daca as fi in locul d-voastra, daca chiar nu as mai vedea alta solutie, as apela neaparat la un avocat. I-as expune situatia, si ca un prim pas i-as trimite respectivului coleg o instiintare, atentionare, notificare ( cum doriti sa ii spuneti) scrisa, avand si parafa cabinetului de avocatura respectiv in care l-as instiinta asupra masurilor pe care urmeaza sa le iau daca toate cele expuse mai continua. Aceasta atentionare a lui nu are nici un efect dpdv juridic, insa il poate speria si dezarma, eventual renuntand sa va mai faca zile amare. Daca totusi continua, demarati impreuna cu respectivul avocat plangerea penala.
Răspuns la discuția Uzucapiune... de la sine
Bunurile din domeniul public al statului sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile, iar cele din domeniul privat al statului sunt supuse regimului juridic de drept comun. Asadar bunurile din domeniul public au un regim juridic special, nu se aplica regulile dreptului comun.
Vedeti si prevederile Legii 213/1998.
Doar in cazul in care cei 200 de mp de teren fac parte din domeniul privat al statului puteti folosi uzucapiunea de 30 de ani in favoarea d-voastra. In caz contrar, nu.
De ex daca eu ma duc intr-o padure (din domeniul public) in varf de munte, si amenajez acolo sa zic o gradina de zarzavat:D, si nu ma vede si nu se prinde nimeni 10-20...50 de ani, dupa astia 50 de ani nu inseamna ca este a mea, prin uzucapiune, deoarece apartinea si apartine domeniului public, eu trebuia sa stiu asta dinainte.:D
D-voastra trebuie sa va interesati la primarie sa vedeti carui domeniu - public, sau privat ii apartine respectivul teren cei de acolo trebuie sa stie, intrucat au lista de inventar.
Răspuns la discuția vacanta cu minorul neautorizata
Din punctul de vedere al legii sunteti inca casatorit, am inteles ca nu aveti nici macar depuse actele pentru divort. Asadar minorul se afla pentru moment in custodia amandurora, nu exista dpdv juridic nici un impediment pentru care sa nu puteti pleca singur cu copilul dvs in excursii.
Riscuri? Da - sotia sa depuna plangere la organele de politie pentru rapire, lipsire de libertate in mod ilegal sau rele tratamente aupra minorului, chiar daca nefondat.
Ca respectiva vacanta sa nu se transforme intr-un cosmar (repet, chiar daca acuzatiile se dovedesc nefondate, intrucat inca aveti calitatea de sot si de parinte care are co-custodia copilului)), ar fi totusi necesara o intelegere prealabila cu sotia.
Decaderea din drepturile parintesti presupune in orice fel de drept, incetarea exercitarii mai multor drepturi ce decurg din calitatea de parinte. Evident ca , in acest caz prezentat de tine, nu mai este necesar nici un fel de accept, de acord dat de catre parintele decazut din drepturi.
Răspuns la discuția radiere autoturism
Conform articolului 6 din Legea 432/ 27.11.2006 publicata in MO la 6 decembrie 2006:
in cazul vehiculelor ale caror certificate de inmatriculare, eliberate in conformitate cu Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice, nu au fost preschimbate pana la data de 31 octombrie 2001, inmatricularea se radiaza de drept, daca detinatorul nu solicita preschimbarea certificatului in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta", precizeaza MAI.

...Asadar eu consider ca au fost radiate de drept, automat, vehiculele inmatriculate inainte de anul 1997, de catre organele abilitate, in anul 2007
Trebuie urmati apoi pasii urmatori:

-mergeti la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din raza de domiciliu si solicitati dovada radierii operate in anul 2007
- cu acesta dovada mergeti la Administratia Financiara de care apartineti
Imi pare rau, dar nu cred ca ati inteles. Deci eu am lucrat 1 an ca jurist debutant, am dat examen la locul de munca si am devenit consilier juridic pentru inca 8 luni, apoi am parasit profesia. In total, da, 1 an si 8 luni.
Insa toate acestea s-au intamplat anterior Legii nr 514/2003, Statutului Juristilor etc.
Cum ramane atunci cu prevederile din Statutul Consilierilor Juridici? si anume :

""Art. 29. - (1) Consilierii juridici care la data intrării în vigoare a Legii nr. 514/2003 au debutat în profesie, indiferent de vechimea în activitatea juridică, sunt trecuti pe Tablou cu mentiunea “definitiv“.
(2) Consilierii juridici care de la data intrării în vigoare a Legii nr. 514/2003 nu pot face dovada debutului în profesie anterior acestei date sunt trecuti pe Tablou cu mentiunea “stagiar“.""

....deci eu debutasem de destul timp in profesie, si pot face aceasta dovada cu cartea de munca.
Sunt licentiata in drept din anul 1999.
Intre anii 2000-2002 - insa in total 1 an si 8 luni, am fost angajata la o SC, ca jurist. Mai intai jurist debutant, iar dupa 1 an am dat un examen la locul de munca si am fost incadrata consilier juridic. Aceasta a fost inscrisa si in cartea de munca.
In anul 2002 am plecat in alta parte, pe un alt post, nu din domeniul juridic.
Dupa cum bine stiti, intre timp a aparut legea L nr 514/2003, Statutul consilierilor juridici, CCJ.
As dori insa sa imi caut un loc de munca, si as vrea sa pot aplica si pt functia de consilier juridic. Insa, ca sa imi pot relua profesia, ce trebuie sa fac? Care sunt pasii? Sunt trecuta la consilieri juridici definitivi, sau nu?:sorry::sorry:
Va multumesc.
Parerea mea este ca Legea nr.514/2003 este absolut CLARA:

Art. 8.
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.

anii acestia in care ati lucrat ca si "consilier juridic", desi nu va incadrati, vor constitui vechime in functie juridica, dar nu si in functia de "consilier juridic" :sorry:

...de asemenea, aceeasi lege prevede:

Art. 7.
Activitatea de consilier juridic este considerata vechime in munca juridica in functiile de magistrat, avocat, notar public sau alte functii juridice, potrivit dispozitiilor legale specifice fiecareia dintre aceste profesii.


Ati cerut o opinie si la Colegiul Consilierilor Juridici?