cine ma lamureste si pe mine cu ceva:
intr-un dosar penal unde p.civ. pretinde daune morale, dpdv procedural vorbim de actiune civila in proces penal in acest caz, nu-i asa?...
Care procedura este aplicabila in caz de revizuire a hotararii definitive in recurs: procedura penala sau civila? Speta: avem un dosar penal in care partea civila s-a constituit ptr decesul fiicei cu suma de 200.000 de lei cu titlu de daune morale. In fond s-a admis actiunea asa cum a fost formulata, insa in recurs, s-a eliminat asiguratorul de la raspunderea de a plati dezdaunarea, ba mai mult a redus la jumatate pretentiile p.civ. si inculpatul singur obligat la plata daunelor morale. Partea civila vrea sa atace decizia penala de la curte cu revizuire, pe art.322 pct.2 CPC, pentru faptul ca asiguratorul nu a cerut eliminarea sa din raspundere si nici micsorarea daunelor nu a cerut-o nimeni. In plus, instanta nu a pus nici un temei legal ptr o astfel de hotarare.
Va sunt profund indatorata si cu multe mutlumiri pentru orice parere oricat de mica ar fi ea.
fiind vorba de o persoana ucisa in accident, desigur ca s-a sesizat din oficiu organul de cercetare penala pentru a constata cauzele, imprejurarile, modul si mijloacele in care s-a produs accidentul si uciderea acelei persoane.
deschideti actiune in instanta in evacuare impotriva sotului. Hotararea cand va deveni irevocabila, atunci sotul dvs are obligatia sa paraseasca domiciliul.
conditiile pentru a deveni coasigurat le puteti afla direct de la Casa de asigurari de sanatate din judetul dvs. Acolo se vor verifica conditiile indeplinite de parintii dvs in sensul solicitat si daca se poate, desigur ca nimic nu va sta in cale de a se proceda la admiterea cererii dvs.
daca este curat, atunci se va tine cont la masurarea pedepsei si de acest element care poate constitui o circumstanta atenuanta.
La primul meu raspuns de mai sus, rog cititi "ucidere din culpa" in loc de "omor din culpa".
ei, bine, daca bunul respectiv este in coproprietate, si va intelegeti asupra acestuia, atunci mergeti la notar sa va autentificati intelegerea cu privire la acel bun. Daca dvs doriti sa primit bunul in intregime, atunci va trebui sa il despagubiti pe celalalt mostenitor cu o dreapta si prealabila despagubire.
impotriva expertului care nu si-a indeplinit obligatia de a depune expertiza in termen, veti putea formula o actiune in pretentii pentru faptul ca din vina lui exclusiva s-a tergiversat litigiul, cauzand partilor o vatamare in dreptul lor de a-si rezolva litigiul in fata instantei in termen rezonabil. Conform Ordonantei de Guvern nr.2 din 2000: "Art. 34. - Neefectuarea expertizei tehnice datorită unor cauze imputabile sau efectuarea acesteia cu nerespectarea dispoziţiilor legale atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală a expertului tehnic judiciar ori a expertului tehnic extrajudiciar vinovat.
Art. 35. - (1) Experţilor tehnici judiciari vinovaţi de abateri comise în exercitarea activităţii de expert li se pot aplica de către Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, în raport cu gravitatea abaterii săvârşite, următoarele sancţiuni disciplinare:
a) avertisment scris;
b) suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice judiciare pe o perioadă cuprinsă între 3 luni şi un an;
c) retragerea calităţii de expert tehnic judiciar."
probabil ca fapta dvs ar putea fi calificata ca fiind omor din culpa, daca se constata vinovatia dvs sau vinovatia comuna. Pedeapsa ar putea fi inchisoarea si eventual cu suspendare, in functie de inscrierile din cazierul dvs. In caz contrar, daca se constata nevinovatia, desigur ca veti fi achitat.